Camperrondreis door Italië met kinderen – de route van Natasja

Camperrondreis door Italië met kinderen – de route van Natasja

Even voorstellen

Het gezin: Ralph, Natasja, Milou (5) en Naomi (1)
Vakantieland: Italië
Duur van de reis: Drie weken (start van de camperreis door Europa van twee maanden)
Instagram: @DutchHappyCampers

Omdat mijn vader al overleden is toen ik pas 17 jaar was en mijn moeder met 53 jaar al Alzheimer had wilden we niet wachten met mooie reizen maken toen we oud waren. Want wie kan ons de garantie geven dat we heel oud worden? 

Toen Milou 1,5 jaar oud was besloten we onze banen op te zeggen om een half jaar door Azië en Australië te reizen. Dat beviel ons zo goed dat we na de geboorte van Naomi alweer aan het dromen waren van een volgende reis. We hadden alleen geen zin om met een baby (Naomi werd 1 jaar halverwege de reis door Europa) teveel te vliegen en omdat reizen met een camper door Australië goed was bevallen ontstond het idee om een camper te kopen en door Europa te reizen. En wat een mazzel: door corona konden we namelijk (ook al was het met enigszins vertraging) gewoon op reis met onze camper. Dat had met een vliegreis zeker niet gelukt.

De route: camperreis door Italië met kinderen

Startpunt: Duitsland

We hebben ooit de tip gekregen om de eerste en laatste nacht dichtbij huis door te brengen. Hierdoor kan iedereen er rustig inkomen aan het begin van de reis. Aan het einde van de reis is het een voordeel dat je op tijd thuis kan zijn om bij te komen en rustig uit te pakken. Met een camper begint de vakantie eigenlijk al wanneer je instapt!

De eerste stop is op 2,5 uur rijden van Utrecht: een gratis camperplaats bij kasteel Paffendorf in Duitsland. Omdat we er vrij vroeg aankomen kunnen we rustig de omgeving verkennen: een wandeling door het kasteelpark en in het park dat eraan ligt is ook nog een grote speeltuin te vinden. Kids blij, wij blij! 

Na de eerste overnachting in Duitsland rijden we de hele dag door en overnachten we nog één nacht in Duitsland voordat we Oostenrijk doorkruisen en in Italië aankomen. Het is nog middenin corona tijd, maar de grenzen van Italië zijn al open. En dat merk je: we zijn pas op één van de laatste dagen in Italië andere Nederlanders tegengekomen. 


Het idee is om in Noord Italië te starten, maar omdat de weersvoorspellingen niet goed zijn (lees: storm) besluiten we de zon achterna te reizen. Wat een luxe om je huis bij je te hebben en zelf te kunnen bepalen waar je wilt staan. We besluiten via de Adriatische kust naar beneden te reizen en af en toe het binnenland in te reizen om via de hak naar de westkust te rijden en vanaf daar weer naar boven. Omdat we flink hebben doorgereden vermeld ik niet alle stops, maar de hoogtepunten.

Stop 1: Le Marche 

Na twee gratis overnachtingen willen we twee nachten op een camping verblijven. Degene die wij graag wilden bezoeken was Camping Sempreverde van een Nederlands gezin. Zij zaten echter middenin een verbouwing en moesten wachten op een inspecteur om akkoord te krijgen op coronaproof kamperen. Maar we kregen de tip om het bij camping Mar Y Sierra te proberen. Deze camping heeft een restaurant, speeltuin en zwembad waardoor we even twee dagen rustig op de camping kunnen blijven. In het restaurant van de camping hebben we onze eerste Italiaanse foodcoma: wat is het eten lekker! 

Te doen in le Marche:
• Rit langs Gola del Furlo
• Cagli en Fano bezoeken
• Een rit naar de krijtrotsen van Sirolo

Stop 2: Puglia

We rijden door naar regio Puglia: wat ons betreft één van de mooiste regio’s van Italië! Hier parkeren we regelmatig aan het strand voor een lunch in de camper en bezoeken we kleine schilderachtige dorpjes. In deze regio bezoeken we een bijzonder kasteel genaamd: Castel del Monte (niet te verwarren met Castel del Monte in l’Aquila, waar we na flink wat haarspeldbochten en 2 uur omrijden erachter komen dat dit niet hetzelfde kasteel is). Het kasteel is door corona niet te bezoeken, maar ook de buitenkant is bijzonder genoeg en het uitzicht is fantastisch. Prima plek voor een lunch in de camper! Het is zo bijzonder om bijna geen toeristen tegen te komen. De trulli in Alberobello worden normaal bezocht door hordes toeristen: de ochtend dat wij er rondlopen zijn wij de enige. 

