Drie maanden reizen door zuid-oost Azië met twee jonge kinderen. Niet alleen een avontuur op het gebied van reizen. Maar zeker ook op het gebied van opvoeding. Wesley vertelt openhartig over de droomreis waar zij op dit moment mee bezig zijn.
Ontmoet het gezin
Wij zijn Maaike 36, Wesley 39, Guus 4 en Pim Dorrius 2 jaar. Maaike is onderwijsontwikkelaar voor het middelbaar beroepsonderwijs. Wesley is grafisch-vormgever, maar is ook oprichter van UMEF – “Making events GREEN!” en draait hij als Tech-House DJ onder de artiestennaam Wesdex.

Wat is jullie reis in het kort?
Wij reizen met twee kids (en een drone) drie maanden door zuid-oost Azië. Welke landen we aan doen weten we nog niet. De enige geboekte vluchten zijn van Amsterdam naar Singapore en van Kuala Lumpur terug naar Amsterdam. Naast Singapore en Maleisië is onze wens om ook naar Thailand, Cambodja en Maleisisch Borneo te gaan, echter laten we dit afhangen van het reistempo dat de kids aankunnen. Op het moment zijn we met een huurauto door Maleisië van zuid-oost naar noord-west aan het touren.

3 maanden naar Azië met jonge kinderen. Waarom?
Wij houden van reizen, nieuwe landen, culturen en mensen te ontmoeten. Dit doen wij al zo’n 15 jaar samen, van Azië tot Afrika tot Amerika. Dit willen wij onze kinderen ook meegeven en laten ervaren. Guus is nu 4 en nog niet leerplichtig, dus het voelt ook als een ‘once in a lifetime’ kans dat we 3 maanden lang op reis kunnen.

Hoe regel je dat met werk?
Het was nog best wel veel werk en kostte vooral veel tijd om een sabbatical van 3 maanden aan te vragen bij onze werkgevers. Maar ook om het te regelen met Wes zijn organisatie UMEF en eigen ontwerpbureau. Omdat de schoolvakantie binnen onze reistijd valt, was het voor Maaike een stuk makkelijker om nog a 1,5 maand onbetaald verlof aan te vragen. Wes heeft al zijn vakantiedagen opgenomen en daarnaast nog 2 maanden onbetaald verlof opgenomen. Een aantal ontwerp- en UMEF-klussen lopen door tijdens de reis en werkt hij als een echte ‘digital nomad’ op afstand.
Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?
Familie en vrienden hadden dit van ons wel verwacht, vinden ons ‘stroer’, maar daar achteraan kwam vaak ‘waar begin je aan en wat haal je je op je hals met 2 jonge kinderen?!’. Wij hebben dan ook best wel pittige boys. Maar toch willen wij dit avontuur aangaan, wat ook niet altijd relaxed, chill, laid back en in vakantiestemmig zal zijn. Inmiddels hebben dit ook wel ervaren…

Hoe is het om zo’n reis te maken met kleine kinderen?
Zoals verwacht met ups-and-downs, van magisch om de jongens enthousiast te zien, tot niet willen luisteren, niks eten, elkaar pesten en gebroken nachten. Wij kunnen wel eerlijk zeggen dat we weleens met ons handen in ons haar hebben gezeten en ons afvroegen ‘Waar zijn we aan begonnen, kunnen we nog naar huis?!’. Dat laatste was geen optie, want wij hebben ons huis verhuurd. Gelukkig vergeet je deze momenten wanneer je ze weer enthousiast door een jungle heen zien banjeren.
Wat maakt het leuk om met kinderen te reizen?
Alles is nieuw voor ze en het is geweldig om ze enthousiast te zien, bijvoorbeeld tijdens een wandeling door de jungle of in een vlindertuin. Maar het is vooral bijzonder om 3 maanden 24/7 met je kinderen op pad te zijn. Volledige aandacht voor elkaar, zonder werk, school en crèche. Okay, Wes heeft nog wel wat werk lopen en het schijven van blogs en het bewerken van de drone-beelden kost aardig wat tijd, maar dat proberen we voornamelijk te doen tijdens het middagslaapje van Pim en in de avond zodra beide heren op bed liggen.

