Inspirerend gezin – digital nomad mom op reis met man en kids

Inspirerend gezin – digital nomad mom op reis met man en kids

Een jaar lang reizen door Azië combineren met werken als digital nomad en een gezin met twee jonge kinderen. Digital Nomad Mom Silvana doet het. Hoe dat is? Wij vroegen het haar.

Even voorstellen

Wij zijn Nick (34), had een eigen restaurant en Silvana (32), werkt als digital nomad; heeft een online cursus voor horeca ondernemers. We reizen met onze zoon van 4 en dochter van bijna 2.

Hoe ziet jullie reis er uit in het kort?

Wij zijn precies heel 2019 weg, een jaar lang Azië. Wij begonnen in Zuid-Azië, 2 maanden India en toen een maand Sri Lanka. Daarna Zuidoost Azië: Thailand, Vietnam en nu weer Thailand.

We reizen (erg) op budget, dus we moeten bewuste keuzes maken. Zo zouden we nu, voordat de vader van Nick ons komt bezoeken hier in Thailand, het liefst nog 2,5 week naar Birma  gaan. Maar dat kost ons alleen voor visa al 4x $72. En daarbij nog alle vervoerskosten etc. Terwijl we hier in Pai, Thailand nu een heerlijke Airbnb hebben voor maar €10 per nacht mét goede keuken (schaars) en ons Thaise visum verlengen kost maar 2x $55.

Met de vader van Nick gaan we een roadtrip maken in Noord Thailand en daarna willen wij een maand naar Laos. Onze laatste 2 maanden zouden we het liefst terug willen naar India. Dus als we goede tickets kunnen vinden gaan we waar we onze reis begonnen deze ook afsluiten.

Werken en reizen combineren, is dat niet pittig?

Ja dat is zeker pittig. Vooral met kinderen. Je bent al moe van alle indrukken, het reizen en je bent 24h met de kinderen. Er is geen opvang, zelfs niet voor een half uurtje. Werken is voor mij echt een rustmoment, omdat ik dan even niet met de kinderen bezig hoef te zijn. Maar daar tegenover staat dan weer dat Nick alleen is met de kinderen. Ik denk dat zonder kinderen reizen en werken prima te combineren is.

Passen jullie het reistempo aan op het werken?

Ja, het werkt het best als je op een plek wat langer blijft zodat je een ritme kunt maken. Zo hebben we een maand op Koh Phangan, een eiland in Thailand, gewoond en een maand in Hoi An in Vietnam. En nu zitten we dus ook weer voor een kleine maand in Pai in Thailand. Zo kan ik 4x per week 3,5 uur werken in de ochtend. Doordat we soms langer op één plek blijven leren we de goede plekken kennen om te werken en om de kinderen te laten spelen. Ook geeft dat ruimte om andere reizende/expat gezinnen te leren kennen en vaker met hun en hun kinderen af te spreken. Zodat er ook een band tussen de kinderen ontstaat.

Wat voor werk doen jullie onderweg?

Ik werk via mijn laptop voor Nederlandse bedrijven. In het begin was ik nog lang bezig met het afmaken van de cursus voor horeca ondernemers en nu ben ik die aan het verkopen.

Hoe vindt jullie familie het dat jullie zo lang weg zijn?

De familie van Nick vindt het moeilijk. En dat snap ik ook, want ze missen een jaar in de ontwikkeling van hun jonge kleinkinderen (en alles gaat zo snel!). Maar ik denk dat zowel zij als wij verbaasd zijn over hoe goed je de banden kunt blijven onderhouden door sociale media. Zo post ik dagelijks stories op Instagram en als ik een dag niet post dan krijg ik appjes of alles wel goed gaat en dat de stories worden gemist. Daarnaast krijgen wij ook veel bezoek van familie en vrienden op reis. Wat we echt ongelofelijk vinden, en super waardevol dat we delen van onze reis samen mogen ervaren met vrienden of familie en het is ook elke keer supergezellig en leuk.

Zijn er ook dingen die jullie missen of vervelend vinden aan het reizen?

Dat ons neefje werd geboren terwijl wij op reis zijn. Dat is echt het minst leuke aan deze reis. Als wij terugkomen is hij al 5 maanden :(. En ik ben op reis bewust geworden van HOE ongelofelijk schadelijk vliegen is, dus ik voel me nu erg schuldig en droom er van mijn vluchten te kunnen compenseren (maar dit is erg duur, wat ook weer genoeg zegt).

