Inspirerend gezin: De zijderoute met eigen auto en leerplichtige kinderen

Inspirerend gezin: De zijderoute met eigen auto en leerplichtige kinderen

In de rubriek Inspirerende gezinnen spreken wij families die het aandurven om een bijzondere reis te maken met het gezin. En bijzonder is de reis van Karoline en Dries zeker. Zij reizen op dit moment, met hun 3 leerplichtige kinderen, langs de zijderoute met hun eigen auto. Daar willen wij natuurlijk meer over weten!

Wie zijn jullie?

Wij zijn Dries (41), Karoline (38), Myrthe (11), Kasper (10) en Kobe (7) uit België.

Hoe ziet jullie reis er uit in het kort?

Wij reizen met onze Toyota Hilux inclusief 2 daktenten. Een voor de kinderen en een voor ons. We zijn op 1 juli 2018 gestart aan onze voordeur in Moorsele, België. Van daaruit reden we via Nederland en Duitsland naar Polen. Daar stopten we enkele dagen om daarna de grens over te steken naar Oekraïne. In het noorden van Oekraïne gingen we de grens over naar Rusland.

We doorkruisten Rusland tot in Siberië. Daarna gingen we naar Mongolië. Na Mongolië terug naar Rusland om zo naar Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan te gaan. Via Turkmenistan gaan we dan nog naar Iran om daar te overwinteren. Na Iran rijden we richting Azerbeidzjan, Georgië, Turkije , Griekenland en de Balkanlanden. Ergens in augustus 2019 plannen we om terug te keren naar België.

Met een eigen auto de zijderoute rijden. Hoe kom je er op?

In juni 2016 verscheepten we onze auto al naar Canada . In 14 maanden reisden we van Canada tot in Uruguay. In augustus 2017 keerden we terug naar België. Maar de aanpassing verliep zéér moeizaam. Zowel voor de kinderen als voor ons. We bleven niet bij de pakken neerzitten en gingen onmiddellijk op zoek naar de volgende reisroute. Ons eerste plan was om in 6 maanden via Rusland naar de Stan landen te gaan en dan door naar Iran. Deze landen stonden al langer op onze bucketlist. Rusland bij Dries, die een geschiedenisfanaat is van de 2e Wereldoorlog. De Stanlanden en Iran bij mij (Karoline) vanwege de natuur en cultuur.

Tijdens de planning kwamen we al snel tot het besluit dat 6 maanden niet genoeg zou zijn, want Mongolië sprak ons ook enorm aan. Uiteindelijk zullen we nu 13 maanden onderweg zijn.

Waarom met de eigen auto en niet met het openbaar vervoer?

Toen de kinderen kleiner (6, 5 en 11 maanden oud) waren gingen we voor ruim 4 maanden backpacken door zuidoost Azië. We merkten toen dat backpacken minder vrijheid en privacy geeft.

Reizen met je eigen voertuig zorgt dat de kinderen steeds hun eigen slaapnestje hebben. Ze blijven in een vertrouwde omgeving. Je hebt ook meer vrijheid. Je kunt veel meer off the beaten track gaan. Je ontdekt plaatsen die andere toeristen niet ontdekken. En dit zijn soms de leukste plaatsen voor de kinderen.

Enkele dagen geleden waren we bijvoorbeeld in de woestijn van Oezbekistan en kwamen we uit bij een verlaten fort. We konden daar doorrijden tot op de binnenplaats. En zo hebben we daar 3 dagen gekampeerd. Niets leuker voor de kinderen om daar te kamperen. Zo hadden ze hun eigen kasteel om te spelen.

De landen die jullie aan doen staan niet allemaal als even veilig bekend. Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?

Veel gemengde reacties, vooral omdat we opnieuw voor langere periode weggingen. We waren in augustus nog maar thuisgekomen en in juli vertrokken we alweer. Maar om de veiligheid hebben ze zich nooit echt zorgen gemaakt.

Hoe doen jullie dat onderweg? Waar slapen jullie?

Doordat we met daktenten reizen proberen we meestal wild te kamperen. In het ene land lukt dit beter dan in het andere. Mongolië, bijvoorbeeld, bestaat uit nomaden en dit maakt het zeer gemakkelijk. Daar kampeer je waar je maar wilt.

