Tessa en haar gezin reisden voor enkele maanden door Azië. Met leerplichtige kinderen. Hoe dat bevallen is vertellen ze in onderstaande blog.
Even voorstellen
Martijn (42) is op dit moment data analist en entrepreneur. Hij houdt ervan geregeld verschillende uitdagingen aan te gaan in verschillende sectoren. Tessa (42) is (online)leerkracht en heeft een eigen bedrijf ‘Travelling the Young ones’. Ze begeleidt gezinnen met de voorbereidingen van hun reis en helpt daarbij het onderwijs goed te organiseren. Roemer (11) gaat volgend jaar naar de brugklas en Midas (9) zit in groep 6.

Hoe zag jullie reis er uit in het kort?
Wij hebben een aantal maanden door Zuidoost-Azië gereisd. We begonnen in Singapore. Van daaruit zijn we naar Vietnam gegaan om via Laos naar Cambodja te reizen. Vanaf Cambodja vlogen we via Singapore weer terug naar huis.
Vooraf hadden we alleen ons retour ticket geregeld en de eerste locatie waar we verbleven. Verder wilden we ons nog niet vastleggen, zodat we de vrijheid zouden hebben om ergens langer of korter te kunnen blijven. Meestal regelden we onze volgende locatie vanaf de locatie waar we op dat moment waren en dit werkte goed. We verbleven ergens minimaal 2 nachten, maar gemiddeld meestal 4 nachtjes. Soms wat langer als we merkten aan onszelf dat er behoefte was om even pas op de plaats te nemen of als we ergens graag langer wilden blijven.

Zo lang op reis. Hoe regel je dat met werk?
Vanuit het onderwijs had ik nog ouderschapsverlof staan. Dit zou komen te vervallen als de jongste 8 jaar zou worden. Ik wilde dit graag voor die tijd opnemen en dit kon geregeld worden. Martijn zat net tussen 2 projecten in en kon een korte cateringklus (hij werkte eerst als high-end cateraar) doen bij een kennis van ons in Azië. Dit konden we zo mooi met elkaar combineren!

Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?
Over het algemeen positief. Veel mensen gaven ons groot gelijk dat we deze gelegenheid aangrepen om met de kinderen een langere tijd op reis te gaan. Tegelijkertijd merkte ik ook dat er mensen zijn die het niet goed begrijpen. Vooral omdat ze zelf niet de behoefte hebben om ook zo’n reis te ondernemen. En naarmate de vertrekdatum dichterbij kwam, merkte ik dat sommige mensen bezorgder werden en dat met ons deelden.

Hoe is het om zo’n reis te maken met kleine kinderen?
Onze kinderen zijn natuurlijk niet meer zo heel klein. We hebben gewacht tot ze wat groter waren en deze reis heel bewust konden ervaren en al veel zelfstandig konden. Toch heb ik tijdens de reis en daarna ook wel bedacht dat we dit gemakkelijk veel eerder hadden kunnen doen met als voordeel dat we zo’n reis dan misschien vaker gemaakt zouden hebben. Want we vonden het zo fijn om zo lang de tijd met elkaar te hebben en echt even een hele ander routine te ontwikkelen! Wat ons betreft was dit dan ook zeker niet de laatste reis.

Wat maakt het leuk om met kinderen te reizen?
Met kinderen maak je nóg sneller en makkelijker contact met de lokale bevolking en dat is iets wat wij echt een meerwaarde vinden. Mijn man heeft een enorme talenknobbel en probeert zich zo snel mogelijk de taal een beetje eigen te maken. Dat helpt enorm. Maar als je dan ook kinderen meebrengt is het contact nog makkelijker gelegd.
Ook vind ik het heel relativerend om met kinderen te reizen. De manier hoe open en onbevangen zij de wereld accepteren en in zich opnemen is iets waar je als volwassene vaak een voorbeeld aan kunt nemen.

Wat zijn lastige aspecten?
In ons geval was dit voornamelijk hoe we onze reis konden realiseren met leerplichtige kinderen. Ook als leerkracht is het in Nederland niet toegestaan je kind van school te halen en zelf les te geven. Die vrijstelling krijg je echt niet zomaar. Er zijn leerplichtambtenaren die bepaalde plannen van ouders gedogen, maar officieel moeten ze de wet volgen en die stelt dat een leerplichtig kind in Nederland fysiek een school moet bezoeken. Als je in een jaar tijd 8 maanden weg bent, ben je officieel verplicht je uit te schrijven. Dit is wat wij gedaan hebben, al waren we uiteindelijk wel eerder terug dan 8 maanden in totaal. Nu heb je wel wat andere zaken te regelen als je je uitschrijft, omdat je goed wilt weten hoe het zit met bepaalde verzekeringen, waar heb je wel of geen recht meer op, hoe zit dat voor zzp’ers, wat doe je met je huis, etc.
Uiteindelijk hebben we alles goed kunnen regelen, maar het was een beste zoektocht. Tijdens onze reis besloot ik dan ook al deze informatie te klusteren en zo is mijn bedrijf ontstaan. Zodat ouders met vergelijkbare plannen makkelijker de informatie beschikbaar hebben en tegelijk met hun onderwijsvragen bij mij terecht kunnen. De school van je kind heeft daar namelijk meestal geen tijd voor. Ze vinden je reisplannen vaak heel mooi, steunen deze wellicht ook, maar kunnen je niet helpen als het om de leerplicht gaat. Daarbij hebben ze vaak geen tijd om een plan op te stellen wat je kunt doen met je kind op reis. Meestal krijg je wat schoolwerk mee dat kinderen verder kunnen maken, maar veel ouders vinden het fijn als er net wat meer nagedacht is over een plan en een planning. Ook wij wilden het onderwijs goed geregeld hebben tijdens onze reis. We wilden dat de kinderen weer zonder problemen terug konden instromen. En dus schreef ik zelf het onderwijsplan voor die periode en maakte een planning voor de kinderen.