Wat is het leukste aan reizen?

Ik ben echt verslaafd aan reizen, de wereld is zooo belachelijk mooi! Echt ongelofelijk. En hoeveel je leert in een jaar tijd! Mijn zoon is nu vloeiend in Engels, puur door reizen. Ook als partners weer naar elkaar toe groeien en samen supergave dingen zien en meemaken is zo leuk! En (dit is heel oppervlakkig), ik ben 10 kilo afgevallen, dat vind ik ook wel heel erg leuk en was mij in Nederland niet gelukt. Reizen is gewoon geweldig.

Wat maakt het leuk om met kinderen te reizen?

Je leert überhaupt al veel van reizen. En nu zien we een heel ander deel van Azië en de Aziaten die wij nooit eerder hadden gezien toen wij nog zonder kinderen reisden.

Zo waren wij bij Train Street in Hanoi in Vietnam toen onze zoon moest plassen, dan kom je dus in een huis binnen waar je zonder kinderen niet zou komen. Zo zie je de slaapkamer met recht naast het bed 2 scooters geparkeerd. Maar bijvoorbeeld ook hoe de kinderkamers eruitzien. Dat vind ik super interessant om te zien!

Wat reizen met kinderen ook heel leuk maakt is dat je nergens hoeft te wachten! Op vliegvelden ben je zó door alles heen! En waar ze bij het backpacker meisje voor ons zeiden dat ze haar 2l gesealde water weg moest gooien, mochten wij onze ongesealde liters water gewoon meenemen ‘no it’s oke you have kids’ dus je krijgt echt een soort vip-behandeling.

Zijn er lastige aspecten?

Ja die zijn er wel. Andere dan ik van tevoren had gedacht trouwens. Van tevoren maakte ik me zorgen over veiligheid, gezondheid en hun gemoedstoestand. Zouden ze zich goed aanpassen, heimwee krijgen? Daar moet ik nu een beetje om lachen, want het is hier natuurlijk niet onveiliger dan thuis. Dat was gewoon de angst voor het onbekende. En wij zijn in de afgelopen 7 maanden geen een keer ziek geweest! De kinderen hebben nergens last van gehad en paste zich direct en zonder moeite aan (dit horen we ook altijd terug van andere reizende ouders).

Maar wat wel lastig is, en wat wij hebben onderschat, is hoe moe je bent als ouders. Je bent, (niet anders dan thuis) 14 uur per dag bezig om je kinderen bezig te houden. Voeden, zorgen dat ze andere mensen niet lastigvallen in bus/trein/taxi/vliegtuig/restaurant. Zorgen dat ze spullen niet kapotmaken. Zo heeft elk hotel/airbnb/restaurant weer allemaal leuke nieuwe dingen om te ontdekken. Dingen die ze eigenlijk niet aan mogen raken. Kortom, je bent ze veel aan het “corrigeren”. Vermoeiend voor ons en niet leuk voor hen.

En daar komt het warme weer en het dagelijks puzzelen met vervoer/eten/activiteiten/slaapje nog bij. In Nederland heb je een “kid-proof” huis waar je ze ook alleen kan laten in de woonkamer en tuin en zelf boven even de was op kan hangen bijvoorbeeld. Hier is het constant. En dat hadden we onderschat of gewoon niet goed bij stil gestaan. Niet dat het invloed heeft gehad op onze plannen als we het wel van te voren wisten trouwens. Maar dan hadden wij ons mentaal wat beter voor kunnen bereiden.

Ik weet niet of dit voor alle ouders hetzelfde is hoor, want onze zoon is ook gewoon best wel druk en heeft veel nieuwe input nodig terwijl als je 2 kinderen als onze dochter zou hebben je al veel rustigere dagen zou hebben. En met wat meer budget heb je wellicht slaapplekken met kid entertainment.

Wat mis je van thuis?

Verbazingwekkend weinig. Mijn magimix haha (dat is een keukenmachine) en mijn zoontje mist zijn enorme bak met dino’s (maar hij heeft er hier ook genoeg bij hoor). Ik vind het heerlijk om erachter te komen dat je dus echt niks mist behalve mensen. Ik heb voor vertrek mijn volledige huis geMarie-Kondo’t maar als we terugkomen gaat er weer een heleboel weg, dat weet ik nu al!

