Inspirerend gezin: voor onbepaalde tijd op wereldreis met twee peuters

Inspirerend gezin: voor onbepaalde tijd op wereldreis met twee peuters

Alles verkopen om je droom waar te kunnen maken. Je spullen, je huis, je auto. Zou jij dat kunnen? Sil en Nikki deden het en reizen op dit moment voor onbepaalde tijd over de wereld met hun twee jonge kinderen. 

Even voorstellen

Wij zijn Sil (34) en Nikki (35) en samen met onze twee kids, Noah (3) en Eli (2) zijn wij voor onbepaalde tijd op wereldreis. Voorheen was Sil een sportmarketeer en Nikki een office manager. Beide hebben we onze banen opgezegd om onze droom waar te maken.

Hoe zit jullie reis er uit in het kort?

In juni zijn wij voor onbepaalde tijd vertrokken voor een reis rond de wereld. Hoe deze precies zal verlopen weten we nog niet, want we willen ons zo min mogelijk vastleggen. Op die manier is er altijd een mogelijkheid om ergens langer te blijven of, wanneer het ons niet bevalt, te vertrekken en een nieuwe bestemming te zoeken.

We zijn begonnen in Bali en op dit moment reizen we met een camper door Queensland, Australië. Zo kunnen we zo veel mogelijk van het land zien en hebben de kinderen een eigen plekje voor zichzelf. Hebben we geen camper dan slapen we in Airbnb woningen. Maar de kans is groot dat de camper na Australië nog wel een keer terugkomt.

Na Australië gaan we voor 8 weken naar Nieuw-Zeeland, daarna naar Fiji, Tonga en Samoa en vanuit deze eilanden door naar Hawaii. Dan wordt het tijd om verder te gaan denken over het vervolg van onze reis. We denken eraan om naar Japan en dan door naar Zuid-Azië (denk aan Thailand, Laos en Vietnam) te gaan of naar Canada en dan door naar beneden richting Zuid- Amerika.

Maar eigenlijk zijn er te veel landen om op te noemen die we nog willen bezoeken ☺.

Alles verkopen om op wereldreis te gaan. Is dat niet spannend of eng?

Nee, helemaal niet! Maar we snappen dat dit niet voor iedereen geldt. We houden allebei heel erg van mooie spullen en waren dan ook heel blij met ons huis. Maar we konden het echter ook heel gemakkelijk opgeven allemaal. We hebben een kleine opslagruimte waarin ons bed, de bank en misschien 20 dozen staan, maar verder hebben we alles weggedaan, verkocht of weggeven. We hebben alleen bewaard wat echt van waarde is voor ons en als we klaar zijn om ons weer ergens te settelen, beginnen we gewoon opnieuw.

Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?

Heel erg gemengd. We kregen natuurlijk heel veel leuke en enthousiaste reacties, maar wanneer ze hoorden dat we alles zouden verkopen en er dus geen ‘zekerheden’ meer zouden zijn in Nederland, werden er meteen veel beren op de weg gezien.

Ook kregen we bijna altijd de reactie: ‘en de kinderen dan?’ net alsof we die bij opa en oma zouden laten. Maar er werd vooral vaak gezegd hoe knap mensen het vinden.

Hoe is het om zo’n lange reis te maken met kleine kinderen?

Dit vonden wij misschien zelf wel het meest spannend, hoe zou het gaan met de kinderen? Maar het lijkt wel of ze gemaakt zijn voor dit leven! Onze eerste vlucht was meteen een lange van 16 uur, maar die doorstonden ze als echte ‘wereldreizigers’. We kregen zelfs complimenten van de mensen om ons heen, omdat ze de hele reis zo lief waren.

Natuurlijk zijn er momenten dat ze moe (lees druk en snel uit hun doen) zijn, waardoor het wat stroever loopt op een dag. Hier proberen we dan zoveel mogelijk rekening mee te houden. Na iedere reisdag, ook al is het 3 uurtjes met de camper, hebben we een rustdag en doen we alleen maar wat zij willen (dit houdt meestal in; heel veel speeltuinen en schommels). Zo laden ze weer op en kunnen we de dag daarna een activiteit doen of iets bezoeken.

Wat maakt het leuk om met kinderen te reizen?

Door kinderen zie je dingen die je normaal niet zo snel zelf zou zien, omdat voor hun alles nog zo nieuw is. Zij bekijken alles vanuit een ander oogpunt dan hoe wij het zouden zien en dat maakt het des te leuker. Ook hun pure enthousiasme voor alles wat ze zien en doen maakt het weer extra speciaal voor ons. Het is ook geweldig om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen (bijvoorbeeld Engels leren praten) en te merken wat ze allemaal onthouden van de nieuwe ervaringen die ze opdoen.

Wat zijn lastige aspecten?

