Op vakantie in je eigen huis

Op vakantie in je eigen huis

Jasmijn heeft voor iedereen het ultieme idee voor de meivakantie. Ga eens op vakantie in je eigen huis! En dan bedoel ik niet een tent in de tuin zetten of logeren in de woonkamer. Maar op reis naar Amerika, Afrika of Spanje. Hoe? Myrena interviewde haar over dit super goede idee.

Het gezin

Jasmijn is getrouwd met Guido, ze is moeder van Mia (1 jaar) en bonusmama van Jip, Kiki en Puck. Samen met Guido heeft ze een yogastudio in Leiden. Net als iedereen, werden zij hard geraakt door deze Corona crisis. Van haar moeder leerde ze overal het positieve uit te halen en zo gaan zij nu op reis in hun eigen huis.

Op vakantie in Senegal

Op vakantie in je eigen huis? Hoe doe je dat?

We kiezen elke week een land uit waar we graag naar op reis willen. We laten de kinderen landen opnoemen en kiezen daar een uit. Als ze allemaal aan de beurt zijn geweest, dan mogen wij een land kiezen.

De kinderen verzamelen informatie over dat land en maken er een quiz over. We duiken in de verkleedkist en andere kasten en zoeken kleding die lijkt op de kleding uit dat land. We kiezen een lekker recept uit het land. We passen het recept aan naar onze vegan eetstijl. Dus geen geitenmelk met bloed voor ons….

We lezen, bekijken filmpjes en foto’s over de gewoontes en gebruiken van het land, zoeken dansjes en andere bijzonderheden en leuke weetjes. Bij ons staat in deze corona tijd de zondag dan in het teken van ons vakantieland. Je kan natuurlijk ook een heel weekend of zelfs een hele week in het thema van het land vullen.

We verkleden ons, koken samen, doen dansjes en eten met zijn allen. We doen de quiz die de kinderen hebben gemaakt, we wanen ons helemaal in ons vakantieadres. We beantwoorden vragen van de kinderen en laten gebeuren wat er nog meer naar voren komt. Ik zoek zelf ook informatie en leer ze bijvoorbeeld hoe groot het land is in vergelijking met Nederland, zodat ze gevoel krijgen bij een land.

Wat een waanzinnig idee! Niet alleen voor in de vakanties maar ook een super idee voor regenachtige weekenden. En het is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel leerzaam dus voor de kids. Je leert zoveel vakken, topografie, geschiedenis, volkenkunde, sporten , dansen, koken, muziek en nog zoveel meer. 

Van wie heb je dit idee?

Mijn moeder was bijstandsmoeder met 4 kinderen en er was dus geen geld om op vakantie te gaan. We gingen soms een weekje bij vrienden logeren, maar verder niet. Ik was pas 16 toen ik voor het eerst naar het buitenland ging. Dus om ons toch een echt vakantiegevoel te geven was dit haar manier om met ons op reis gaan

Hoe ervaarde jij dat vroeger als kind?

Ik vond het fantastisch. Vooral dat eten met elkaar. We kozen vroeger in de zomervakantie, eens in de twee weken, een land met zo’n wereldbollamp. We gaven een slinger aan de lamp en zetten onze vinger erop als hij stopte. Dat was het land waar we dan naartoe gingen. We gingen toen natuurlijk naar de bibliotheek om boeken te halen. Nu kan je alles fijn googelen.

Op vakantie in Spanje

Wat is je mooiste herinnering aan de reizen in huis vroeger?

Een van de vakanties gingen we naar een Afrikaans land. Wat ik me daar nog het meest van herinner is dat we met zijn allen in lendendoeken gekleed op de grond zaten te eten uit een hele grote pan. Mijn moeder leerde ons hoe je couscous moet eten met je hand en dat je dat niet moest doen met de hand waarmee je je billen had afgeveegd. Ik vond ook de verhalen die mijn moeder vertelde over de gewoontes en gebruiken altijd zo bijzonder. Dat kinderen daar in dat Afrikaanse land echt niets hadden, niets om mee te spelen. Dat maakte echt indruk op mij als jong meisje. Het samen eten delen uit een pan, is een beeld dat me altijd is bijgebleven. Dat was toen echt iets uit een ander land.

Op vakantie in Amerika

Naar welke landen zijn jullie tijdens de Corona crisis al geweest?

We zijn de afgelopen weken in Senegal en de USA geweest. Afgelopen weekend stond Spanje op de planning. Dit keer ook de moeder van de grote kids, want zij kan de Flamingo dansen.

Dan zijn jullie nu dus aan de beurt om te kiezen. Welk land zou je graag bezoeken?

Guido en ik willen graag wat meer, voor de kinderen, onbekende landen doen zoals bijvoorbeeld Tibet. Japan lijkt me ook heel interessant omdat de omgangsnormen echt heel anders zijn dan we hier gewend zijn. Op je knieën aan een tafeltje stil en respectvol eten, geeft weer een hele andere ervaring, dan met zijn allen van een schaal eten.

Hoe was de ervaring met je eigen gezin zo op vakantie in je eigen huis?

Het was super. De eerste zondag waren we dus naar Senegal. We aten met zijn allen op de grond van een grote schaal in onze mooiste doekenkleding. Na het eten hing de tweeling op zijn kop in de boom en vroegen zich af of de kinderen uit Senegal dat ook deden. En ze begonnen hun eigen Afrikaanse taaltje te maken. Ook het Afrikaans dansen leverden heerlijk lachbuien op.

 Toen we de week daarna in Amerika waren hebben we gelinedanced, (vega) hamburgers gegeten en marshmallows boven het vuur geroosterd. Ik was een cheerleader en praatte heerlijk overdreven Amerikaans. Ik maakte een yell met Guido zijn naam en zo werden alle namen gedaan. De week erna hoor ik dit ook ineens af en toe weer als de kinderen aan het spelen zijn.

Op vakantie in Amerika

Klinkt echt zo gezellig. Heb je nog tips voor ons?

Gewoon lekker doen, veel uit de kinderen laten komen. Juist dat creatief bezig zijn, verkleden en informatie opzoeken levert zoveel bijzondere momenten op. En je hebt vaak echt veel meer spullen in huis die je kunt gebruiken om je vakantie nog echter te maken. Ik gun iedereen zo’n heerlijk vakantie in eigen huis.

Ik haal alle briefjes met aantekeningen van de kinderen uit de papierbak, ik maak daar foto’s van en samen met de foto’s die we tijdens onze vakanties maken, maak ik uiteindelijk een fotoboek voor ze. Kunnen we later nog eens terugkijken naar onze bijzondere reizen.

Op zoek naar leuke reisinspiratie om de dagen mee door te komen? Bestel dan ons thuisquarantaine pakket met twee nummers van ons reismagazine (met 2x 116 pagina’s reisinspiratie voor gezinnen). Abonneren kan natuurlijk ook.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*