Wat zijn lastige aspecten?
Het was in het begin voor Pim en vooral Guus lastig om te wennen aan het tempo en om steeds maar van verblijf te wisselen. Inmiddels hebben we ons tempo aangepast en blijven we meestal langer dan vier volle dagen op een plek. Ook nemen we goed afscheid van de kamer wanneer we vertrekken, slaapt Guus bij ons in bed en heeft ‘healing op afstand’ ook goed geholpen. Een beetje zweverig wellicht, maar we hebben voor en tijdens de reis alles uit de kast gehaald en healing boekte resultaat.
Wat houdt dat precies in, ‘healing’?
Met healing wordt er gewerkt met energieën. Zo kan er bijvoorbeeld een angst worden weggenomen of een ruimte, zoals een hotelkamer, worden schoongemaakt van een negatieve energie.

Wat maakt reizen met kinderen anders dan reizen zonder kids?
Je beleeft de reis door de ogen van je kinderen. Ze zien veel dingen voor het eerst en ervaren de reis op een andere manier, waarschijnlijk ook intenser. Hun enthousiasme is mooi om te zien, maar er zijn natuurlijk ook moeilijke momenten. Zoals met z’n vieren een jetlag overleven, kids die alleen patat en pizza (zonder groenten en zichtbare kruiden) willen eten en altijd maar moeten opletten: “Waar is …? Zie jij …? Let jij op …? Zijn de handjes wel schoon? Waar kunnen we fatsoenlijk een luier verschonen?”. Even relaxen bij een zwembad of rustig en romantisch eten in een restaurant zit er niet meer in.
Hoe leggen jullie de reis vast? Wat hebben jullie daar allemaal voor mee genomen?
We houden een blog bij op www.lovetotravelfamily.com en daar plaatsen we ook foto’s en filmpjes. Voor de foto’s hebben we een Panasonic TZ90 mee, echter zijn wij zo tevreden met de kwaliteit van onze iPhone XR en Samsung Galaxy S9 dat we de camera meestal thuis laten. Voor filmpjes gebruiken we de iPhone XR samen met een FeiyuTech-stabilisator.
We hebben ook een DJI Spark-drone mee en die gebruiken in Singapore, Maleisië en Cambodja. Helaas is het niet gelukt om een vergunning voor Thailand te krijgen. Ook is het niet toegestaan om boven Angkor Wat te vliegen. Voor het bewerken van de beelden gebruiken we een Microsoft Surface Pro. We hebben ook een iPad Mini mee om tekst mee te schrijven, en meteen voor de kids. Guus heeft een leuke kindercamera van VTech mee. Erg grappig om zijn gemaakte foto’s te bekijken, want zo zie je de reis terug van letterlijk een ander perspectief.

Wat was jullie favoriete bestemming tot nu toe?
Wij hebben Singapore en in Maleisië; Johor Bahru, Tioman eiland, Cherating, Taman Negara en de Cameron Highlands achter de rug en zijn inmiddels aangekomen op Langkawi, een eiland in noord-west Maleisië.
Onze favoriete bestemmingen zijn vooralsnog:
Op 3 het moderne Singapore met een bijzondere mix van oude Oosterse cultuur met futuristische gebouwen, vaak behangen door planten.
Op 2 het mooiste eiland waar wij ooit geweest zijn, Tioman in Zuid-Oost Maleisië. Wij hadden vanuit onze kamer uitzicht op Juara Beach en zijn daar met z’n vieren tot rust gekomen, hebben daar veel gezwommen in de zee en in het zwembad met op de achtergrond de ongerepte natuur.
En op 1 de jungle van Taman Negara waar we met een smalle en snelle boot doorheen zijn gevaren en gewandeld hebben naar een adembenemende zwemplek (waar de drone van Wes gecrashed is en wij haar bijna kwijt waren). En ja, daar zijn beelden van.