Jullie reisden met leerplichtige kinderen. Hoe beviel het lesgeven op reis?
Over het algemeen beviel dit goed, maar het ging zeker ook niet zonder slag of stoot. In het begin waren onze kinderen gemotiveerder dan wat verderop in de reis. Toen was het nog nieuw en daardoor ook wel interessant. Naarmate de reis vorderde en reizen gewoon werd, werd het onderwijs op reis ook gewoon. En dan is school toch echt ‘gewoon school’ en dus niet altijd leuk. We hebben met elkaar wel gezocht naar een goede modus hierin. En toen het in Nederland op een gegeven moment zomervakantie was, hebben we nog een paar dingen afgerond en was het daarna voor de kinderen ook vakantie.
Toch zou ik het zo weer doen. Ik vond het ontzettend leerzaam, juist als leerkracht, om zo dichtbij het leerproces van mijn eigen kinderen te staan en te zien hoe ze het aanpakten en waar ze tegenaan liepen.

Wat was jullie favoriete ervaring tijdens de reis?
Ons hoogtepunt van de reis is absoluut de Ha Giang Loop in het hoge noorden van Vietnam. We hebben daar 6 dagen door meest prachtige omgeving gereden op 2 scooters met een klein beetje bagage achterop. Onvoorstelbaar hoe mooi het daar is en hoe het voelt om daar zelf doorheen te kunnen rijden. Echt een ultiem gevoel van vrijheid.
Tegelijkertijd hoorde ik tijdens die dagen ook dat een collega zeer ernstig ziek was en net met pensioen zou gaan. Dat maakte dat ik me nog meer realiseerde hoe dankbaar ik was dat wij deze reis op dat moment deden en niet nog jaren gewacht hadden op ‘ooit’.

Zijn er accommodaties/activiteiten/restaurants die je absoluut zou aanraden aan vrienden met kinderen?
Wij arriveerden in Vietnam in Hoi An en verbleven daar in Hoi An gardenvilla’s. De ideale plek voor ons om een paar dagen te kunnen acclimatiseren na onze tijd in Singapore. Met een zwembadje, fijn ontbijt, een zeer ruime geschakelde familiekamer en gratis fietsen tot onze beschikking.
Phong Nha is ook echt een plek die je niet wilt overslaan. De natuur is geweldig mooi en er zijn fantastische grotten te bezoeken.
In Luang Prabang verbleven we bij Le Hang Bua, net buiten de grootste drukte. Heel fijn familiehotel. Tijdens dit verblijf bezochten we Ock Pop Tok een zijdenweverij waar je een gratis rondleiding kunt krijgen en een workshop kan volgen. Absolute aanrader! Niet ver van Luang Prabang is ook een buffelboerderij die ontzettend leuk is om met kinderen te bezoeken!
In Cambodja was Angkor Wat echt ons absolute hoogtepunt. En na de Ha Giang Loop is dit ons meest indrukwekkende ervaring. Voor mijn oudste zoon staat Angkor Wat zelfs op nummer 1. We hadden een hele fijne ‘tuktuk driver’ die precies een beetje om de drukte heen wist te rijden, zodat we alles goed konden bekijken en alle tijd hadden.

Heb je tips voor ouders die ook een reis willen gaan maken met kinderen?
Ja; GA! Ik heb geen spijt dat wij gewacht hebben tot de kinderen ouder waren, maar als ik eerder wist wat ik nu weet, was ik veel eerder gegaan.
En bereid niet alles tot in detail voor. Je weet vooraf niet hoe dingen gaan lopen. Natuurlijk wil je praktische zaken als tickets, visum, vaccinaties etc. geregeld hebben, maar naast bijvoorbeeld een start-accommodatie per land, wijst alles zich eigenlijk vanzelf als je daar eenmaal bent en de tijd durft te nemen om te ervaren wat op dat moment het fijnst is om te doen.

Hebben jullie nog meer reisplannen voor de toekomst?
Nog geen concrete plannen, maar wel het plan zeker nog een keer een langere tijd te gaan. Deze reis vertrokken we in het voorjaar en dat is 1 van de redenen geweest om voor Azië te kiezen en niet voor Zuid-Amerika. Daar zouden we graag een volgende keer heen gaan. Maar ook de Verenigde Staten staat op onze lijst, Nieuw Zeeland en meer van Europa zien ook. Echt, als je eenmaal aan het reizen geproefd hebt, wordt het alleen maar lastiger merk ik om te kiezen waar je heen wilt. Er komen eerder landen bij op ons lijstje dan dat er landen afgestreept worden. Luxe problemen!
Lees meer over de verhalen van Tessa en over reizen met leerplichtige kinderen op www.travellingtheyoungones.nl of volg ze via instagram.