Je moet alles aanpassen op het tempo van de kinderen. Je kan niet zeggen vandaag beklimmen we een berg, morgen gaan we zwemmen bij de waterval en de dag daarna kajakken op het meer. Dit trekken ze niet en zou de reis lang niet zo leuk maken als dat hij nu is. En omdat ze nog zo klein zijn kunnen ze bepaalde activiteiten nog niet doen, waardoor we deze alleen moeten doen. Zo ben ik laatst alleen gaan ziplinen, terwijl Sil op de kinderen paste. Dit is niet erg, maar het is jammer om het niet samen te kunnen delen.

Ook moet je in je budget rekening houden met extra kosten. Tijdens vliegreizen betaal je ook nog een aardig bedrag voor de kinderen en zo hebben we nu bijvoorbeeld een wat grotere camper gehuurd, terwijl je met zijn tweeën genoeg hebt aan een klein busje.

Zijn er dingen die jullie de kinderen willen leren/meegeven tijdens jullie reis?

Tijdens onze reis proberen we onze kinderen zoveel mogelijk mee te geven van al het moois dat de wereld ons te bieden heeft. Natuurlijk de mooie en bijzondere natuur, waar we in korte tijd al veel van hebben gezien, maar ook alle dieren, culturen en mensen die er overal zijn. We vinden het belangrijk om de kinderen mee te geven dat je altijd respectvol met je omgeving om moet gaan. Zo hebben we in Bali bijvoorbeeld met zijn allen het strand opgeruimd en zijn we van plan om op sommige plaatsen vrijwilligerswerk te doen. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van schildpadden en hun eieren tijdens hun broedperiode. Of het monitoren van het zeeleven en dan vooral gericht op de walvissen.

Wat was jullie favoriete bestemming tot nu toe?

We zijn tijdens onze reis door Queensland naar Magnetic Island geweest. Dit was echt heel bijzonder, omdat we maar liefst 5 koala’s in het wild hebben gezien. Het eiland is mooi groen met heerlijke stranden en veel wildlife, dus de perfecte combinatie voor ons allemaal.

Wat ook heel bijzonder was is Cape Tribulation. Een heel klein dorp, of eigenlijk alleen een straat midden in Daintree Rainforest, waar je letterlijk van de buitenwereld bent afgesloten. Je kan er niet bellen en hebt er geen internet, dus je moet wel naar elkaar toe om met elkaar te communiceren. Iets dat in deze tijd toch wel bijzonder is. Toen we het hoorden schrokken we eigenlijk een beetje, maar eenmaal daar was het heerlijk!

Zijn er accommodaties of restaurants die je absoluut zou aanraden aan vrienden met kinderen?

Tot nu toe moeten we zeggen dat de Cape Tribulation Camping echt een must is voor bezoekers van Queensland, Australië. Naast het feit dat het een prachtige plaats is met een te gek strand, is er ook een heerlijke vibe en bakken ze in een houtoven HEERLIJKE pizza’s.

Wat we ook echt aanraden is om veel gebruik te maken van Airbnb. Via Airbnb zit je vaak in huizen van locals, waardoor je ook een goed gevoel krijgt bij hoe ze leven. Je hebt vaak leuk contact met de verhuurders (onze ervaring), waardoor je ook al wat goede tips kan krijgen over de plek waar je verblijft. De prijs/kwaliteit verhouding is over het algemeen ook beter dan hotels. Er staan ongekend mooie accommodaties op Airbnb voor betaalbare prijzen.

Waar kijken jullie naar uit tijdens de wereldreis?

Omdat we zo min mogelijk plannen is iedere week, of eigenlijk ieder dag wel weer een verrassing. Maar waar we echt naar uitkijken is het zwemmen met bultrugwalvissen in Tonga. Dit moesten we al heel ver van tevoren regelen aangezien er maar heel weinig boten zijn die dit mogen doen. Deze boten nemen maar 4 tot 8 mensen mee per dag, dus dit is heel speciaal. Helaas moeten we hier nog even op wachten, maar dat zal het zeker waard zijn!

Heb je tips voor ouders die ook een reis willen gaan maken met kinderen?

Probeer je zo min mogelijk aan te trekken van mensen die vooral problemen zien bij het plannen van een reis. Wij hebben ons daar nooit iets van aangetrokken, maar we hebben wel veel mensen gesproken die dit wel hebben gedaan en daarom zijn thuis bleven. Zonde! Het is echt de moeite waard om jezelf zo in het diepe te gooien en er gewoon voor te gaan.

Probeer je ritme aan te passen aan dat van de kinderen, blijf wat langer op een plaats dan je normaal zou doen en geef hun de tijd om te wennen. Dat maakt alles een stuk relaxter.

En de grootste tip is misschien wel: ga eten in restaurants en op plaatsen met kinderstoelen ;-). Onze kinderen zijn geboren met wiebelbillen en zien continu nieuwe en interessante dingen, waardoor er weinig rust aan tafel is. Dus kinderstoelen zijn een echte must.

Volg Nikki, Sil en de kinderen via Instagram. account onder de naam thebigwhaleproject. Ze zijn ook bezig met een site waarop ze tips zullen gaan geven over het organiseren van een wereldreis en een blog zullen bijhouden. Deze komt binnenkort online: www.thebigwhaleproject.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*