De vakantie van Friedarica: Morvan Rustique in Frankrijk

De vakantie van Friedarica: Morvan Rustique in Frankrijk

Wij vroegen om ons heen: waar ben jij op vakantie geweest en hoe was deze vakantiebestemming met kinderen? Deze keer vertelt Friedarica over het heerlijke vakantiepark Morvan Rustique in Bourgondië Frankrijk.

Even voorstellen!

Het gezin: Antwan (34), Friedarica (33), Phileine (8), Silvijn (6) en Joshua (2).
Vakantieplek: Vakantiedomein Morvan Rustique te Saint-Prix in het regionaal natuurpark Morvan in Bourgondië Frankrijk.
Voor wie: Jonge gezinnen met een liefde voor natuur en vrijheid

Wij zijn een jong dynamisch gezin bestaande uit twee ouders en drie kinderen. Rust stond dit jaar voor ons hoog in het vaandel, waardoor wij de keuze hebben gemaakt voor het eerst 3 weken op één plek te blijven op een camping in de Franse streek Bourgondië. En dat is heel goed bevallen!

Waar ben je op vakantie geweest?

Wij verbleven in Saint-Prix in Frankrijk, in het natuurpark Morvan op vakantiedomein Morvan Rustique met huurhuisjes, huurtenten en kampeerplaatsen.

Hoe kwam je op het idee om hier heen te gaan?

We hadden een aantal wensen: maximaal 7 a 8 uur rijden, kleinschalig, kindvriendelijk, natuur, cultuur en grote kans op mooi weer. We zochten op vakantie websites die wat meer gericht zijn op een bewuste levensstijl en voor gezinnen met jonge kinderen. En zo vonden we Morvan Rustique. Na enkele referenties te checken hebben meteen geboekt.

Hoe verbleven jullie op Morvan Rustique?

Wij hadden een kampeerplek met onze eigen bungalow tent. Het is een beschutte, zeer ruime kampeerplek met stroomaansluiting voorzien van een picknickbank en parasol. En je hebt een eigen koelkast met vriesvakje in de gemeenschapsruimte. Auto’s mogen niet op het terrein. Maar de parkeerplaats is vlakbij, dus je hoeft niet ver te sjouwen met de spullen. En het is voor de kinderen ook veel veiliger dat er geen auto’s op het terrein komen. Als je met eigen tent gaat kamperen is dit een prima plek. Maar de huurtenten zagen er ook fantastisch uit, gelegen op een heuvel met prachtig uitzicht. Als je twijfelt, dan is een huurtent wellicht een betere keus. Ga je met meer dan een gezin samen, dan zijn er ook huisjes beschikbaar met een privé tuintje. Of kies twee huurtenten bij elkaar.

Hoe kindvriendelijk is deze bestemming?

Er zijn speeltoestellen en los buitenspeelgoed, een grote trampoline, omheind zwembad, paarden en pony’s om te borstelen en een kinderboerderij met begeleid voedermoment. Ook is er een gezamenlijke ruimte met boeken, spellen en kleurspullen. Verder worden er kinderactiviteiten georganiseerd. Een van de favorieten is het rondje meerijden op de tractor. Aangrenzend is een groot bos waar al vele hutten zijn gemaakt, waar onze kinderen dankbaar aan verder bouwden. En er zijn diverse fruitbomen en kruidenplanten op het terrein waar tussendoor regelmatig van gesnoept wordt door de kinderen, of samen met wat modder en gras een heksensoep van gebrouwen wordt. Genoeg vermaak dus voor echte scharrelkinderen.

Doordat er geen auto’s op het terrein mogen, kun je met een gerust hart je kinderen rond laten lopen. De openbare weg is een heel stuk van het terrein af gelegen. En het zwembad is omheind. Ook de kinderboerderij en paardenwei kunnen ze niet zomaar binnen lopen. Doordat er voornamelijk Nederlandstalige gezinnen op de camping verblijven is er geen taalbarrière en letten ouders onderling vanzelfsprekend op elkaars kinderen. Zo hebben wij kinderen van een ander gezin een hele dag opgevangen toen die ouders plotseling naar het ziekenhuis moesten. En dat laat ook meteen de betrokkenheid van de eigenaren zien, waarvan de gastvrouw mee ging als tolk.

Verder is er beschikking over campingbedjes, kinderstoelen, babybadjes, wcbril verhoger, opstapkrukjes, potjes en verschoonkussens. Ook is er een magnetron aanwezig voor het verwarmen van babyvoeding. En met al die jonge kinderen die er soms als varkentjes uitzien na een middagje spelen, is het ook prettig dat er een wasmachine en droger beschikbaar is.

Voor welke doelgroep is deze bestemming ideaal?

