De vakantie van Fieke: Lot-et-Garonne in Frankrijk

De vakantie van Fieke: Lot-et-Garonne in Frankrijk

Wij vroegen om ons heen: wat was voor jou een bijzondere vakantiebestemming met kinderen? Deze keer vertelt Fieke over haar vakantie met man Mark en de kinderen Mas en Seppe in Lot-et-Garonne in Frankrijk.

Gezin: Mark (42), Fieke (39), Mas en Seppe (tweeling van 2,5 jaar)
Vakantieplek: Monflanquin, Lot-et-Garonne, Frankrijk
Reisafstand: nog geen 1,5 uur vliegen, 1200 km vanaf Utrecht

Waarom zijn jullie naar Lot-et-Garonne geweest?

Nu de jongens kunnen lopen en lekker ondernemend en actief zijn, zochten we naar een streek met in september nog kans op lekker weer. Niet te heet, op vliegafstand waar we kleine uitstapjes konden maken.

We wilden graag weer eens naar Frankrijk en zijn gaan zoeken op kindvriendelijke accomodaties. We vielen meteen voor La Boulède. Het bleek op de grens met de Dordogne waar een oud-collega een huis heeft gekocht. Zij vertelde ons dat je in 1,5 uur kunt vliegen op Bergerac, een klein en overzichtelijk vliegveld. Dat sprak ons ook aan met twee kleine kinderen. Vervolgens waren we letterlijk binnen een half uur met onze huurauto op de plek van bestemming.

De antiekmarkt van Monpazier

Waar sliepen jullie in Lot-et-Garonne met kinderen?

Wij verbleven twee weken bij La Boulède, 5 prachtig verbouwde huizen bij het Middeleeuwse dorpje Monflanquin. Wij sliepen in het huisje La Bouchonniere dat erg geschikt is voor gezinnen met kleine kinderen. Het huisje heeft 3 slaapkamers (dus de tweeling kon apart slapen) en alles gelijkvloers. Er stonden opgemaakte kinderbedjes klaar en er is wat speelgoed aanwezig in het huisje (ook een magnetron, babybadje e.d.). Wat ik zo prettig vond is dat je enorm veel privacy hebt terwijl er wel andere gezinnen op het terrein zijn. Het terrein is lekker vlak met veel gras waardoor de kinderen ook lekker de ruimte hebben.

Er zijn twee zwembaden (geen kinderbad, wel veel lage gedeelten zodat je in het zwembad kunt staan en je kleintje kunt vasthouden) met een hek eromheen en een trampoline.Er is een broodservice (je kunt je bestelling per app doorgeven en iedere ochtend ligt je brood klaar in een oude Citroënbus), er is een grote supermarkt dichtbij en eigenaren Karen en Rolf organiseren leuke activiteiten. Daarnaast konden we een ochtend de bolderkar lenen en zijn we via een prachtig pad naar het dorpje Monflanquin gelopen.

Mijn ouders kwamen met de caravan en verbleven op de camping  La Parenthese- Camping les Ormes in St Etienne de Villereal. Hier hebben onze kinderen zich ook geweldig vermaakt, het zwembad is top, speciaal met kinderbad, er is een kleine speeltuin, een winkeltje waar ze kunnen spelen, een strandje bij de visvijver, pizzeria en in het weekend kun je hier lekker eten in het restaurant. 

Zwembad op de camping

Hoe kindvriendelijk is Lot-et-Garonne?

Het vlakke landschap, de kastelen, de rivier de Lot, de prachtige Bastides en de streekmarkten maken deze streek heel kindvriendelijk. 

> Op zoek naar meer kindvriendelijk inspiratie in Frankrijk? Eva verteld over haar vakantie in Île d’Oléron

Voor welke doelgroep is deze bestemming ideaal?

Alles heeft een Middeleeuws karakter, denk ridders en kastelen. Het dorpje Monpazier heeft het Museum Le Bastideum waar kinderen ook middeleeuwse spelletjes kunnen spelen. Veel wandel- en fietsroutes, activiteiten op de rivier (kanoën). Maar ook zomerse eetfeesten, Middeleeuwse feesten, Soirées Baroquesen altijd en overal een streekmarkt met in de zomer avondmarkten waar je aan lange tafels kunt gaan zitten en overal wat te eten kunt halen. 

Wat vonden jullie leuk aan deze vakantiebestemming?

Het voelde vriendelijk en relaxed. Alles is makkelijk te bereiken (per auto, veelal vlakke wegen). De Bastides en de streekmarkten vond ik verrassend leuk. Er is een goede mix van Fransen, Nederlanders en Engelsen, waardoor veel huizen en dorpjes zijn opgeknapt. Niets deed te toeristisch of juist verlaten/verwaarloosd aan.

Het Kasteel van Bonaguil is leuke om te bezoeken als je in Lot-et-Garonne bent met kinderen

Wat was minder leuk?

Vrienden zeggen niet voor niets dat je je met kinderen meer welkom voelt in een Italiaans restaurant. Over het algemeen hebben wij de horeca voor kleine kinderen met ontdekkingsdrang niet als gastvrij ervaren. Onze tweeling van 2 jaar maakt graag contact, gaat op onderzoek uit, maar dat werd niet overal gewaardeerd.

Wat waren kindvriendelijke hotspots in Lot-et-Garonne die je zou tippen aan vrienden?

Kasteel van Bonaguil, lekker klauteren, klimmen, mooie uitzichten en leuke terrasjes aan de voet van het kasteel. Dorpjes Villeréal, Monflanquin, Monpazier met mooie pleinen en natuurlijk Bergerac.

Een straatje in het sfeervolle Bergerac

Wat was het leukste kindvriendelijke restaurant in Lot-et-Garonne

Het kasteel van Gavaudun ligt prachtig, met kleine kinderen was het wel goed opletten, veel stijle trappen en doorkijkjes slash afgronden! Le Cafe de Gavaudun heeft een erg leuk terras onder de druiven en vriendelijk personeel.

Meestal dronken we ergens koffie of dronken een wijntje bij een pleintje. In Monpazier bijvoorbeeld is restaurant Bistro 2 en Ecureuil Café daar erg geschikt voor. Zodat de jongens konden spelen, maar we zijn nooit ’s avonds uit eten geweest. Mijn ouders hebben wel heerlijk gegeten bij Bassivière, ook een boutique hotel.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*