De route van: rondreis Japan met kinderen

De route van: rondreis Japan met kinderen

Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten, om hun route met ons te delen. Deze keer doet Marieke, die een rondreis maakte met huurauto door Japen met twee kleine kinderen, verslag. Zij deelt haar route, de leukste tips en bezienswaardigheden.

Even voorstellen

Het reisgezelschap: Marieke (37),Maarten (36), Olivia (5) en Lilian (2)
Vakantieland: Japan (oktober 2017)
Duur van de reis: 3 weken

‘Voordat onze dochter Olivia leerplichtig zou zijn, wilden we nog een keer een reis maken buiten de schoolvakanties. Omdat Maarten en ik beide al veel van de wereld hadden gezien, moest het een unieke plek zijn waar wij beide nog niet geweest waren. Daarnaast moest het een veilig, stabiel land zijn met goede medische voorzieningen voor het geval dat… Maarten koos voor Namibië vanwege wildlife, maar dit zou door de grote afstanden en de leeftijd van de meisjes (destijds 4 en 1 jaar) niet echt haalbaar zijn. Het werd daarom Japan. Natuur, cultuur en natuurlijk ook voor onze dametjes genoeg vertier als Hello Kitty en kimono’s.’

Rondreis Japan met kinderen - gezin


De route van de rondreis Japan met kinderen


Startlocatie: Osaka

Onze vlucht ging naar Osaka, van waar wij een transfer hadden geregeld naar Kyoto. Om een niet al te grote cultuurshock te krijgen, kozen we voor deze dorpse stad. Geen hoge skyscrapers, maar veel laagbouw. Een perfecte keuze voor ons om kennis te maken met het land.

Tip: huur in Japan een ‘pocket wifi’ hiermee heb je overal wifi (dit is nog niet standaard in Japan) en kun je onderweg van alles over de plek waar je bent opzoeken.

Stop 1: Kyoto

In Kyoto hadden we voor een week een huis gehuurd, Uramon House, vlakbij het oude centrum van de stad. Het huisje lag in een rustige steeg en beneden was er een woonkamertje met keukentje, badkamer en twee slaapkamers. 1 met twee normale bedden en 1 met traditionele futons (matrassen op de grond). Voor onze jongste dochter stond er een campingbedje. Ideaal, want tijdens middagslaapjes konden wij gewoon beneden leven.

Vanuit het huis konden we lopend naar verschillende restaurants, het oude centrum van Kyoto en naar verschillende bushaltes waarvandaan we de rest van de stad konden gaan verkennen.

Tip: kinderen jonger dan 6 reizen gratis met het openbaar vervoer in Kyoto

Tips voor Kyoto met kinderen

 • Ga op pad met de bus. Reizen met het ov is in Kyoto een eitje; alles wordt ook in het Engels aangegeven of omgeroepen. Doordat het openbaar vervoer gratis is voor kinderen t/m 5 jaar is dit een fijne manier om langere afstanden mee af te leggen. Opvallend is dat mensen gelijk plek voor je maken als ze zien dat je met kleine kinderen reist.
 • Huur elektrische fietsen. In Kyoto zelf is super veel te zien. Daarom hadden we voor een dag (elektrische) fietsen gehuurd. Dit was heerlijk om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te trappen. Wel even opletten dat je links moet fietsen en ook lang niet overal mag fietsen, laat staan je fiets stallen, maar daar wordt je snel handig in. Achteraf hadden we best een dagje langer willen fietsen om zo nog meer van de stad te kunnen zien.
 • Maak een dagtrip naar Nara. Naast Kyoto zijn wij ook een dag per trein naar Nara geweest. Nara staat bekend vanwege de talloze herten die door de stad rondlopen. Je komt ze meteen buiten het station al tegen en her en der worden ook snackjes voor de herten verkocht, zodat je ze kunt voeren.
 • Verkleed je als Geisha. Op de laatste dag hebben we de meisjes laten omtoveren tot kleine Geisha’s. Je kunt in verschillende winkels een kimono voor de dag huren en je helemaal laten stylen met haar en make-up om zo door het oude centrum te lopen. Maar je kan ook ‘op z’n Volendams’ een kimono aantrekken en een foto nemen. Aangezien het boven de 30 graden was, hadden we voor de meisjes voor het laatste gekozen. De winkel stond op z’n kop toen 2 blonde dametjes in een kimono werden gehesen. Wij maakten niet alleen foto’s van ze. Dat deden alle aanwezige bezoekers!

