10 praktische tips voor wintersport met kinderen

10 praktische tips voor wintersport met kinderen

Sneeuw, zodra het er ligt voel ik me weer een klein meisje en bij het eerste laagje bouwen we sneeuwpoppen en gooien we sneeuwballen. Niet gek dus dat wintersport hoog op onze lijst van populaire vakanties staat.. Eind december waren we in Oostenrijk. Hét land voor wintersport met kinderen. Hier onze ervaringen, do’s en dont’s en andere tips voor een fijne wintersport vakantie met kinderen.

 door Myrena 

Plan ruim van tevoren

Wintersporten met kinderen is niet echt een low budget vakantie. Maar gelukkig kan je hier en daar best wat besparen. Onze tip: boek op tijd! Veel reisorganisaties bieden een pakket aan met de huur van een appartement inclusief de skipassen. Dat is goedkoper dan alles los boeken. Weet je al dat je volgend jaar weer op wintersport gaat? Koop dan kleding ruim van tevoren in de uitverkoop of leen wintersportkleding van anderen. Op skibeurzen kan je ook leuke dingen met korting kopen.

Kies je locatie zorgvuldig

Vraag jezelf van te voren af wat bij jullie past. Zit je graag in een hotel met alles erop en eraan, zodat iedereen in het gezin écht vakantie heeft? Of ga je liever in een appartement of huis, zodat  je de vrijheid van een eigen keuken en een woonkamer met bank waar je, na een hele dag op de piste, lekker moe maar voldaan op neer kan ploffen?

Wij zitten altijd graag aan de piste vlakbij de skiliften, want ik vind het zo’n gedoe om elke dag met de auto naar de piste te rijden. Nog een voordeel van accommodatie aan de piste is dat je tussendoor naar huis kan. En dat is zeker met kids een aanrader.

Kies ook voor een skigebied dat sneeuwzeker is en dus hoog genoeg ligt, niets zo vervelend als een wintersportvakantie zonder sneeuw. Ga dat maar eens uitleggen aan je kinderen als je na een hele dag rijden aankomt in een gebied zonder sneeuw ;-).

Wij gingen tot voor kort altijd naar Frankrijk, de gebieden liggen daar over het algemeen hoger en zijn  dus sneeuwzeker. Het nadeel van Frankrijk is dat er weinig Nederlands sprekende skileraren zijn wat niet handig is met kinderen. Ook zijn de weggetjes steil in de dorpen. Zo moesten wij een paar jaar geleden onze gewone slee verruilen voor een met een handvat zodat we onze 1 jarige omhoog konden duwen. In de gewone slee viel ze er op ieder stijl stuk uit. De appartementen in Frankrijk zijn ook over het algemeen veel kleiner dan in andere landen. Heel knus hoor met zijn vieren op 30m2, met moeite je natte kleding drogen op 3 miniverwarminkjes en ‘s avonds gelijk met de kids naar bed omdat zij in de woonkamer slapen.

Wij kozen dit jaar voor een groot appartement aan de piste in Katschberg in Oostenrijk. Op Landal Katschberg, lekker met zwembad en Bollo club, zodat Indy ook af en toe kon knutselen als ze moe was van het skiën.

Slapen direct aan de piste is fijn als je op wintersport gaat met kinderen

Wintersport is anders met kinderen dan zonder

Een beetje een inkoppertje, maar wintersport met kids is echt anders dan met zijn tweeën of, zoals wij altijd deden, met een groep vrienden. Stond je vroeger altijd om 9 uur bij de eerste lift en ging je aan het eind van de dag de après ski bar in, ziet je dag er met kids toch anders uit.

Onze tip: flexibel zijn en niets verwachten, dan heb je de heerlijkste vakantie. Je kan wel weer ongegeneerd sneeuwpoppen bouwen en sneeuwballen gooien. En vooral genieten als die kleintjes voor het eerst alleen de berg af skiën.

Neem een oppas mee

Wij gaan graag gewoon met zijn vijfjes op vakantie, maar wintersport met hele jonge kinderen is daarop een uitzondering. Het is namelijk super handig om opa en oma (of een oppas) mee te nemen, zodat de allerkleinste lekker kunnen sleeën en gewoon kunnen slapen wanneer ze dat nodig hebben. Toen onze dochter bijna 1 was, namen we oma mee naar een klein appartement in Frankrijk. Om op te passen, maar ook zodat zij nog een keer kon skiën. Helaas vond ons meisje het niet zo’n goed idee, dus kon ik alleen even snowboarden als zij sliep. De rest van de tijd heb ik heerlijk met haar gesleed en in de sneeuw gespeeld. Een ander jaar namen wij mijn ouders mee naar een prachtig huis in Oostenrijk. Terwijl zij lekker aan het sleeën waren met onze dochter, skieden wij met de jongens van de bergen. En ‘s avonds waren we gezellig met zijn allen.

Op welke leeftijd begin je met wintersport?

Wij zijn gaan skiën met de kinderen toen de jongens 4 en 6 waren. Die van 6 pakte het snel op, maar die van 4 vond het vreselijk in de skilessen. Het jaar erna skiede hij in twee dagen. Ook voor onze dochter was 4 jaar iets te vroeg , maar vloog ze dit jaar na 3 dagen al de bergen af.

