Rome is een fantastische wereldstad! Het is eigenlijk één groot openluchtmuseum waar je uren kunt genieten van enorme gebouwen, schattige straatjes, relaxte sfeer, lekker weer, heerlijk eten, mooie mensen en interessante geschiedenis. Het is ook een drukke, chaotische stad waar je constant alert moet zijn voor bijvoorbeeld het verkeer en zakkenrollers. Het is zo’n stad waar je alles te voet kunt doen, als je tijd en energie hebt. Op die manier beleef je écht de gezelligheid en pracht van de stad.
Toen ik voor de eerste keer als Au Pair naar Rome verhuisde raakte ik aan de praat met een straatartiest. Hij waarschuwde mij: “De eerste weken in Rome zijn enorm overweldigend, maar hoe langer je blijft, hoe moeilijker het wordt om weer weg te gaan.” En dat klopt inderdaad! Na een tijdje word je gegrepen door de schoonheid van de stad en als dat eenmaal gebeurd is, blijft een stukje van je hart altijd dáár.
Toen ons oudste zoontje Nino 3 maanden was, gingen wij een weekje met hem naar Rome, de plek waar papa en mama elkaar ontmoet hebben. Inmiddels heeft ook Luca, onze tweede avonturier van 3 maandjes jong, de schoonheid van Rome al mogen ervaren. Naar Rome met een kleine baby? Het is prima te doen! Maar uiteraard moet je goed over een aantal dingen nadenken. In dit blog neem ik jullie mee naar Rome en geef ik praktische tips!
Verblijf – Waar kun je het beste verblijven in Rome?
Rome is een drukke stad met heel veel hotels, appartementen en hostels. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er ook een aantal mooie campings rondom Rome liggen. Als je in de lente of zomer een stedentrip naar Rome maakt is een accommodatie op een camping een hele fijne oplossing met een baby. Drie voorbeelden van mooie familiecampings zijn Fabulous Village, I Pini Family Park en Roma Camping in Town. Alle drie van de Human Company. Een camping ligt net buiten de drukte van de stad en het is heerlijk om hier na een ochtendje Rome weer tot rust te komen bij het zwembad.
Een camping kan een relaxte slaapplek zijn voor wie Rome wil ontdekken met (kleine) kinderen
Als je geen campingmens bent, of als je graag midden in de stad verblijft is het huren van een appartement de beste optie met een baby. Het is fijn als je een ‘huisje’ hebt met een keuken en verschillende slaapkamers. In Rome zijn er veel mooie appartementen te huur midden in de stad! Soms is het goedkoper om direct via een Italiaanse website te zoeken naar een appartementje, maar ook via AirBnB kun je mooie plekjes huren. Een groot voordeel van een appartement is, dat je een keuken hebt waar je zelf kunt koken. Dan hoef je niet altijd opzoek naar ene restaurantje, wat best een uitdaging kan zijn met een baby. Als je kindje al wat ouder is, is het ook fijn dat je dan zelf hapjes kunt bereiden. Nog een voordeel is dat je bij een appartement vaak een ligbad hebt, waar je heerlijk met je baby in kunt badderen na een lange wandeltocht door de stad.
Met een baby naar een hotel is natuurlijk ook goed te doen, alleen heb je in een hotel veel minder ruimte en is het soms wat moeilijker om bijvoorbeeld een baby bedje neer te zetten. Áls je toch kiest voor een hotel, zorg dan dat je van tevoren even navraagt of er een babybedje beschikbaar is. Ook is het handig om een wat grotere kamer te boeken, zodat je genoeg ruimte hebt voor slapen, eten en verschonen.
Vervoer – Hoe is het vervoer geregeld in Rome en waar moet je op letten?
Er is genoeg openbaar vervoer in Rome, maar het kan op sommige momenten van de dag wel ontzettend druk zijn. De bussen en metro’s zijn dan zo vol, dat je pal op elkaar moet staan. Gelukkig hebben de Italianen de nette gewoonte om op te staan voor moeders met baby’s, kinderen en ouderen, maar dan moet je wel geluk hebben dat je in zo’n drukke bus ook de echte Italianen tegenkomt. Toeristen zijn vaak helaas minder meedenkend. Tijdens deze drukke momenten zijn er ook vaak veel zakkenrollers actief en zij maken graag misbruik van het feit dat je je als moeder vooral richt op je kindje. Als je met jouw baby besluit gebruik te maken van het ov, zorg dan dat je buiten de spitsuren rijdt. Als je al veel gelopen hebt is het soms wel lekker om met het ov naar de volgende highlight te reizen.
Ik raad iedereen af om met de kinderwagen Rome in te gaan. Als je comfortabel bent met een draagzak of draagdoek is dit echt veel prettiger. Sommige metrostations hebben geen lift, in restaurantjes staat alles heel gezellig dicht op elkaar en is er bijna geen ruimte voor een kinderwagen, sommige wegen in Rome zijn nogal hobbelig of zelfs onbegaanbaar voor een kinderwagen. Bijvoorbeeld rondom het Colosseum en het Forum Romanum (ze hebben hier wel een rolstoel pad). Als jouw kindje niet graag in de draagzak gaat, zorg dan voor een kinderwagen die je makkelijk kunt inklappen.