De steden Monopoli en Lecce kunnen we per fiets bezoeken. Ideaal met de kids, want we kunnen veel zien in korte tijd zonder dat ze het zat worden. 

Vlak voordat we naar de volgende camping rijden om weer een paar dagen te relaxen stoppen we nog in Otranto. Een super oud dorpje met een supermoderne haven. Na een wandeling door het dorpje lunchen we op één van de vele terrassen en genieten van de lokale gerechten.

Na een paar dagen reizen en sightseeing verblijven we weer een paar nachten op een camping. Deze keer in het meest zuidelijke puntje van Italië op camping Salento d’Arare. Een basic camping met een prachtig uitzicht. Adelaide is de uiterst behulpzame gastvrouw met liefde voor koken. Helaas door corona mocht het niet, maar normaliter organiseert ze kookworkshops of een gezamenlijk diner met campinggasten. Omdat de zee alleen bereikbaar is via de rotsen vind ik het zelf niet de meeste geschikte locatie voor kleine kids. Maar als je op reis bent met kinderen met een diploma dan is dit zeker een mooie plek! 

Na een paar dagen relaxen rijden we via Sassi di Matera (een eeuwenoud dorp waar de huizen uit de rotsen zijn gehakt) door naar de volgende regio. 

Te doen in Puglia:
• Stranden bezoeken
• De trulli’s in Alberobello bezoeken (al zal het na corona weer erg druk zijn dus ga er vroeg in de ochtend heen!)
• Een wandeling of fietstocht door Monopoli en Lecce
• Struinen door Otranto en heerlijk uitgebreid lunchen met uitzicht
• Eerst een goede bodem leggen in één van de vele restaurants om daarna een wandeling door Sassi di Matera te maken (ok valt onder regio Basilicata, maar daar hebben we voor de rest niks anders bezocht)

Stop 3: Campania

In Campania komen we erachter dat de camper niet overal welkom is. We beginnen heel enthousiast de route langs de Amalfi kust, maar vinden het er al snel te smal worden. Op het moment dat wij besluiten om de route te verlaten, besluit de politie om ons aan te houden. Kennelijk is het verboden om (in het hoogseizoen?) met een camper langs de Amalfi kust te rijden. Het zal vast op één van de vele onduidelijke borden langs de kant van de snelweg hebben gestaan, maar daar heb je niet even de tijd om stil te staan en alles te bekijken. Gelukkig mogen we van de politie met een waarschuwing doorrijden en vervolgen we onze weg door de bergen richting Napoli. Zodra we de bergen over zijn hebben we uitzicht op de indrukwekkende Vesuvius. 

Eén van de beste tips wat ik ter voorbereiding in één van de vele blogs heb gelezen is dat Heracleum overzichtelijker en toegankelijker voor kids is dan Pompeï. Daarnaast schijnt Heracleum beter bewaard te zijn gebleven. Als we hebben geparkeerd staan we bij de kassa voor een corona uitdaging: de kaarten moeten online gekocht worden en de website is niet erg makkelijk in gebruik. Na een paar keer opnieuw te proberen hebben we eindelijk onze tickets en mogen we de stad bezoeken. En wow, wat een indruk heeft het achtergelaten. Nadat je zoveel in de geschiedenisboeken hebt gelezen is het wel heel speciaal om zoiets van dichtbij te kunnen bekijken. De tour begint bij de haven waar tientallen skeletten liggen van de bewoners die het niet overleefd hebben. Er zijn badhuizen, pleinen en markten te bewonderen.

Te doen in Campania:
• Amalfi kust (maar dan met een cabrio of op de scooter)
• Heracleum

Stop 4: Umbria

In deze regio bezoeken we voornamelijk de pittoreske dorpjes die we vooral van Toscane kennen, maar Umbrië ook zeker vol van is. We rijden vol enthousiasme de haarspeldbochten door naar Orvieto om erachter te komen dat de campers aan de voet van de berg moeten parkeren en vanaf daar met een trein of bus omhoog moeten. In verband met corona en de hitte (je moet net zoals in Nederland een mondkapje op in het openbaar vervoer) besluiten we Orvieto te laten voor wat het is en gaan we op zoek naar een ander toegankelijk dorpje. Orvieto heeft overigens een prima camperplaats waarvandaan je ook het stadje kan bezoeken.

Wij vonden Sarteano en Panicale prachtige dorpjes om doorheen te slenteren en uiteraard lekker te lunchen op het terras. 