Rondreis Japan met kinderen - verkleden als GeishaRondreis Japan met kinderen - dagtrip naar Nara

Een dagtrip naar Nara is zeker leuk met kinderen tijdens een rondreis door Japan

Stop 2: Kanazawa

Na een week Kyoto hebben we onze huurauto opgehaald en zijn wij richting Kanazawa gereden. Van de verkeersborden kun je niks lezen, dus een goede navigatie (of je telefoon met pocket wifi) is onmisbaar. Kanazawa schijnt een fantastische plaats te zijn met een groot kasteel en een veel geschiedenis met wijken waar geisha’s nog rondlopen en zelf een Samurai buurt.
Helaas hebben we van dit alles niks gezien, want onze oudste dochter werd ziek in de auto en heeft de hele nacht lopen spoken.

Stop 3: Takayama

De volgende dag was ze wel weer opgeknapt, maar zijn we verder gaan rijden naar Takayama. Door alles van de dag ervoor hadden we de toeristische route over Noto Peninsula maar gelaten voor wat het was. Wel maakten we een stop in Shirakawa-go. Een dorp met Wada huizen die meer dan 300 jaar oud zijn. Dit hele dorp is in de winter niet te bereiken, omdat er dan te veel sneeuw ligt en de wegen onbegaanbaar zijn. Prachtig om te zien en ook een perfecte locatie om de benen te strekken!

Na nog een korte rit kwamen we aan in Takayama. We verbleven in Ryokan (traditioneel Japans huis) Oyado Koto No Yume waar we met zijn 4-en twee nachten op de grond naast elkaar sliepen. De duurste accommodatie van onze reis, maar wat was dat het waard!

Al bij binnenkomst bij de ‘receptie’ wordt je met alle egards ontvangen. Na de welkomstthee en een opfrisdoekje, mag je je eigen Yokata (een soort kimono) uitzoeken. Ze helpen je zelfs op de kamer de Yokata goed aan te trekken. Zelfs de meisjes kregen hun eigen Yokata. Het is de bedoeling dat je deze in huis te draagt(ook tijdens het diner), maar je mocht er ook mee naar buiten. Dat was voor de dames een feest!

Deze accommodatie hadden we op basis van halfpension geboekt. Alle maaltijden waren heerlijk. Takayama ligt in de regio Hida, die bekend staat om haar Hida-beef. Heerlijk mals rundvlees. Voor het ontbijt kun je kiezen uit Japans of Westers. De eerste ochtend koos Maarten voor Japans, maar dat was hem toch wat te heftig. Men is nogal dol op gefermenteerde groenten.

Takayama zelf is niet heel groot, maar heeft een paar leuke ochtendmarkten. Daarnaast natuurlijk prachtige tempels en vanwege de rivier door de stad ook mooie bruggen.

Rondreis Japan met kinderen - slapen in een Ryokan

Slapen in een Ryokan, beleef het traditionele Japen

Stop 4: Nagano

Na Takayama reisden we naar de bergen, naar Nagano. Onderweg maakten we een stop in het Kamikochi National Park. Een prachtig park met een rivier erdoorheen. Dit hele park is autoluw. Onderaan de berg parkeer je en dan neem je de bus de berg op. Vanwege de regen hebben we niet echt kunnen rondwandelen, maar de brug over de rivier over gestoken en een kop koffie was al de moeite van deze stop waard.