Zijn er accommodaties/activiteiten/restaurants die je absoluut zou aanraden aan vrienden met kinderen?
Bezoek zeker het Maleisische eiland Tioman. Het hotel waar wij verbleven, The Barat, ligt er prachtig bij op Juara Beach, naast The Coconut Grove en het Juara Turtle Project.
Het varen en wandelen door de jungle van Taman Negara is ook absoluut een aanrader. Wij deden een boot-tour van Kuala Tahan naar een oude grote boom, visvoederplek en wandeling naar een prachtige zwemplek. Daar deden wij ruim 3 uur over. Wij eten vegetarisch en Wes vegan, dus wij zijn altijd wel opzoek naar vegan friendly restaurantjes. Gelukkig hebben wij die ook altijd gevonden. Enkele tips zijn:
– Vegemore en Noodleface in Johor Bahru.
– The Coconut Grove en The Barat op Tioman, echter was vrijwel al het vegan food out of stock vanwege de Ramadan.
– The Eco Beach Bar in Cherating.
– Acah Corner in Kuala Tahan (Taman Negara).
– The Mossy Forest Cafe voor een top veggie burger en Pizzarella in Tana Ratha (Cameron Highlands).
In al deze restaurants waren ook kinderstoelen beschikbaar. Check vooral ook de app Happycow voor vega en vegan friendly restaurants en winkels over de hele wereld.

Heb je tips voor ouders die ook een reis willen gaan maken met kinderen?
Schrap activiteiten, bezienswaardigheden en lange afstanden die je zelf of samen zonder kids wel had ondernomen. Keep it simple: kids happy, parents happy! Een tweedaagse jungletrekking of een avondje uit zit er niet meer in. Neem voldoende apparatuur mee als een iPad en telefoon als noodoplossing wanneer de kids in een restaurant of ferry niet meer te temmen zijn. Zorg wel dat je al hun favoriete series van te voren download van Netflix, want je hebt niet overal WIFI. Dit om een tranendal te voorkomen.

Hebben jullie nog meer reisplannen voor de toekomst?
We hebben met deze reis natuurlijk nog twee maanden te gaan en wij gaan sowieso naar Thailand, waar de ouders van Wes twee weken zullen zijn en wij graag een paar avonden van hun babysit-kwaliteiten gebruik willen maken. Onze wens is om ook naar Cambodja en Maleisisch Borneo te gaan, maar niets staat vast. Na deze reis zouden wij wel weer terug willen naar Zuid-Afrika. Ruim vier jaar geleden, toen Maaike zwanger was van Guus hebben we daar met een huurauto rond getourd. Onze boys zijn zo gek op dieren en natuur, dus ze parken als het Krugerpark ook fantastisch zullen vinden.
Wil je Wesley en zijn gezin volgen tijdens hun reis? Check dan hun Facebookpagina, Instagram en website.
Onwijs tof om te lezen! En heel herkenbaar! Mocht je interesse hebben in ons verhaal over een tijdje; ruim 100 dagen ZO Azië met leerplichtige kinderen; laat maar weten!
Groetjes, Tessa
Ha Tessa,
Wat een heerlijk vooruitzicht zeg! Ik heb zeker interesse. Ik ga je mailen. leuk!
Ik wil wel meer info wnt zou dit zelf plannen met leerplichtige kids uit BE… vandg even contact gehad met onderwijs Vlaanderen maar blijkt niet ideaal te zijn 🙁
Ik ben vaak bang dat ik moet stoppen met intensief reizen zodra ik aan kinderen begin, maar verhalen als deze (en die van gezinnen die ik onderweg tegenkom en spreek) zijn hoopgevend en bieden perspectief! Mooi
Ha Paula,
Precies dat! Er is totaal geen reden om te stoppen met reizen. Het wordt alleen wel anders. Intensiever. Maar zeker niet minder fijn!
Hi Marlieke,
Supertof! Wij hebben ietwat hetzelfde project in ons hoofd.
Mag ik jou via mail een hele waslijst aan vragen stellen?
Ja natuurlijk mag dat!