5x goed verzekerd in het buitenland

5x goed verzekerd in het buitenland

Goed verzekerd op reis? In dit dossier lees je alles over werken en reizen in het buitenland en de verzekeringen die je hierbij nodig hebt. Handig als je tijdelijk in een ander land wilt wonen of met (leerplichtige) kinderen een wereldreis gaat maken.

1. Tijdelijk ergens anders wonen

Kun je je werk doen met alleen een laptop en goede wifi? Dan is tijdelijk vanuit een ander land werken een leuke optie. Ga bijvoorbeeld op workation naar Rome of werk een paar weken vanuit het zonnige Spanje. Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, schrijf je je meestal uit in Nederland. Je hebt dan geen vast adres meer en bent officieel geen ingezetene van ons land. Als je je uitschrijft in Nederland vervalt echter wel je plicht en je recht op een zorgverzekering. Wil je dus goed verzekerd in het buitenland zijn? Check dan goed hoe de verzekeringen geregeld zijn in het land waar je heengaat. 

2. Op wereldreis 

Een wereldreis kun je natuurlijk ook combineren met werken. Alles wat je nodig hebt is een laptop en een goede wifi-verbinding. Je Nederlandse zorgverzekering mag je aanhouden zolang je je niet uitschrijft. Maar wat als je laptop kapotgaat of wordt gestolen? Als je langer dan 182 dagen aaneengesloten op reis gaat, dekt een gewone reisverzekeraar de kosten niet. Zoek daarom naar een internationale verzekeraar, zoals OOM Verzekeringen

3. Uitschrijven en verzekeren

Ouders die met leerplichtige kinderen reizen, schrijven zich vaak uit in Nederland om de leerplicht te vermijden. Dit betekent echter wel dat het recht op een zorgverzekering vervalt. Het is verstandig om je kind elders te verzekeren tegen medische kosten. Als je die stappen allemaal hebt gezet, ga je op zoek naar een manier om je kinderen onderweg te onderwijzen. Vaak kun je via de school lesmateriaal krijgen. Zo kun jij met je gezin de wereld rond en komen je kinderen, in meerdere opzichten, wijzer thuis.

4. Wat wil je laten verzekeren?

Hoe ben je goed verzekerd in het buitenland? Het klinkt natuurlijk heel fijn om je laptop te verzekeren, maar de vraag is of het nodig is. In werkelijkheid krijg je vaak niet meer dan de dagwaarde terug, waardoor het verzekeren relatief duur is. De vraag die je jezelf kunt stellen, is: wat kan ik zelf dragen? Heb jij de financiële middelen om een nieuwe laptop te kopen? Dan is verzekeren misschien niet eens nodig. 

5. De kleine lettertjes

Als je verzekeringen met elkaar vergelijkt, is het verleidelijk om vooral naar de goedkoopste aanbieder te zoeken. Toch loont het om ook de verschillende polissen naast elkaar te leggen. Lees altijd de kleine lettertjes van een verzekering, dat voorkomt verrassingen achteraf. Voorkomen is beter dan genezen. Onze tip: bespaar liever niet op een goede ziektekostenverzekering. Je gezondheid is belangrijker dan een paar tientjes per maand besparen. 

Meer lezen over reizen met leerplichtige kinderen?

Wil je meer weten over de regels rondom reizen met leerplichtige kinderen? Lees dan de blog Reizen met leerplichtige kinderen waarin we spraken met een leerplichtambtenaar.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met OOM Verzekeringen

 

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*