We verbleven twee nachten in een huis van Ambient Azumino Cottage; enorm groot voor zowel Japanse als Nederlandse begrippen. Lekker om even alle ruimte te hebben! Het park waar de cottages op staan heeft ook een hotel en hierin bevinden zich verschillende restaurants en een onsen; een traditioneel Japans badhuis. Dit is, zeker voor volwassenen, echt de moeite waard om te proberen. Lees je van te voren goed in over de rituelen en dompel jezelf daarna onder!

Vanwege de bergen en het pure water wat er hierdoor door de omgeving stroomt, staat deze regio bekend vanwege de Wasabi-plantages. Ook al wil je er niet van proeven, een bezoek aan een plantage is super leuk. Natuurlijk kun je er eten, maar de plantages zijn als een park aangelegd waardoor je er zo een halve dag kunt spenderen.

Stop 5: Mount Fuji

Volgende stop op onze reis; Mount Fuji! Helaas was door de aanhoudende regen Mount Fuji foetsie…. Niets van de hele berg gezien, omdat de wolken zo laag hingen. Maar vanuit de familiekamer in het Fuji Premium Resort zijn we met de kabelbaan een andere berg op gegaan. Niet voor het uitzicht, maar voor de ervaring ;-).

Ook kwamen we zomaar bij een pretpark helemaal in stijl van Casper & Lisa. Geweldig om in hun wereld rond te lopen. Er was een boulangerie met heerlijke croissantjes en pains au chocolat, een draaimolen en verschillende winkeltjes!

Tip: Qua eten kun je niet misgaan in Japan. Overal is het eten goed en lekker! Ook qua service en snelheid, zeker handig met jonge kinderen.

Stop 6: Tokyo

Na een week on the road gingen we naar onze volgende bestemming voor de komende week; Tokyo. Eerst langs ons appartement om alle bagage eruit te halen en de auto op te ruimen, vervolgens de auto aftanken en inleveren.

Het appartement Tembo House hadden we weer via Japan Experience geboekt (net als de auto, de pocket wifi en de transfer vanaf Osaka naar Kyoto). Echt een klein Japans appartement, maar met alles wat wij nodig hadden. Zelfs een wasmachine!
Ook waren er 2 slaapkamers, een badkamer en een woonkamer/keuken.

We wisten natuurlijk van te voren wel dat Tokyo groot zou zijn, maar zo groot! Ook al was ons appartement in het ‘centrum’, soms kostte het een uur reizen met het ov voordat we bij een highlight waren. De enorme lijst die we van te voren hadden opgesteld met plekken die we wilden bezoeken, moesten we mede daardoor (en de middagslaapjes) aardig terugschroeven.

Tip: Koop vooraf  aan jouw rondreis door Japan met kinderen een klein notitieboekje. Bij elke highlight kun je een speciale stempel zetten van waar je bent geweest. De ene keer is dit gratis, een andere keer betaal je. Dan krijg je wel een bijzondere kalligrafie!