Zoals in elke stad rijden er in Rome veel taxi’s, maar daar zitten geen autostoeltjes in. Op eigen risico kun je je kindje dan op schoot nemen, maar dat is uiteraard niet legaal. Termini is het centraal station van Rome en vanuit daar vertrekken er tientallen bussen richting de highlights. Ook kun je vanaf Termini de metro pakken richting bijvoorbeeld het Colosseum of Vaticaanstad.
Een draagzak is erg handig als je Rome met een baby ontdekt
Uitjes – Wat kun je doen in Rome met een baby?
Rome is echt één groot openluchtmuseum waar je al wandelend ontzettend veel kunt zien. Natuurlijk zijn er bepaalde highlights waar je ook naar binnen kunt, zoals het Colosseum, het Vaticaans Museum etc. Maar bij deze bezienswaardigheden staan vaak erg lange rijen en dat is nu net iets dat je met een baby wilt vermijden. Plan van tevoren goed wat je op die dag allemaal wil zien en stippel een leuke wandelroute uit.
Wat wij altijd heerlijk vinden is een ‘pauze’ in een van de mooie parken van Rome. De Villa Borghese, Villa Doria Pamphili, Villa Ada en Villa Torlonia zijn vier van die parken waar je even kunt ontsnappen aan de drukte. In de Villa Borghese vind je ook de dierentuin van Rome, heel leuk voor de kleintjes! Voor de baby’s die langzaamaan dreumesjes worden is het museum Explora ook erg leuk. Een museum voor kinderen, vergelijkbaar met de ontdekhoek in Nederland.
Als je tijdens de stedentrip wilt shoppen voor je baby kun je terecht in de Via del Corso. In de buurt van het Pantheon is een heel leuk winkeltje, Bartolucci, dat houten speelgoed maakt en verkoopt. Wij hebben daar voor onze oudste een schattig houten puzzeltje gekocht als souvenir.
Bagage – Welke handige babyspullen mogen niet ontbreken tijdens de citytrip naar Rome?
-
- Compacte flessenwarmer zonder elektriciteit of thermosfles voor warm water
-
- Draagzak / Draagdoek
-
- Zonnehoedje en zonnebrandcrème factor 50
-
- Slaaptentje
-
- Muggenspray en VSM Prikweg
-
- Reis verschoon setje
-
- Luiers en doekjes
-
- Flesje, poedermelk, potjes
-
- Handkolf
-
- Licht speelgoed
-
- Muggennet voor over het bedje/box
-
- Pijnstillers en thermometer
-
- Zwemluiers, zwemkleertjes en babyswimmer
-
- Handwasmiddel voor de kleertjes
-
- Kleertjes, rompers, slaapzak, sokjes, schoentjes
-
- Badcape, hydrofiele doeken en spuugdoekjes
- Shampoo en wasgel
Periode – Wat is de beste periode om naar Rome te gaan?
Qua drukte maakt het eigenlijk niet uit! Het is altijd druk in Rome… ‘s winters en ‘s zomers, ’s ochtends en ’s avonds. Het weer daarentegen is wel iets waar je je reisperiode op uit kunt kiezen. In de zomer kan het wel 40 graden worden in Rome en zelfs de Italianen ontvluchten Rome dan, dus met een kleine baby zou ik dat altijd afraden. In het voorjaar heb je al een lekker zonnetje en dat is de perfecte periode om het bezoek aan Rome te combineren met een camping. Wij zijn in Juni gegaan en toen konden we ook heerlijk met Nino zwemmen op de dagen dat we niet naar Rome gingen. In de herfst heb je de meeste kans op regen en wind, wat natuurlijk niet prettig is met een baby. In de winter is het ook erg gezellig in Rome; de kerstmarktjes en lichtjes geven al snel een knusse sfeer. Het kan natuurlijk koud zijn in de winter, maar over het algemeen is het een stuk warmer dan in Nederland. Als het zonnetje doorkomt kun je zelfs in de winter genieten van een lekkere Italiaanse ‘gelato’.
Hoe zit het dan met verschonen, voeden en slapen?
Het vergt zeker een positieve, rustige en flexibele mindset om met een baby een stedentrip te maken. Uiteraard is het een uitdaging want alles gaat anders dan thuis en je komt voor onverwachte situaties te staan. Je moet kunnen plannen en ook weer kunnen afwijken van die planning als het nodig is. Je moet in de relaxed stand staan en niet te strak vasthouden aan eet- en slaaptijden. Voeden doe je in een bar, restaurantje of in het park. Warm water voor de fles vraag je in een bar en verschonen doe je in de kinderwagen, in het park, op een bankje of als je geluk hebt op een verschoningkussen in een restaurantje. Neem in elk geval altijd een verschoningssetje mee zodat je overal je eigen frisse matje bij je hebt. Je baby slaapt wanneer en waar het hem of haar uitkomt. Lekker in de kinderwagen of in de draagzak. Als je een appartementje of hotel in het centrum hebt kun je uiteraard het voedings- en slaapmoment zo plannen dat je dat lekker ‘thuis’ kan doen, maar soms willen baby’s NU… en dan zul je daar toch op dat moment een oplossing voor moeten vinden.
Heel veel plezier in Rome! Geniet van al het moois dat de stad te bieden heeft en geniet uiteraard ook van jouw kleintje op avontuur in de grote stad!
Meer citytrip inspiratie?
Lees dan onze artikelen over Aarhus (Denemarken), Lissabon (Portugal), Londen en Sevilla (Spanje).
Heerlijk om te lezenden jullie doen het gewoon maar! Leef je dromen xxx