Voor ons was 5 dus een goede leeftijd om te beginnen, maar in de meeste gebieden mogen de kinderen vanaf 3 jaar op les, mits ze zindelijk zijn. Ik vind persoonlijk al die kleine spruitjes, die het grootste gedeelte van de les huilend staan te wachten in de rij, niet zo fijn. Het is uiteraard geheel afhankelijk van je kind.

Wintersport met kinderen - skiles

Skiën of snowboarden?

Mijn man en ik zijn snowboarders, maar kleine kinderen laat je in principe beginnen met skiën. Dat is, motorisch gezien, makkelijker voor ze. Er wordt aangeraden om vanaf een jaar of 8 te gaan snowboarden. Onze jongens (13 en 11) staan sinds vorig jaar allebei op een snowboard en vliegen ons al bijna voorbij op de piste.

Skilessen regelen

Als je je kinderen op les wil hebben, is het handig om dat van te voren te regelen. Kijk voor het boeken van de wintersport al wat voor lessen er zijn in het skigebied. Let er ook op of er Nederlandse leraren zijn. De meeste kinderen vinden dat toch wel heel fijn. De kwaliteit van skilessen verschilt nogal per skischool en per gebied. Stort je dus ook op de reviews.

Zo moest onze dochter dit jaar bij de receptie mee in een busje naar de kinderwei in het dorp. Toch best een raar gevoel, haar in de wirwar van veel kinderen en ouders zomaar in dat busje zetten zonder echt te weten waar ze heen gaat. Andere jaren liepen we zo naar de kinderwei en wist je waar de kinderen waren.

Je kan de kinderen alleen in de ochtend laten lessen, maar vaak zijn er ook opties voor hele dagen. Wij lieten ze meestal alleen de ochtend lessen en gingen dan ‘s middags zelf met ze oefenen. Niets zo’n heerlijk gevoel als je kinderen zelf de berg af zien gaan. Zeker de eerste keer dat ze het zelf doen, sta je daar toch bijna te huilen als trotse papa en mama.

Tip: Je kan je kinderen ook al voor de vakantie een paar lessen laten nemen bij bijvoorbeeld snowworld. Dan hebben ze het gevoel al een beetje te pakken, hoeven ze niet bij de allerkleinste beginners én heb je alvast heel veel voorpret.

Lees ook het artikel Skiën met kleine kinderen? Tips van de skileraar

Met de auto of met het vliegtuig?

Jammer genoeg hebben we geen hoge bergen in Nederland en zal er dus een stuk gereden moeten worden. De skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk liggen op ruim 1000 kilometer, dus een flinke dag rijden met de auto. Check van tevoren goed de route die je gaat rijden. In Duitsland heb je nog weleens te maken met files. Zo vertrokken wij dit jaar om 5 uur ‘s ochtends, maar kwamen pas in de avond aan op de plaats van bestemming.

Een andere optie is om in 2 etappes te rijden. Dan kom je eind van de ochtend aan op de plaats van bestemming en ben je zodanig uitgerust dat je gelijk de piste op kan.

Of kies voor vliegen. Dat is echt super relaxed, maar natuurlijk wel een stukje duurder. Regel een pick-up naar je hotel. Een auto heb je niet echt nodig. Mits je natuurlijk aan de piste zit.

Wintersport met kinderen

Wees goed voorbereid

Het is fijn als je de dag van aankomst niet te laat aankomt, zodat je alvast alle ski’s en snowboards kan halen bij de verhuur (ook die kan je vaak al online regelen of zitten bij het hele pakket) en dat je vast weet waar de skilessen beginnen en de liften zijn.

De eerste ochtend dat iedereen gaat skiën loopt beter met een goede voorbereiding. Zorg dat alle benodigde kleren klaar liggen. Anders loop je met het ontbijt nog in je mond je suf te zoeken naar handschoenen, skibrillen en andere onderdelen. Als iedereen dan eindelijk klaar is dan kan je met klotsende oksels de kinderen afleveren bij de skilessen. Gelukkig heeft na een paar dagen iedereen de routine door en sta je steeds sneller zelf bovenop de berg.

Wintersport met kinderen is vooral heel veel genieten

Geniet van de magische momenten!

Wij geven onze kinderen graag ervaringen en herinneringen voor later. En wintersport met kinderen levert heel veel van die mooie momenten op. De eerste bergen spotten op weg naar de bestemming, de eerste sneeuw zien, sneeuwpoppen maken met dropjes als ogen, de eerste keer dat ze zelf van de helling gaan, met zijn allen film kijken in het bed in de woonkamer, skiën in het donker, zwemmen aan het einde van de dag en met de zon op je gezicht lunchen op de piste. Spaghetti, want dat smaakt het allerlekkerste op de berg in de sneeuw!


Dit bericht bevat affiliatielinks. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets koopt of boekt via deze link. Het kost jou niks extra’s en wij kunnen mooie reizen blijven maken en jullie blijven inspireren. Een win-winsituatie. Meer lezen? Check dan onze disclaimer.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*