Wat was jullie favoriete bestemming tot nu toe?

India en Koh Phangan. India van ons allemaal en Koh Phangan (Thailand) meer van Nick. En dan meer specifiek: Auroville (vlakbij Pondicherry, India). Dat is echt een magische plek. Mijn zoontje heeft het nog steeds over ‘de gouden bol’ en vraagt regelmatig wanneer wij teruggaan en dat zegt hij over geen enkele andere plek.

Zijn er accommodaties/activiteiten/restaurants die je absoluut zou aanraden aan vrienden met kinderen?

Pff zoveel! Vandaar ook dat ik toch een blog ben begonnen nadat ik zoveel DMs kreeg via Instagram. In Vietnam heb je 3 locaties van het restaurant Pizza’s 4P’s. Dan denk je: ja maar dat is gewoon pizza, kan ik in Nederland ook goede krijgen? Maar wij hebben nog nooit zo’n restaurant meegemaakt. De service daar is ongekend, echt dat vind je nergens anders. En dan voor (westerse begrippen) ontzettend weinig geld.

De science museums (in alle grote steden) van India zijn ook geweldig, wij zijn naar 5 verschillende geweest!

Sikirit Botanical Garden in Chiang Mai, Thailand vonden we ook heel leuk want dat is voor zowel kinderen als volwassenen leuk.

Een van onze lievelingslocaties was Yen Binh Homestay in Ninh Binh Vietnam (Trang An) was echt een van de mooiste plekken waar wij hebben geslapen, wij waren daar met de moeder van Nick. Ze hebben 2 kamers, beide ruim, super schoon, airco en goed internet. En je zit midden tussen de rijstvelden en limestone mountains. Was echt prachtig. 20 euro per nacht geloof ik. En als je toch in Ninh Binh bent dan eten bij Sookie’s getaway of Sookie’s beergarden. Lekker eten maar ook geweldige speelplekken voor de kinderen (vooral sookie getaway).

Heb je tips voor ouders die ook een reis willen gaan maken met kinderen?

Wij wilden niks van tevoren vastzetten. Alleen de eerste vlucht en eerste Airbnb. We wilden graag flexibel blijven, en wij hadden altijd op deze manier gereisd en dat als heel fijn ervaren. Maar met kinderen reizen en dan ook nog zo’n grote reisplannen as you go is best vermoeiend.

Als ik het over zou kunnen doen zou ik een “default” route & activiteiten plan bedenken. Dus dingen uitzoeken en een planning maken, maar niet boeken. Dan heb je altijd iets om op terug te vallen als je het druk hebt of uitzoek-moe bent. Maar ben je wel flexibel om in te gaan op regen/tempratuur veranderingen of om die goede tip van een ander reizend gezin uit te voeren.

Zo zouden wij eigenlijk maar 1 week in Goa blijven. Uiteindelijk werden dat er 3 en dat had ik echt niet korter willen hebben! Het was daar het paradijs, elke sunset op het strand, spelen met andere kindjes, goed eten, super goede drop-in yoga classes (uiteindelijk maar 2 gedaan, maar toch). Dus ik ben blij dat niks vast stond alleen moesten wij na de eerste week Goa, India vanaf 0 alles uitzoeken. En dat koste te veel energie achteraf.

Andere tip is mindset. Bereid je mentaal goed voor. Vaak wil je te veel. Teveel plekken zien in te korte tijd, boeken lezen, films kijken, fotoboek maken, sporten, werken, spelletjes spelen. En dat is wel het grote verschil van met kinderen of zonder kinderen reizen. Wij zien hier die kinderloze stellen een lekker boekje lezen of yahtzee spelen. En lukt ons bijna niet.

Hebben jullie nog meer reisplannen voor de toekomst? Hoe lang willen jullie wegblijven?

Ik had wel met open einde gewild, maar Nick niet. Ons huis is voor 1 jaar onderverhuurd dus over klein half jaar gaan we weer terug. Ik hoop mijn locatie onafhankelijk werk verder uit te bouwen zodat we ook in de toekomst lange reizen kunnen maken. Maar dan van 3 maanden bijvoorbeeld, zodat het wat makkelijker is voor vrienden en familie. Dat is onze droom, of dat in de praktijk ook haalbaar gaat zijn weten we nog niet.

Wil je Silvana en haar gezin volgen? Bekijk dan haar website of Instagram.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*