Mensen die we onderweg tegenkomen nodigen ons ook dikwijls bij hen thuis uit. En meestal loopt dit dan uit in meerdere nachten. Als we echt niets vinden of als het heel slecht weer is slapen we in hostels of homestays. Maar in het algemeen geven we de voorkeur aan onze daktenten.

Hoe is het om zo’n verre reis te maken met kinderen?

Wij zeggen dikwijls dat reizen met kinderen lastiger is dan gewoon thuisblijven. Thuis ga je werken en zijn de kinderen naar school. Je hebt thuis ook meer ‘me time’. Op reis zit je 24/7 samen. En dit geeft toch soms de nodige spanningen. Maar als je ziet wat je er allemaal voor in de plaats krijgt maakt dit het reizen meer dan waard.

Wat maakt het leuk om met kinderen te reizen?

Je leert je kinderen echt goed kennen. Je ontdekt dingen van hen die je thuis niet ontdekt. Ook de band die je krijgt met de kids is ongelooflijk sterk.

Een ander leuk iets van reizen met kinderen is dat dit deuren opent naar de locals toe. Overal in de wereld hebben ze kinderen. Kinderen hebben ook geen ‘taal’ nodig om te kunnen spelen met elkaar. Het contact dat je zo krijgt met lokale mensen is dus groter dan dat je enkel als koppel rondreist. 

Wat zijn lastige aspecten?

Het lesgeven is toch een niet te onderschatten aspect. Vooral omdat we 3 kinderen moeten lesgeven. Daarnaast kijk je met kinderen toch ook wel meer naar de veiligheid en gezondheid.

Wat was jullie favoriete bestemming tot nu tijdens deze reis?

Zeer moeilijk te zeggen. Mongolië vonden wij uniek en zeer avontuurlijk. Maar in Kirgizië deden we een 3 daagse trektocht in de bergen. En in Tadzjikistan reden we de Pamir highway, de een na hoogste snelweg in de wereld. Dit zijn allemaal dingen die de reis onvergetelijk maken.

Zijn er activiteiten die je absoluut zou aanraden aan vrienden met kinderen?

Kirgizië is een fantastisch land voor koppels die graag trekkings doen met hun kinderen. Ook Tadzjikistan valt er in de bergen zeer veel te beleven.

Mongolië is dan een prachtig land voor mensen die houden van de combinatie natuur en cultuur. Vooral de Gobi woestijn is een prachtige regio in Mongolië. Je kunt er zandduinen beklimmen en met kamelen rondtrekken.

Heb je tips voor ouders die ook een verre reis willen gaan maken met kinderen

Niet twijfelen en gewoon doen! Kinderen passen zich veel makkelijker aan dan je denkt.

Hebben jullie nog meer reisplannen voor de toekomst?

We proberen nu nog eerst volop te genieten van deze reis. Volgend jaar gaat onze oudste naar het middelbaar wat het lesgeven onderweg moeilijker maakt. Tegen die tijd gaan we eens kijken hoe we dat op kunnen lossen.

> In België is de leerplicht soepeler dan in Nederland. Wil je een lange reis maken met leerplichtige kinderen? Check dan het artikel over leerplicht in nummer 2 van ons gratis digitale magazine. Je download m hier.

Wil je het reisverslag lezen van de bijzondere reis die Karoline en haar gezin maken? Bekijk dan hun website vol reisverhalen.


Zin in meer inspirerende verhalen. Bezoek dan onze pagina ‘Inspirerende gezinnen’ en lees alle interviews.

Pin it

1 reactie

  • Ron ten Velden zegt:

    Mooi verhaal
    En ik deel de mening dat reizen met kinderen juist een verrijking is en zeker geen last,
    Ze passen zich zo makkelijk aan en kunnen meer dan je denkt
    Wij hebben onze 3 kinderen backpacked overal mee naar toe genomen toen ze klein waren (nu zijn ze rond de 30)
    Geen probleem
    Zelfs tochten als bijv de Inka Trail met volle bepakking was voor de 5jarige destijds geen punt
    Lekker doen, uiteindelijk leven er overal kinderen

    Mijn vrouw en ik overwegen nu ook de zijderoute te gaan met onze camperbus
    Ben wel heel benieuwd hoe makkelijk het is met al het papierwerk als visa ed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*