In Umbria verblijven we weer een paar dagen op een camping. Deze keer op camping Trasimeno aan het gelijknamige meer. De camping heeft een zwembad en een restaurant, maar ook wasmachines waarvoor je niet extra hoeft te betalen. En dat kunnen we goed gebruiken! Daarnaast zijn de faciliteiten gloednieuw en hebben ze een speciale kinderkamer met een bad voor baby’s en toiletten voor kids.

Te doen in Umbrië:
• Rondstruinen door schattige dorpjes zoals Sarteano en Panicale
• Lekker eten in de vele restaurants!

Stop 5: Toscane

Logisch dat dit een favoriete regio is voor veel Nederlanders. Van prachtig uitzicht op de wijnvelden, tot lekker eten in één van de vele middeleeuwse dorpjes. We eten heerlijkbij  La Guardiola Wine & Food in Monticchiello terwijl we van het uitzicht genieten. 

We bezoeken Siena en Pisa op één dag. Wat natuurlijk gek is, omdat Siena groot genoeg is om een hele dag in rond te lopen. Maar we zijn te verwend in Puglia en vinden het niet te vergelijken met de schoonheid van Lecce. 

Ook al valt er nog veel meer te ontdekken in deze regio: we rijden er vrij snel doorheen. Ik zie onszelf hier een keer met een cabrio de vele wijnboeren ontdekken en overnachten in één van de vele agriturismo.

Te doen in Toscane:
• Rondstruinen door schattige dorpjes zoals Monticchiello
• Lekker eten in de vele restaurants!

Stop 6: Noord Italië

We vervolgen onze route door Noord-Italië met een poging om Cinque Terre met de camper te bereiken (we wilden ‘even’ naar één van de dorpjes wandelen om te bewonderen, maar ‘even’ is verderop parkeren en dan met een treintje. Leuk voor een andere keer), we verblijven op een camping aan het Iseo meer en rijden een rondje Gardameer (waarbij sommige tunnels nog best smal zijn!). Het wordt slechter weer en daarom besluiten we een volle dag door te rijden naar de grens van Slovenië. Op naar het volgende land!

Hoe beviel de camperreis door Italië met kinderen?

Voordelen:
• Veel gratis camperplaatsen, ook vaak op mooie plekken zoals vlakbij het mooie stadje Monopoli en eentje met uitzicht op de wijngaarden.
• Veel camperstations om te lozen en water te vullen, vaak zelfs gratis bijvullen van watertank.
• Leuke uitgebreide speelplaatsen.
• Er is bijna iedere dag wel een hoogtepunt qua uitzicht en bezienswaardigheden.
• Lekker eten!

Aandachtspunten:
• Veel wegen zijn niet geschikt voor relaxt rijden met een camper. Je zit dan vaak op het puntje van je stoel in de gaten te houden of de camper net onder de historische brug past en of er tegenliggers aankomen op de smalle wegen.
• Ook veel parkeerplekken zijn niet geschikt voor campers, waardoor je soms langer moet lopen dan wanneer je een auto hebt geparkeerd.

Tips voor een camperreis:

• Neem voldoende luisterverhaaltjes en filmpjes mee voor onderweg.
• Daarentegen hoeft er echt niet veel speelgoed mee: kids vermaken zich met alles wat er in de camper (zoals potten en pannen) en op de camping (zoals blaadjes, takjes en stenen) voor handen is.
• Heb je geen airco in de woonruimte? Zorg dan voor krachtige ventilatoren op laag vermogen, zodat je ze ook op de accu aan kunt zetten. Wij zijn erg blij met deze ventilator (x2).
• Zorg dat zware spullen goed vastliggen en niet te hoog liggen. Wij hebben al een buts in het keukenblad van het opstapkrukje dat naar beneden is gevallen.
• Overnacht je zoals ons vaak op gratis camperplaatsen? Zorg dan dat je regelmatig (om de twee/drie dagen) je vuil water en cassette toilet kan lozen. 

Camper huren?
Heb je geen eigen camper en wil je er eentje huren? Bekijk dan het camperaanbod per land op World Wide Campers of kijk of je een camper kunt huren van een particulier via Camptoo.


Meer lezen over Italië? Bezoek onze Italië pagina voor een overzicht van alle artikelen.


Pin it

1 reactie

  • Lianne zegt:

    Wat een leuk reisverslag! Ik heb een korte vraag waarvan ik hoop dat je me kunt helpen. We gaan begin september 2/3 weken met de camper door o.a. Toscane reizen en ik vraag me af of het noodzakelijk is om alle campings vooraf te reserveren? Hoe hebben jullie de campings gevonden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*