Het bekende kruispunt van Shibuya in Tokyo

Tips voor Tokyo met kinderen

 • Kappabashi Street. Een straat (of wijk) met allemaal producten voor winkels. Van kassa’s tot krijtborden, van plastic display-eten tot handgemaakte messen; je kan hier voor alles wat je zoekt slagen!
 • Tsukji Outer Market. De vismarkt van Japan waar wij heerlijke en verse tonijn hebben gegeten
 • Shibuya Crossing. Hét bekendste kruispunt!
 • Sunshine Aquarium. Een aquarium bovenop Sunshine City, een groot warenhuis.
 • Diner in het Pompompurin Cafe: Eén van de vele over-de-top thema-restaurants waar Japanners dol op zijn. Vol met een bepaald figuurtje die helemaal is doorgetrokken in alles; meubilair, servies en zelfs het eten. Een leuke ervaring, maar voor de kwaliteit van het eten moet je het niet doen.
 • Nagomi Visit. Via Nagomi Visit kun je ervaren hoe de Japanners thuis eten (en hoe een Japans huis er van binnen uitziet). Vooraf selecteer je in de buurt van jouw accommodatie jouw host. Dit kan een stel zijn, of zoals in ons geval een gezin met twee meisjes in ongeveer dezelfde leeftijd als die van ons. We werden vanaf de metro opgehaald om te gaan lunchen bij de familie Nakazato. Ze hadden enorm hun best gedaan voor ons. Een speciaal welkomstbord in het Nederlands van origami aan de muur en heerlijk eten. We maakten onze eigen ‘onigiri’, balletjes die je kneed van rijst en verschillende vlees, vis en groenten. Samen met nog een heleboel andere lekkere dingen hebben we heerlijk zitten lunchen. Na afloop zelfs nog een glaasje saké en toen hebben ze ons zelfs ‘thuis’ gebracht. Met z’n 8-en in een klein Japans autootje door Tokyo, weer een hele belevenis!
 • Disney Tokyo. Een droom die uitkwam voor Olivia. Het was de enige dag dat het stralend mooi weer was en hoe dichter we bij Disney kwamen hoe meer mensen we zagen die helemaal als een Disney-figuur verkleed waren. Hele families die zich als Donald, Katrien, Kwik, Kwek en Kwak verkleden voor een dagje in het Park! Voor onze 4-jarige soms best verwarrend, want welke Assepoester was nu de echte?! Voordeel voor ons was dat onze twee blonde dames goed opvielen tussen al die hoofdjes met zwarte haren!

Rondreis Japan met kinderen - Disney Tokyo

Disneyland Tokyo is een must tijdens een rondreis Japan maakt met kinderen

Eindlocatie: Osaka

De dag voor ons vertrek vanuit Tokyo hebben we onze grote reistassen laten ophalen door de Japanse post. Deze hebben onze tassen alvast naar ons laatste hotel gebracht, zodat wij met alleen onze dagrugtas, de meisjes en een buggy met een shinkansen-trein van Tokyo naar Osaka Airport konden reizen. Dit kost natuurlijk wel wat extra, maar zoals gezegd is alles in Japan klein. Ook bagageruimte in de trein en daarnaast moest Lilian bij mij op de rug, moesten we eerst met de metro naar het centraal station en hadden we best wat bagage voor vier personen (en drie weken reizen) mee dat we niet alles konden sjouwen.

Het reizen met de shinkansen was echt een bijzondere ervaring. Bij aankomst op het station stapten de aankomende passagiers vlot uit, werd de hele trein schoongemaakt en de headrestcovers vervangen. Alle stoelen werden omgedraaid in de rijrichting en vijf minuten voor vertrek mochten we instappen. Wij hebben zelf weer twee stoelen omgedraaid zodat we in een zitje van vier bij elkaar zaten. Supersnel zoefden we door het Japanse land en kwamen (natuurlijk) zonder vertraging aan in Osaka, waar we overstapten op een lokale trein naar de luchthaven Kansai Airport.

Omdat we niet op onze laatste dag wilden stressen qua tijd om de vlucht te kunnen halen, hadden we ervoor gekozen de laatste nacht in het enige hotel op de luchthaven te slapen. Achteraf een super keuze, want er was een tyfoon. Fikse wind en regen raasden over het land, maar wij waren op tijd bij de gate! Helaas sliep de crew in Osaka-stad waardoor die een uur te laat kwamen.

Met de Shinkansen verplaatst je je razendsnel tijdens een rondreis door Japan met kinderen

Conclusie: Is een rondreis door Japan met kinderen een aanrader?

Omdat het leven zo gestructureerd en veilig is, waren wij heel relaxed en dat had grote invloed op de meisjes. Zij voelden zich ook heel vertrouwd in elke omgeving waar wij kwamen. Ook mede dankzij de gastvrijheid van de Japanse bevolking. Japan is daarom super kindvriendelijk!

> Nog niet overtuigd dat een rondreis door Japan met kinderen fantastisch is? Lees dan ons artikel Waarom Japan het perfecte land is voor een vakantie met kinderen


Dit bericht bevat affiliatielinks. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets koopt of boekt via deze link. Het kost jou niks extra’s en wij kunnen mooie reizen blijven maken en jullie blijven inspireren. Een win-winsituatie. Meer lezen? Check dan onze disclaimer.


