Een jaar lang op reis. Hoe vet is dat! Wij spraken Annette over de bijzondere wereldreis die zij op dit moment maakt met haar gezin.
Wie zijn jullie?
Wij zijn Thaddeus (32) en Annette (34) en hebben twee dochters: Jools (4) en Pippa (2,5). Thaddeus is manueel (sport)fysiotherapeut en crossfittrainer en ik ben naast lerares op de Internationale School van Amsterdam eigenaresse van de blog MOMspiration.nl. Ook ben ik blogger voor KLM. Met z’n viertjes zijn wij The Flying Dutch Family!
Een wereldreis met kinderen. Waarom?
Thaddeus heeft in Noorwegen (Bergen) gestudeerd en ik in Canada en Spanje. Dat is ons zo goed bevallen dat we dat ‘ooit’ wel weer wilden. Toen we 4,5 jaar geleden voor het eerst door Zuid-Afrika reisden wisten we gelijk: dit is hét land waar we wel een tijdje willen wonen. Toen ik groen licht kreeg van mijn werkgever voor een jaar onbetaald verlof en Thaddeus niet veel later zijn deel van de fysiotherapiepraktijk verkocht konden de concrete plannen gemaakt worden. Helaas bleek een werkvergunning niet mogelijk en was het hoogst haalbare een verlengd toeristenvisum van 6 maanden. We vertrokken in juli en in december loopt het visum af. Voor de tweede helft van het jaar denken we aan Argentinië, Panama of Amerika.


Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?
Onze ouders kennen ons langer dan vandaag, dus die waren niet verbaasd. Ze moesten wel even slikken dat ze ons dan een jaar zouden moeten missen. En dan bedoel ik vooral de jongste leden van ons gezin!
Alle vrienden die dichtbij ons staan reageerden dolenthousiast, maar van mensen die we wat minder goed kennen kregen we ook wel minder enthousiaste reacties. Zij vroegen zich af waarom we ‘zomaar alles opgaven’ en vonden ons onverstandig.
Of ze betwijfelden of een jaar op reis met twee jonge kinderen wel zo leuk zou zijn. ‘Pfff, dat zal wel zwaar worden’, zeiden ze dan.
Hoe is het om met kinderen te reizen?
Het is heel bijzonder om deze reis door de ogen van de kinderen te beleven. Zij zien puur geluk in de simpelste dingen. Ze zien veel meer om zich heen dan wij. Bovendien onthouden ze heel veel, bijvoorbeeld de namen van alle dieren die we zien. De vragen die ze stellen, vinden we ook heel bijzonder. Ze zijn vaak het startpunt van een leuk gesprek. Bijvoorbeeld: Wat zal er gebeuren wanneer die olifant op onze auto gaat zitten? Waarom hebben mensen met een donkere huidskleur geen blonde haren? Waarom lopen de koeien hier gewoon over de snelweg? Wat zijn bacteriën?



Zijn er ook lastige momenten?
Ja tuurlijk. Dagelijks! Dit heeft alleen niet zozeer te maken met de reis. We hebben, net als in Nederland, te maken met peuterpuberteit, ik-ben-twee-en-ik-zeg-nee, slecht getimede broekplasmomenten en eet- en drinkperikelen. Je kent het wel. Wat ons heel erg helpt is om positief te blijven en niet te vervallen in klagen of negatief te gaan denken. Natuurlijk lukt dit niet altijd, maar dat is oké. Dat soort emoties zijn menselijk en af en toe alles eruit gooien is ook best lekker.
Wat leek je vooraf lastig, maar bleek mee te vallen?
We hadden verwacht dat de meiden moeite zouden hebben met het slapen in verschillende bedden in steeds weer andere accommodaties. Die zorgen waren voor niets, want ze vinden het juist geweldig om van ‘huisje naar huisje’ te gaan. Iedere keer als we ergens aankomen zijn ze dolenthousiast over hun slaapplek en voelen ze zich binnen no-time thuis.


Heb je tips voor ouders die ook langer op reis willen met kinderen?
Waar een wil is is een weg. Zoek uit hoe onmogelijkheden, mogelijkheden kunnen worden. Wat ik al eerder zei: Kinderen zijn de perfecte reisgenoten, dus zie hen alsjeblieft niet als reden om er niet voor te gaan. Een praktische tip: Neem niet te veel spullen mee. Als wij opnieuw mochten inpakken zouden we echt veel minder meenemen. Basic kleding voor warm en koud weer, een paar favoriete speeltjes en that’s it. Wij hadden in eerste instantie veel speelgoed bij ons, maar zijn na een maand lichter gaan reizen. Meer dan een paar schriftjes en potloden hadden de meiden niet nodig: ze vinden genoeg in de natuur om mee te spelen.
Jullie zijn nu al een aantal maanden in Afrika. Hoe zien de rest van de plannen eruit?
Tot en met half december zijn we nog in Zuid-Afrika. Daarna zien we onszelf wel met een camper door Zuid-Amerika toeren, maar we sluiten Australië ook niet uit. We hebben gemerkt dat we het fijn vinden om langere tijd in eenzelfde land of gebied te zijn. Zo leer je de omgeving het best kennen.

En na deze reis?
Daar denken we nog niet echt aan. We denken eigenlijk nooit te ver vooruit, want dat vinden we zonde van de tijd die we nu hebben. We leven al jaren heel bewust in het hier en nu en starten iedere nieuwe dag met een lach. Hier rollen we heerlijk op en beleven alles daardoor heel intens.
Waar kunnen we jullie volgen?
Vind je het leuk om Annette en haar gezin te volgen? Neem dan vooral een kijkje op haar instagram, facebook en haar blog. Ook verschijnt er af en toe een artikel op de blog van KLM.

Annette’s tips in Afrika:
Accommodatie in Kaapstad
Middenin het centrum van Kaapstad, op Kloof Street, verbleven we bij More Quarters. Ondanks dat je in een hotel slaapt, heb je het gevoel dat je even een local bent. Dat vonden wij heerlijk. Wanneer je de deur uitloopt hop je zo binnen bij talloze toffe koffietentjes en de hipste shops.
350 euro per nacht voor een appartement van 65m2 inclusief ontbijt
Kindvriendelijke wijnboerderijen/vineyards in de Kaapse wijnlanden
In de Kaapse Wijnlanden voelen we ons enorm thuis. Stellenbosch en Franschoek vinden we fantastisch. Veel wijnboerderijen zijn enorm kindvriendelijk en hebben de mooiste speeltuinen. Onze favorieten zijn: Tokara, Babylonstoren, Val Du Charron (in Wellington), Boschendal, Weltevreden, Dornier, Spier en Vergenoegd.
Etosha National Park in Namibië
Deze plek was magisch… Jools en Pippa hebben het nog steeds over alle avonturen die we daar beleefd hebben. We sliepen op Olifantsrus Camp in een daktent bovenop onze Jeep wetende dat alle wilde dieren zo dicht in de buurt zijn. Wel veilig met een hek ertussen natuurlijk! Bekijk ons videoverslag.
Circa 20 euro voor een campsite
Dqae Qare San Lodge in Botswana
Bij de Dqae Qare San Lodge in Botswana leerden Jools en Pippa om sieraden te maken van de schaal van een struisvogelei en dansten we mee met een traditionele Trans Dans om een kampvuur. Heel bijzonder!
Lodge rooms tussen de 35 en 55 euro per nacht
Zin in meer fijne verhalen? Bekijk dan de andere inspirerende gezinnen.