Fietsvakantie met het gezin – tips

Fietsvakantie met het gezin – tips

Een fietsvakantie met het hele gezin is een goede manier om geld te besparen, lekker samen weg te gaan en aan je gezondheid te werken. Daarnaast kun je op fietsvakantie veel meer van de omgeving verkennen dan wanneer je alles met de auto doet. Leuk en duurzaam! En denk je nou dat het te veel gedoe is om dit met kinderen te doen? Met deze tips zul je heerlijk ontspannen beginnen aan je fietsvakantie.

Tip 1: Leg niet al te lange afstanden af

Hoewel het voor de meeste volwassenen een eitje is om een paar uur achter elkaar te fietsen, geldt dit niet voor de meeste kinderen. Als je dan een planning maakt van honderd kilometer per dag, kom je van een koude kermis thuis. Je kinderen zullen het niet kunnen bijbenen, zullen verveeld raken en uiteindelijk zit je een veel groter deel van de dag op de fiets dan je wilt. Zonde van je vakantie. Het is beter om elke dag een kortere route af te leggen, zodat iedereen blij blijft. Deze afstand ligt natuurlijk geheel aan de leeftijd van je kind, een 6-jarige zal een stuk minder lang kunnen fietsen dan een 16-jarige. Zelfs als je jonge kinderen in een kar achter je fiets meerijden is het belangrijk om niet te lang te fietsen.

Tip 2: Zorg voor een leuke route

Er zijn kinderen die wel de hele dag kunnen fietsen en nooit verveeld raken, maar sommige beginnen al te klagen na de eerste bocht dat het saai is. Zorg er in dat geval voor dat de route afwisselend is. Denk hierbij aan leuke stops onderweg. Zoals zwemmen in een meer, naar een kinderboerderij of een mooie boswandeling maken. Eén of twee van dit soort pauzes per rit zijn voldoende om het leuk te houden. Met Google Maps kun je eenvoudig zelf je route samenstellen.

Tip 3: Plan samen met je kinderen

Als je kinderen niet zo goed weten wat ze moeten verwachten, is het slim om de vakantie gedeeltelijk samen te plannen. Vooral oudere kinderen kunnen hier goed bij helpen. Kies samen leuke campings uit, mooie plekken om te bezoeken, hoe lang je die dag gaat fietsen. Door dit samen te doen voelen ze zich ook meer verantwoordelijk over de reis, waardoor ze meer hun best doen om er een leuke tijd van te maken.

Tip 4: Zorg voor goed fietsmateriaal

Als je veel gaat fietsen, dan wil je natuurlijk wel dat je comfortabel kunt fietsen. Het is daarom goed dat je voor het hele gezin de juiste maat fiets hebt. Vooral de kinderen, die moeten wel goed bij de grond kunnen. De inchmaat van een fiets is afhankelijk van de lengte van je kinderen.

Daarnaast is het ook belangrijk om een bandenplakset mee te nemen, want je kan zomaar een lekker band krijgen onderweg. Het is ook verstandig om een goed fietsslot aan te schaffen. Je wilt natuurlijk niet dat je fiets gestolen wordt als je even ergens stopt of een pauze neemt.

Tip 5: Pak goed in

Tijdens een fietsvakantie moet je extra goed voorbereid zijn op alle weersomstandigheden. Pak dus verschillende type kleding in. Een goed regenpak voor als je in een bui terecht komt, een fietsbroek tegen zadelpijn en een uv-shirt bij veel zon. Deze dingen zijn ook belangrijk voor een kind dat achterop zit. Zit je kindje in een fietskar? Leg er dan een deken in voor koudere dagen. Stilzitten is een stuk kouder dan fietsen.

Fietsen met een (grote) rugzak op is het niet het meest comfortabel. Zorg dus voor goede fietstassen waar veel inpast. Enne… ook hierbij is het belangrijk dat de tassen waterdicht zijn. Je weet het maar nooit met de Nederlandse zomers ;-).

Meer inspiratie voor uitjes in een land? Bezoek onze Nederland pagina.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fietsenopfietsen.


NIEUWS! Heb jij al gehoord dat wij een printmagazine uit gaan geven helemaal gericht op gezinnen? Hier lees je meer informatie. Of abonneer direct en steun ons. De eerste editie valt rond 20 december op de mat.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*