Hoe schattig ziet het eruit, van die kleine ukkies op de piste: helemaal ingepakt en met de voeten in een pizzapunt. Maar vanaf welke leeftijd kan je kind leren skiën en waar moet je op letten bij het kiezen van een ski-school? Wij vroegen het aan de expert: de skileraar.
Dit keer hebben we zelfs twee experts: Arjen en Christine. Ze ontmoetten elkaar 8 jaar geleden op de vervolgopleiding voor skileraren en verwachten dit najaar hun tweede kindje. Arjen en Christine volgden beide diverse skiopleidingen en gaven les, zowel privé als in klasjes, in onder meer Kleinarl, Obertauern en Kirchberg.
Vanaf welke leeftijd mogen kinderen in een skiklasje?
Bij de meeste skischolen mogen kinderen vanaf ongeveer 4 jaar in een kinderklasje. Voor privéles kunnen soms ook met jongere kinderen terecht. Er bestaan wel skiklasjes voor peuters – met name in de grote skigebieden – maar hier wordt vooral in de sneeuw gespeeld en zijn ook geen skileraren, maar gewone leidsters aanwezig.
Op welke leeftijd kunnen kinderen wat jullie betreft beginnen met skiën?
Bij jonge kinderen is de motorische ontwikkeling nog in volle gang en het ene kind is verder dan het andere. Het verschilt wat ons betreft dus per kind. Iedereen leert op zijn eigen tempo. Er zijn kinderen die voor hun 3e verjaardag zelfstandig bochtjes kunnen maken op een makkelijke blauwe piste, maar het is ook niet gek als ze dit pas kunnen als ze 5 of 6 zijn. Hoe graag ouders ook willen dat hun kinderen zo snel mogelijk leren skiën, het is ook belangrijk dat het kind er plezier in houdt en de volgende skivakantie weer zin heeft om op les te gaan.
Wat raad je aan? Skiën of snowboarden?
Voor jonge kinderen raden wij aan te beginnen met skiën, want dan zitten de voeten los van elkaar en kunnen ze makkelijker hun evenwicht bewaren. Starten met snowboarden is best lastig. Daarmee kun je het best beginnen rond een leeftijd van 8 a 10 jaar. Als een kind dan al 2 a 3 jaar ski-ervaring heeft zal het het snowboarden snel oppakken.
Hoe gaat het lessen in een klasje in zijn werk?
De klasjes met beginnertjes starten op de kinderweide van de skischool. Daar worden de eerste dag vooral spelletjes gedaan om elkaar en de ski’s te leren kennen. De ski’s zelfstandig aan en uit doen, lopen en stukjes glijden met 1 ski, dat soort activiteiten. Dan wordt er aandacht besteed aan glijden en balans houden, om daarna het remmen in een pizzapunt te oefenen. Na een dag of 3, 4 kunnen ze lichte bochtjes maken en gaan ze naar de makkelijke kinderpiste om daar als een treintje achter elkaar aan te skiën.
Hoe is het niveau in de klasjes?
De leeftijd in een beginnersklasje varieert van 4 tot 6 jaar. Als er niveauverschil in de klasjes ontstaat – omdat de een het sneller oppikt dan de ander – wisselt de skischool in overleg met de ouders kinderen van groepje. Bij een grote skischool zal er minder niveauverschil zijn, omdat er meer groepjes gemaakt worden.
Wanneer kies je voor privéles en wanneer voor een klasje?
Dat hangt allereerst af van je budget, privéles is veel duurder dan een skiklasje. Daar staat tegenover dat het kind alle aandacht heeft van de leraar en daardoor veel sneller leert. In een klasje wordt er natuurlijk ook veel geleerd, maar daar gaat alles klassikaal. Dat maakt het ook een stuk gezelliger dan privéles. Na een aantal dagen kennen de kinderen elkaar en hebben ze veel plezier met de groep. Aan het eind van de week is er ook altijd een afsluitingswedstrijdje.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een skischool?
In de skidorpen zijn vaak meerdere skischolen. Naast de prijs, is een belangrijk onderdeel van de keuze: de locatie. Informeer goed waar de kinderweide van de skischool is, want daar moet je je kind elke dag heenbrengen en ophalen. Sommige skischolen bieden hiervoor een haal- en brengservice met een treintje of taxibusje.
Andere factoren die de keuze kunnen beïnvloeden zijn: Hoe laat beginnen en eindigen de lessen? Moet je een hele dag afnemen of kun je ook dagdelen boeken? Eten de kinderen ’s middags met het klasje of kun je als gezin ergens eten? Of kun je dit als optie bijboeken?
Is het belangrijk dat de leraar/lerares dezelfde taal (Nederlands) spreekt?
In de meeste bekende skigebieden zijn er ook Nederlandse leraren. Of een Nederlandse skileraar altijd nodig is bij kinderen? Ja en nee. Bij kinderen die nog niet zo goed kunnen skiën is het wel prettig als ze de leraar goed begrijpen. Bij wat oudere kinderen, die al beter kunnen skiën, is het van minder groot belang. Gelukkig spreken de Oostenrijkse leraren vaak een aardig woordje Nederlands en kunnen ze elkaar toch goed begrijpen.
Overigens hebben wij zelf leren skiën door Oostenrijkse en Franse skileraren en hebben we daar nooit vervelende ervaringen mee gehad. Wel was het fijn om met Nederlandse kinderen in het klasjes te zitten en samen mee op te trekken.
Wat zijn veelvoorkomende ‘problemen’ in klasjes?
Een veelvoorkomend probleem dat wij met kinderen ondervonden waren koude handen of voeten of een skibril die beslaat. Zorg dus altijd voor goed materiaal. Een skibril is erg belangrijk bij slecht weer. Deze moet goed aansluiten op het hoofd en dubbelzijdig zijn tegen het beslaan aan de binnenkant. Zorg ook voor goede handschoenen die waterdicht zijn. Voor de kleintjes zijn wanten met een lang uiteinde het beste, zodat deze goed over de mouwen van de jas vallen. Verder is het belangrijk om elke nacht de skischoentjes goed te laten drogen. Haal daarom de binnenschoen altijd uit de buitenschoen voordat je hem aan een schoenverwarming hangt. Anders droogt deze niet goed en hebben ze snel koude voeten. Warme kleding is ook belangrijk, maar dit hoeft niet direct het duurste van het duurste te zijn, thermokleding heb je ook van goedkopere (eigen) merken.
Wat zijn volgens jullie de leukste skigebieden voor mensen met jonge kinderen?
Onze ervaring is dat Serfaus in het Oostenrijkse Tirol een leuk skigebied is voor kinderen van alle leeftijden. Er zijn kindvriendelijke accommodatie en veel faciliteiten voor gezinnen zoals een prachtig kinderland. Ook zijn er materialen zoals zit-ski’s waar grotere kinderen gebruik van kunnen maken. Gelukkig komen er steeds meer kindvriendelijke wintersportgebieden.
>> Op zoek naar meer praktische tips? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.