PS: Heb je ons nieuwe GRATIS tabletmagazine al gezien? Boordevol reisinspiratie speciaal gericht op gezinnen? Nee? Je download ‘m hier

6 reacties

 • Thabita Delcart zegt:

  Beste,

  hoe heb je het voor elkaar gekregen dat je met je dochter van 4 buiten het vakantieseizoen hebt kunnen reizen?

  Want wij reizen zelf ook heel graag. Ik vind het ze nog te jong om te reizen. Maar als ze 4 of 5 is zou ik dit wel graag eens willen proberen. Ik denk dat Japan dan ook de beste bestemming is. Zeker na dit te lezen!
  Maar het is zo duur in de vakantie. Ik zou ook liever daar buiten willen reizen. Maar met een kind van 4/5 gaat dit niet.
  Want ze is school plichtig.

  Ik vond dit ontzettend interessant. Heel erg bedankt. Dit wil ik zeer graag doen met onze dochter.
  Mvg,
  Thabita.

  • Marlieke zegt:

   Ha Thabita,
   Vanaf 5 jaar is een kind in Nederland schoolplichtig. Dus met een kind van 4 kun je nog prima buiten het hoogseizoen reizen. Wel is het zo dat je toestemming moet vragen aan school zodra het kind op school zit. Dit gaat via een formulier wat je aan de juf of meester kunt vragen. Hoe dit in België werkt weet ik niet precies. Japan is gelukkig ook goed te doen in de vakantie rondom Pasen of in de zomer. Een tip is om vanaf 11 maanden voor vertrek al te zoeken naar tickets.
   Groet! Marlieke

 • Simone Van T zegt:

  Hi! Mag ik vragen wat je budget voor ongeveer drie weken was en waar je de appartementen hebt gevonden? Heb alles zelf georganiseerd en zo ja hoeveel maanden van te voren? Groetjes Simone

  • Marlieke zegt:

   Ha Simone, Dit is een gastboog geweest dus ik ga proberen jouw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. De reis is helemaal zelf geregeld. Wij zijn zelf ook in Japan geweest (zonder kinderen) en het is geen goedkoop land. Voor een hotel ben je snel rond de €100 kwijt en de kamers zijn dan absoluut niet ruim ;-). Wij hebben met een Japan Railpass gereisd (aanrader!) die kost ook een paard honderd euro per persoon. Kinderen reizen wel tegen een gereduceerd tarief. Eten is goedkoper dan in Nederland, maar duurder dan in de rest van Azië. Je kunt wel goedkoop eten halen in de supermarkt. Denk aan sushi en yakitori. Volgens mij staan in het artikel de linkjes naar de appartementen, maar anders zijn sites als Booking en Airbnb een goede plek om te beginnen met zoeken. En wat betreft het boeken, voor een verre reis starten wij meestal al een jaar van tevoren met vliegtickets zoeken. Zodra wij die hebben geregeld plannen we de rest er direct omheen. Veel succes met de voorbereidingen! Groetjes Marlieke

 • mirjam oechies zegt:

  hallo

  wij willen graag ook in nov. naar japan. ik lees veel over dat het huren van een auto word afgeraden ivm dure benzine, huur kosten en de tol wegen. hoe hebben jullie dit ervaren en was het inderdaad duurder dan een rail pass. gaf het je meer mogelijkheden om ergens te komen?

  mvg mirjam

  • Marlieke zegt:

   Ha Mirjam,
   Dit artikel is al oud en geschreven door een gastblogger. Wij hebben zelf ook met de trein gereisd door Japan en vonden dit ideaal. Ik denk dat het een beetje afhankelijk is van je route wat wijsheid is. In de grote steden zou ik niet aanraden om te rijden. Ik kan me wel voorstellen dat je flexibeler bent met een auto en meer de natuur in kunt. Wij gingen met de trein naar Tokyo – Nagasaki – Aso – Hiroshima – Mijajima – Kyoto en Osaka en dit was allemaal heel erg goed bereikbaar met de trein. Veel plezier met de voorbereidingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*