De doelgroep waar de eigenaren voornamelijk op richten zijn Nederlandse en Vlaamse gezinnen met jonge kinderen. We merkten dat de kinderen makkelijker vriendjes maken doordat er geen taalbarrière is. En toch voelt het als nostalgisch en authentiek Frankrijk.

Voor kinderen van circa 10+ zal er niet genoeg uitdaging meer zijn op het terrein zelf. Maar gelukkig is er in de omgeving genoeg te doen. Dit maakt het dan toch weer tot een mooie bestemming voor gezinnen met uiteenlopende leeftijden van de kinderen.

De mensen die we hier ontmoet hebben tijdens onze vakantie zou je kunnen typeren als bewuste gezinnen en echte buitenmensen. Sommige waren meer op zichzelf en andere juist heel sociaal. Het is prettig dat iedereen in dezelfde levensfase zit met jonge kinderen. Je bent niet de enigste die midden in de nacht hopeloos met een wakkere dreumes over het terrein wandelt, of waar een gezinsoorlog ontketend omdat het toch echt niet is toegestaan om spaghettisaus in de haren van je zus te smeren.

Wat vonden jullie leuk aan Morvan Rustique?

De prachtige natuur en historische steden in de omgeving. De betrokken en vriendelijke eigenaren die erg leuk met kinderen omgaan. Dat er aan alles gedacht is om deze locatie kindvriendelijk te maken, maar ook om het voor ouders als vakantie te laten voelen. Een goed boek wat je uit de kast kunt lenen, gratis koffie en thee in de gemeenschapsruimte, geselecteerde streekwijnen beschikbaar, dagelijks verse broodjes te bestellen, de verzorgde table d’hote 2x per week. En zeker ook de massages waar je op kunt inschrijven. Gekwalificeerde masseuses komen met hun spullen bij jou in de tent een heerlijke ontspannen massage verzorgen, of bij mooi weer buiten op een rustig plekje in de zon. En ook kindermassages behoren tot de mogelijkheden, waarbij vooral onze oudste heerlijk kon ontspannen omdat ze soms prikkelgevoelig kan zijn. En ook de kleinschaligheid wat al snel voelt als een fijne gemeenschap. Kortom, alle facetten aanwezig voor een onvergetelijke gezinsvakantie en het creëren van mooie herinneringen.

Waar we hele leuke herinneringen aan hebben is de betrokkenheid onderling die spontaan ontstaat. Anderen die iets lekkers voor bij de koffie kwamen brengen op mijn verjaardag. De verzorgde table d’hote 2x per week, waarbij we met z’n allen op de gezamenlijke barbecue plaats aan een lange picknicktafel genieten van de biologische vers gemaakte lasagne of quiche. Waarna er door de kinderen marshmallows geroosterd worden boven het kampvuur en de ouders er in een kringetje omheen zitten met een wijntje. En we vervolgens als een gestroomlijnd team met z’n allen de afwas wegwerken. En de andere helft van de ouders een kinderwasstraat gecreëerd hebben, waarbij een ouder alle haren insopt, de andere ouder in de douche erlangs de haren uitspoelt en er vervolgens een rijtje ouders gereed staat met handdoeken en om de kinderen in pyjama te hijsen. Of de avond dat er spontaan een borrelavond ontstond op het prieeltje toen alle kinderen op bed lagen. Iedereen had nog wel een halve zak chips, wat nootjes, restjes kaas of een reep chocolade in te brengen. Uiteindelijk zijn er 11 flessen wijn doorheen gegaan met gezellige en diepgaande gesprekken. We hebben er zelfs enkele leuke contacten aan over gehouden.

Wat was minder leuk?

De kampeerplek ligt langs de doorloop naar de parking en de speeltuin. Ondanks de beschutte locatie heb je hierdoor toch wat minder rust en privacy. Ben je daar juist wel naar op zoek, dan is de bovenste huurtent een aanrader. Vanaf daar heb je het beste uitzicht over het dal en er is geen verdere doorloop waardoor er geen mensen passeren. En wil je een huisje met veel privacy, dan moet je het meest rechtse huisje nemen die zelfs een eigen toegangsweg heeft. Het voordeel van een plek met veel doorloop is wel dat je beter toezicht hebt op wat je kinderen uitspoken en er is altijd wel aanspraak met iemand die even voorbij loopt.

Wat ook iets is om rekening mee te houden in dit soort gebieden, dat alles een behoorlijke afstand heeft om er te komen. En openbaar vervoer in het buiten gebied is uiteraard niet zo goed geregeld als in een grote stad.

En mocht je er waarde aan hechten, dan is het goed te weten dat het 4G bereik op het terrein erg slecht is. In de gemeenschapsruimte en het prieeltje is er wel wifi beschikbaar. Maar zoals het echte Franse platteland betaamt, bij slechte weersomstandigheden kun je ook een wifi verbinding wel vergeten.

