Route van: kindvriendelijke route rondreis Tsjechië

Route van: kindvriendelijke route rondreis Tsjechië

Vrij impulsief stapten Elke en haar gezin in de auto richting Tsjechië. Wat volgde was een prachtige roadtrip van 3 weken langs charmante steden en mooie natuur. Ze deelt haar route en kindvriendelijke tips.

Het gezin: Christophe (40), Elke (39), Tuur (12), Jan (10), Mies (8) en Bob (6)
Vakantieland: Tsjechië
Reisperiode: Augustus
Duur van de reis: 21 dagen

Wij zijn een druk gezin van zes, wonende in het centrum van Mechelen (België). In de week is het altijd kunst- en vliegwerk om iedereen op tijd de deur uit te krijgen naar school, werk en hobby’s, maar in het weekend zoeken we vaak de rust op in de groene bossen van de Ardennen waar we – na een serieuze verbouwklus – een huis hebben. In de zomer van 2016 bleek die Ardense habitat bijlange niet klaar en besloten we redelijk impulsief nog een reis in te plannen. We pasten rond Mechelen een straal van 1000 km af (doenbaar in één dag met de auto) en kwamen tot onze verbazing uit in Praag, de hoofdstad van het – voor ons – onbekende Tsjechië. Onbekend bleek zoals altijd onbemind, want we beleefden er drie heerlijke weken op heel gevarieerde plekjes aan de linkerzijde van het voormalige Tsjechoslowakije. Leuk om te weten is dat Tsjechië heel wat goedkoper is dan Nederland of België, dus een ijsje kan er echt overal en altijd af.


De kindvriendelijke route van 3 weken door Tsjechië


Startlocatie: Zuid Bohemen – 5 dagen

Tijdens onze zoektocht naar mooie slaapplekken botsten we via AirBnb op een oud kasteeltje in een klein verlaten dorp Bélèc aan de rand van de regio Zuid-Bohemen. We hadden het geluk als enige gasten het volledige kasteeltje voor onszelf te hebben. Onze gastheer bracht honing en jam vanuit de regio en onze lieve overbuurvrouw schonk ons de lekkerste bosbessentaart. Het was een ideale start en een perfecte uitvalsbasis voor dagtrips naar minstens even oude en mooie kastelen en steden.

Doen in Zuid Bohemen met kinderen

 • De leuke stad Tabor heeft brede stadsomwallingen die vol staat met speeltuigen, heel leuk om zonder problemen op het kinderfront de hele stad rond te wandelen.
 • Bezoek het lieftallige Cesky Krumlov. Het stadje ligt helemaal ten zuiden maar is de trip meer dan waard want het staat met recht op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
 • Nog in het zuiden vind je naar verluid de mooiste middeleeuwse stad van Tsjechië: Telč. Test je krachten aan de grote waterpomp in het midden van het kleurrijke marktplein. Wandel langs de mooie vijvers en geniet van het uitzicht op het prachtige slot.

Praag – 5 dagen

Praag stond natuurlijk bovenaan onze lijst toen we besloten naar Tsjechië af te reizen. We kregen heel wat tips van onze AirBnb-hosts waardoor we vijf volle dagen genoten van deze levendige sprookjesachtige hoofdstad die bezaaid ligt met hotspots zoals de Karelsbrug en de astronomische klok op het drukke marktplein. Praag is best toeristisch maar we vermeden de grote hordes toeristen door de echte hotspots vroeg in de ochtend of laat tegen de avond te bezoeken en voldoende uit te rusten in leuke parkjes.

Doen in Praag met kinderen

 • Neem de kabelbaan naar de Petrin heuvel om daar een bezoekje te brengen aan het spiegelpaleis, wandel door naar het burchtgebied en kijk naar de wissel van de wacht.
 • Maak zeker een ritje met een paardenkoets, die brengt je op een erg leuke manier langs alle grote trekpleisters.
 • Breng een bezoekje aan het Wallenstein parkje (gratis en verborgen!) met rondlopende pauwen en gigantische uilen in feeërieke grote kooien, wil je nog meer dieren zien, bezoek dan met de boot de oude stadszoo die een beetje uit het centrum ligt.
 • Doe zoals de echte Pragenaren en nestel je op een dekentje met een boekje in het Riegrovy Sady park. Je vindt er ook speeltuigen en leuke fonteintjes, ideaal op een warme zomerdag.
 • Proef een trdelnik, wat een soort opgerolde pannenkoek (vulling naar keuze) is. Heerlijk.
 • Wil je de TV-toren bestijgen (geeft een prachtig zicht op de stad), wees dan slim en ga er gewoon ontbijten maar vraag naar een kubus met zicht op de burcht!
 • Om echt aan de drukte van de stad te ontsnappen, kan je altijd langs Lom Homolak, een prachtig azuurblauw meer aan een steengroeve.

Noord-Moravië – 5 dagen

Na Praag reden we richting het Jeseniky gebergte, dat vooral in de winter erg populair is door de vele skipistes. Wij genoten er van lange wandelingen langs kronkelende bosrivieren en verscholen watervallen. Om overal te weten waar we terecht konden voor een frisse duik of een pootje baden, installeerden we de Tsjechische app Swimplaces.

Doen in Noord-Moravië met kinderen

 • Moet je een beetje afkicken van Praag, bezoek dan zeker de mooie stad Olomouc, niet voor niets klein Praag genoemd.
 • Wandel langs de Bila Opava (7 km) waar je lekker avontuurlijk klautert over rotsen en de rivier af en toe dmv hangbrugjes oversteekt. Vertrek wel op tijd zodat je de bus naar de parkeerplaats kan terugnemen want anders moet je (zoals wij) heel het stuk te voet terug.
 • Deze regio van Tsjechië ligt werkelijk vol met indrukwekkende grotten, bezoek er eentje maar wees slim en check de beschikbaarheid van tickets ruimschoots op tijd! https://www.caves.cz/?lang=en
 • Zoek een visvijver en ga vissen, de vis die je daarna grilt op de BBQ is eens zo (h)eerlijk.


Reuzengebergte – 3 dagen

We trokken verder en dieper de bergen in én verbleven drie dagen in een afgelegen basic houten chalet te midden van het Reuzengebergte met waterbron en droge wc, perfect om onze roadtrip stilaan in alle rust af te sluiten. We genoten van wandelingen langs majestueuze rotsformaties en bakten bij valavond broodjes op een stok boven het kampvuur.

Doen in het Reuzengebergte met kinderen

 • Bezoek zeker de rotsformaties van Adrspach en die van Cesky Raj, de eerste zijn heel erg bekend en zijn met paadjes afgebakend, ideaal met kinderen maar best toeristisch, de tweede zijn dat veel minder. Sowieso zijn beide sites heel erg indrukwekkend.
 • Geniet gewoon heel erg van de pure stilte diep in de bergen.

West Bohemen  2 dagen

Na drie dagen zonder douche in de bergen sloten we onze roadtrip dan af in Karlovy Vary, een van oudsher meer Russische stad wat een compleet andere sfeer met zich meebrengt. De stad is echter wel leuk om te bezoeken en bezaaid met warm geneeskrachtige waterbronnen.

Doen in West Bohemen met kinderen

 • Koop een tasje aan één van de vele kramen en wandel langs de verschillende waterbronnen om ze allemaal eens te proeven! Schrik niet van de metaalachtige smaak, noch van de temperatuur! De oudjes van de stad zweren erbij, dus gezond is het wel!

https://www.google.be/maps/@49.776697,14.0113475,7z/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1s1a-Of-hTGItrlIDlrsPXWWlBy-XU

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*