Wat kost een lange, verre reis door Azië met het gezin

Wat kost een lange, verre reis door Azië met het gezin

Wat kost dat nou? Een lange reis door Azië met het gezin? Wij maakten afgelopen jaar een reis van 3 maanden met onze twee kinderen door dit prachtige continent en vertellen je in dit artikel wat we allemaal uitgaven.

Sukhothai Historical Park in Thailand

Tickets scoren voor Azië

Jouw lange, verre reis begint met de vliegtickets. Dit is ook gelijk de grootste kostenpost. Gebruik bij het zoeken naar de beste ticketdeals altijd een prijsvergelijkingssite voordat je boekt. Wij vinden skyscanner een hele fijne site. Een vlucht naar Azië kost al snel tussen de €450 en €850 p.p.

Denk ook vast na of je tijdens de reis nog vluchten nodig hebt. Lowcostairlines als Airasia hebben vaak extra scherpe deals als je vroeg boekt.

Wij hadden van tevoren €5000 gereserveerd voor de vluchten en ander vervoer ter plekke. Hier bleven we ruim binnen.

>Benieuwd naar onze tips om een zo goedkoop mogelijk ticket te scoren? Je leest ze hier.

Sapa, Vietnam

Vaccinaties en visa

Twee kostenposten die flink uit de klauwen kunnen lopen. Als je naar Azië vliegt kan het zijn dat vaccinaties nodig zijn. Laat je, voordat je vertrekt, altijd informeren door de lokale GGD, de Travelclinic of thuisvaccinatie. Zij bekijken per bestemming wat er nodig is aan vaccinaties. Wij hadden de volgende kosten:

De kosten kwamen voor ons neer op:
4 x consult €19,90
2 x vaccinatieboekje €5,50
2 x Hep. a voor kids €40,90
2 x DTP €25,90
2 x Hep. b herhaling €39,90

Totaal betaald aan vaccinaties €304

Voor verschillende landen in Azië is een visum nodig. Denk bijvoorbeeld aan Vietnam, China, Cambodja en Myanmar. Wij gingen naar Vietnam en dat kostte ons €30 per persoon = €120 totaal.

Benieuwd of jullie een visum nodig hebben en wat deze kost? Kijk dan eens op de website van Visumbuiteland,

Phang Nga Bay, Thailand

Verzekeringen

Bekijk voordat je op reis gaat of je wel een goede reis- en annuleringsverzekering hebt. Check of deze werelddekkend is en of lange reizen ook gedekt zijn.

Bepaal je dagbudget voor jouw reis door Azië

Een heel belangrijk onderdeel van het plannen van een verre reis is het bepalen van jullie dagbudget. Wij hielden voor Azië een dagbudget van €100 aan. Hier moesten we van eten, slapen en excursies van betalen. Het vervoer en de intercontinentale vluchten hadden we hier niet bij ingecalculeerd, maar betaalden we uit een apart potje.

Wij hebben ons met dit budget prima gered. Maleisië bleek vooral qua eten veel goedkoper dan gedacht. In Thailand was het eten en slapen juist weer wat duurder en Vietnam is helemaal een goedkoop land. Alleen in Singapore haalden we de €100 niet. Daar tikten we de €250 per dag aan.

Wij schreven al eens eerder blogs over onze exacte uitgaven in Thailand, Maleisië, Vietnam en Bali:

> Wat kost een gezinsvakantie naar Thailand met kinderen

> Wat kost een gezinsvakantie naar Maleisië met kinderen

> Wat kost een gezinsvakantie naar Vietnam met kinderen

> Wat kost een gezinsvakantie naar Bali met kinderen

Wij sliepen altijd in een vierpersoonskamer met eigen badkamer en (bijna altijd) airco. We gaven gemiddeld €45 per nacht uit aan accommodatie. Wij proberen zo veel mogelijk bij lokale eettentjes te eten. Zo waren wij rond de €30 per dag kwijt aan eten, drinken en snacks. Dan blijft er €25 per dag over voor leuke dingen. Wij spaarden die op en kozen per land een aantal excursies uit die we echt graag wilden doen.

Wil jij, net als ons, 3 maanden op reis? Dan is het uiteindelijke budget voor de dagbesteding 90 x 100 = €9000

Georgetown, Maleisië

Doorlopende rekeningen thuis

Behalve de reis, kost het leven thuis ook nog steeds geld. Denk bijvoorbeeld aan de huur of hypotheek, gas-water-licht, tv en internet, verzekeringen, telefoonkosten enz. Misschien heb je een fijne baas en kan je de reis deels op vakantiedagen doen en deels op verlofdagen (zoals bij ons). In dat geval hou je misschien wel genoeg inkomsten per maand over om daar de vaste lasten van te betalen. Zo niet dan zal je die ook mee moeten nemen in je spaarplan voor jullie reis.

Tip: hou eens een maand bij welke vaste lasten jullie precies hebben. Op die manier weet je ook wat je nog extra apart moet zetten.

Kuala Lumpur, Maleisië

Wat kost een lange, verre reis met kinderen?

Dat waren alle kostenposten op een rij. Onze eigen reis van 3 maanden kwam uit op een totaal van ongeveer €13.500. Dit is exclusief de vaste lasten thuis. Een hele smak met geld. Maar als we 4 keer 3 weken op vakantie zouden gaan zou ons dat veel meer kosten.

> Lees hier de reisverslagen van onze lange reis door Azië met het gezin

Is de reis het geld waard?

Daar kunnen wij volmondig ‘JA’ op antwoorden. De quality time die wij drie maanden als gezin hadden is onbetaalbaar. We hebben samen zo ontzettend veel herinneringen gemaakt. Als we het geld zouden hebben zouden we het zo weer doen ;-).

Ga jij op reis door Azië en zoek je nog informatie en inspiratie?

> Lees hier onze tips voor Thailand

> Lees hier onze tips voor Maleisië

> Lees hier onze tips voor Vietnam

> Lees hier onze tips voor Bali

Ninh Binh, Vietnam


Dit bericht bevat affiliatielinks. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets koopt of boekt via deze link. Het kost jou niks extra’s en wij kunnen mooie reizen blijven maken en jullie blijven inspireren. Een win-winsituatie. Meer lezen? Check dan onze disclaimer.


PS: Heb je ons nieuwe GRATIS tabletmagazine al gezien? Boordevol reisinspiratie speciaal gericht op gezinnen? Nee? Je download ‘m hier

reismagazine

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*