Slapen in een kindvriendelijke Trulli in Puglia

Slapen in een kindvriendelijke Trulli in Puglia

Je hebt ze misschien weleens voorbij zien komen. De kleine, ronde, witte huisjes met puntdak: een Trulli. Deze kabouterhuisjes vind je in de regio Puglia in Italië. Een groot deel van deze Trulli zijn omgebouwd tot kleinschalige accommodaties. Wij verbleven in een hele leuke in de omgeving van Alberobello. In dit artikel vertellen we je meer over deze kindvriendelijke plek.

Een Trulli, wat is dat precies?

Een Trullo (zijn het er meer dan noem je het Trulli) is een huisje wat omstreeks 1500 gebouwd is in de regio Puglia in de hak van Italië. Kenmerkend is de kegelvormige vorm en het dak van stenen. Voor de bouw van deze huisjes werd vroeger geen cement gebruikt. Het waren voornamelijk boeren die deze huisjes bouwden en om belasting te ontduiken moesten de huisjes weer snel af te breken zijn. De meeste Trulli vind je in de stad Alberobello. Hier vormen de mooie huisjes een waar dorp.

De typische daken van de Trulli

Slapen in een kindvriendelijke Trullo

Tegenwoordig zijn de meeste Trulli opgeknapt en versterkt en dienen ze vooral als toeristische attractie of accommodatie. En hoe leuk is het dan om, als je dan toch op vakantie gaat in Puglia met je gezin, in zo’n huisje te slapen. Na enig research kwamen wij uit bij Il Trulleto. Een verzameling van Trulli waar 4 appartementen in zijn gemaakt. Wij slapen in het 4 persoonshuisje met 2 slaapkamers, woonkamer, keuken, badkamer en eigen terras. Het zijn twee geschakelde Trulli met aanbouw. Zo voelt het als een ruime woning. Fijn voor gezinnen!

Scharrelen in de tuin

Maar het is niet zo zeer de Trulli zelf die scoort op het gebied van kindvriendelijkheid. Het is de ruime tuin met olijf-, appel-, kersen- en granaatappelbomen en geurige rozemarijn die het verblijf echt heel fijn maakt. En het zwembad natuurlijk.

Het voelt als een klein paradijsje. Ver van de bewoonde wereld. Met fladderende vlinders en schuwe hagedissen die af en toe voorbij schieten. Er is genoeg ruimte voor kinderen om rond te scharrelen of verstoppertje te spelen.

In de tuin vind je veel fruitbomen en exotische planten zoals deze cactus

Van alle gemakken voorzien

Goede gratis WiFi, een wasmachine, een eigen bbq, een boekje met tips in de omgeving, airco, een kleine sportruimte en zelfs een jacuzzi. Genoeg toiletpapier, een compleet uitgeruste keuken, koffie en thee op voorraad, wasmiddel wat je mag gebruiken en een gastvrouw die ten alle tijden bereikbaar is. Je begrijpt, wij zijn enthousiast!

Hoe heerlijk is deze jacuzzi 

De gigantische tuin van Il Trulleto

Maar die muggen…

Als er dan toch iets is wat minder was dan zijn het de muggen in de avond. Wij werden lekgeprikt. Neem dus iets van Deet mee. Overigens was dit vooral tijdens zonsondergang. Wij waren in de herfstvakantie in Puglia en hadden de luxe dat we nog buiten konden eten. De muggen namen het er op dat moment ook van ;-).

Het zwembad maakt Il Trulleto absoluut een kindvriendelijke accommodatie in Puglia

Minder handig met peuters

De Trulli zijn vanbinnen prachtig ingericht en gedecoreerd met antieken spullen. Heel sfeervol, maar met kinderen van 1-3 echt niet handig. Om stress te voorkomen zou ik deze accommodatie nog even overslaan als je kinderen overal aanzitten. Met onze kids van 5 was het echt prima te doen.

In onze Trulli hadden we twee slaapkamers. Een met een tweepersoonsbed (1.40 breed) en eentje met twee losse bedden. Met extra kussens maakten wij een bedrand om vallen te voorkomen.

Het zwembad is 1.30 diep. Er is geen ondiep deel en er is geen hek omheen. Hebben je kinderen nog geen zwemdiploma dan moet je ze dus wel in de gaten houden.

De Trulli van binnen

Leuke dorpjes in de buurt

Il Trulleto ligt in het binnenland van Puglia. Op een steenworp afstand van Alberobello en het prachtige Locorotondo. De kust ligt op een half uurtje rijden. Matera (aanrader) ligt op ruim een uur rijden. De dichtstbijzijnde luchthaven is Bari, op een uurtje rijden.

Tip: eigen vervoer is een must in Puglia. Wij raden daarom ook aan om een auto te huren.

Uitzicht vanaf Il Trulleto met op de berg het mooie dorpje Locorotondo

Wij willen terug!

Maar echt! Wat een heerlijke plek! Ik geloof niet dat we ooit zoveel bij een accommodatie zijn gebleven als nu. We vonden het heerlijk om in de tuin te lopen, te zwemmen en te ontbijten en dineren op ons eigen terras. De perfecte combinatie van ontspanning en genoeg te zien en te doen in de buurt. Wij komen vast nog eens terug.


Meer Italië?

Tips voor de Cinque Terre met kinderen
Toscane met kids zien en doen
De Marken – vakantie van Angelique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*