Wat waren kindvriendelijke hotspots in Morvan die je zou tippen aan vrienden?

Het bergmeertje La Goulette op circa 15 minuten rijden vanaf de camping. We zijn hier meermalen geweest tijdens onze vakantie, en altijd was het rustig maar genoeg aanspraak voor de kinderen om vriendjes te maken. Het is omringd door bos waar onze kinderen speelden in de door voorgangers gebouwde boomhutten. De vele bomen maken ook dat het een verkoelende plek is op hete dagen. Nadeel is dat de bodem van dit meertje op de meeste plekken niet geleidelijk afloopt, dus iets minder geschikt voor hele kleine kinderen om in een ondiep gedeelte te spelen. Wel een pluspunt; de zendmast! Uitstekend 4G bereik (iets wat in Frankrijk niet vanzelfsprekend is). Ideaal om stiekem toch even in te loggen op je social accounts of foto’s te uploaden.

Op circa 30 minuten rijafstand ligt het historische stadje Autun. Dit stadje heeft een Romeins verleden wat overal in zichtbaar is. Zo is er een park met een openlucht amfitheater waar in de zomermaanden een Romeins schouwspel voor jong en oud wordt opgevoerd. Ook in het hoogseizoen organiseren ze in de stad een Romeinse markt. De locals in Romeinse klederdracht laten van alles zien wat met vroegere tijden te maken heeft. En er is veel te doen en te bekijken voor kinderen, zoals pottenbakken en boogschieten. Verder zijn er in deze stad leuke historische bezienswaardigheden en kun je heerlijk rondstruinen langs boetiekjes en terrasjes. En meermalen per week is er een ouderwetse Franse markt. Parkeren in dit stadje is vrij makkelijk en veelal zelfs gratis. En ook toegang tot sommige van deze evenementen is gratis.

Ook in de nabije omgeving zijn nog meer leuke steden (o.a. Vézelay en Beaune), kindvriendelijke musea (tip; archeologisch centrum Bibracte), speelparken, prachtige wandeltochten langs beekjes (hoewel wandelen bij sommige routes meer klauteren is), overdekte zwembaden, pretparken, kastelen (tip; kasteel Savigny met een oldtimer tentoonstelling) en regelmatig stuit je ergens op een dorpsfeest of antiekmarkt.

Wat was het leukste kindvriendelijke restaurant in de omgeving?

In onze vakantie mocht ik 33 kaarsjes uitblazen. Wij doen er alles aan om traditionele verjaardagskringen met blokjes kaas en handjes schudden te voorkomen. En daarom is het voor ons een zegen dat tenminste één van onze verjaardagen altijd midden in de zomervakantie valt. Hierdoor hebben we een goed excuus om eraan te ontkomen. Maar we vinden het wel waardevol om met een verjaardag dankbaarheid te vieren dat je weer een jaar samen hebt mogen doorbrengen. We wilden als gezin daarom uit eten gaan. Het is een uitdaging om een restaurant te vinden waar iedereen tevreden mee is. Voor ons als ouders waar ze iets kwalitatiefs en liefst ook nog verantwoords op de kaart hebben staan (wat niet valt in de categorie pannenkoek, pizza of friet). Voor de kinderen iets waar ze niet stil op hun stoel hoeven te zitten en waar eten met de handen niet wordt afgekeurd met boze blikken.

Op aanraden van de camping eigenaren zijn we naar Chez Cécile in La Grande Verrière gegaan. Een modern ingericht en levendig restaurant met een veelzijdige kaart tegen schappelijke prijzen. De kinderen bestellen hier mee van de kaart, maar krijgen daarvan een formaat kinderportie tegen een gereduceerde prijs. Voor de kleinste krijg je gewoon een mee-eet bord. Ze gaan hier spontaan om met kinderen. Ze dollen een beetje met de kinderen en maken grapjes. Ook hebben ze heel goed in de gaten dat wachten en honger geen goede combinatie is bij kinderen, dus regelmatig krijgen de kinderen tussendoor een stukje groenten of brood toegestopt. Bij het dessert wordt er een zoet en hartig plankje geserveerd. Feest voor de kinderen met al die soorten toetjes en wij als ouders hebben ons tegoed gedaan aan de vele soorten Franse kaasjes. Met zo’n verjaardag ben ik dankbaar om een jaartje ouder te mogen worden!

Lees hier meer informatie over deze heerlijke camping in Morvan.

Meer Frankrijk?

Eva ging naar het kindvriendelijke eiland Ile d’Oléron

Verte Vallee – kindvriendelijke camping in de Vogezen

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*