Appels plukken bij landgoed de Olmenhorst

Appels plukken bij landgoed de Olmenhorst

Het is herfst en dat betekent appelseizoen. Maar wist je dat er plekken zijn in Nederland waar je zelf mag plukken? Wij trokken onze kaplaarzen aan en gingen appels plukken bij landgoed de Olmenhorst.

Niet alleen

We stellen onze navigatie in op Lisserbroek. Het is nog wat mistig, maar langzaam piept een waterig zonnetje tevoorschijn. In zie de beelden van een prachtige gaard al voor me. We hebben de plek vrijwel voor ons alleen. De kids dragen een mandje en banjeren met kaplaarzen aan tussen de bomen met rode vruchten door. De najaarszon zorgt voor prachtig licht.
Maar dan nemen de we afslag naar de gaard en staan we in de file. File! We staan in de file om appels te plukken! We overwegen even om om te keren, maar besluiten toch door te zetten.

appels plukken bij landgoed de Olmenhorst
Elstar en Santana

De meegebrachte laarzen (hier vind je al onze favorieten op een rij) blijken geen overbodige luxe. Het is drassig in de boomgaard. Gewapend met twee tassen lopen we richting de appelbomen. We moeten ons bijna een weg banen tussen de mensen. Er zijn twee soorten appels: Elstars en Santana’s. Wij kiezen voor de laatsten. Aangekomen op een rustig stuk gaan we aan de slag. Onze kinderen vinden het prachtig om zelf appels uit de boom te plukken. Trots zijn ze als ze een groot exemplaar ontdekken en hem eigenhandig in de tas gooien. ‘Mam er zitten blaadjes aan’ roept mijn zoon. Gelukkig hebben we doorgezet. Noem ons stadsmensen, maar het voelt goed om in de natuur bezig te zijn. Een half uurtje hebben we het rijtje bomen voor onszelf. Daarna komt er een groep mensen bij ons laantje aan en is het voor ons tijd om verder te gaan.

appels plukken bij landgoed de Olmenhorstappels plukken bij landgoed de Olmenhorst

Cash geld mee

We laten onze appels afwegen. Een kilo kost €2,25. Niet echt goedkoop. Maar ach, de ervaring is ook wat waard. Voor het parkeren moeten we ook nog eens €3 neertellen. Beide in cash, dus zorg dat je eerst langs de pin rijdt voordat je appels gaat plukken bij landgoed de Olmenhorst.

appels plukken bij landgoed de Olmenhorst

Meer te doen

Het plan is om ook nog peren te plukken. Maar dan ontdekken we de kaarsenmakerij, de landwindel, winkel olli & jeujeu (aanrader!), een restaurantje en speeltuin. Wat is hier veel te doen! We hadden geen idee dat dit zo’n groot terrein was.
Je snapt natuurlijk dat doorlopen zonder te stoppen bij de speeltuin geen optie was. Deze bevindt zich op een groot grasveld. Er staat vandaag een kleine zweefmolen en je kan paardje rijden. Beide tegen betaling. Jammer genoeg is het zo druk dat de kinderen in de rij staan om van de glijbaan te glijden. Wij ergeren ons een beetje, maar de kids lijken nergens last van te hebben. Vooruit dan maar.

Terwijl de kinderen spelen halen wij lunch. Het geheel oogt gezellig met loungesets, picknickbanken en lampjes. We bestellen buiten bij een kraampje twee keer friet voor de kids (€3 pp) wederom contant betalen. We halen een goed belegde boterham met boerenkaas (3,95) en flesjes appel- en perensap van de Olmenhorst zelf (€3 per flesje). Ze hebben ook broodjes knak en pannenkoeken, maar die vinden we te duur voor wat je krijgt. In het restaurant kunnen we gelukkig wel pinnen.

appels plukken bij landgoed de Olmenhorstappels plukken bij landgoed de Olmenhorst Olli en Jeujeuappels plukken bij landgoed de Olmenhorst

Blijven plakken

Zonder dat we er erg in hebben is de ochtend voorbij gevlogen. We zijn hier langer dan verwacht. Onze kinderen worden hangerig en opstandig. Voor ons een goed moment om naar huis te gaan. Ben je van plan om appels te gaan plukken bij de Olmenhorst, dan kun je met gemak een ochtend of middag vrijplannen. Zoveel is er te doen.

appels plukken bij landgoed de Olmenhorst

Appels plukken bij landgoed de Olmenhorst praktisch

Wanneer Je kan nog appels plukken t/m zondag 29 oktober 2017
Openingstijden Woensdag- en  vrijdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag de gehele dag  van 10.00 – 17.00 uur. Tijdens de herfstvakanties kan er zelfs elke dag van 10.00 uur tot 17.00 uur geplukt worden.
Kosten 1 kilo appels of peren €2,25. In het weekend moet je €3 parkeerkosten betalen.
Adres Lisserweg 481 2165 AS Lisserbroek
Ook leuk Je kan ook een appelboom adopteren. Alle oogst van die boom is dan voor jou.

Kijk voor meer informatie op de website van landgoed de Olmenhorst.

Wil je ook appels plukken, maar is landgoed de Olmenhorst te ver weg? In Zuid Holland is zorgboerderij De Buytenhof in Rhoon een leuk alternatief. Of combineer een ochtend appels plukken met vliegtuigen spotten bij Schiphol. Lees hier onze tips voor de beste spottersplekken.


Wij zijn op geen enkele manier gesponsord door landgoed de Olmenhorst om deze post te schrijven.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*