Tabernas Desert: 5 x zien en doen in de enige woestijn van West-Europa

Tabernas Desert: 5 x zien en doen in de enige woestijn van West-Europa

Wist je dat wij in West-Europa een heuse woestijn hebben? Een grillig, droog, rotsachtig landschap waar meerdere Hollywood westerns zijn opgenomen? Ik tot voor kort ook niet, maar wat een gave plek! Je vindt de Tabernas Desert in Andalusië, Spanje. En een bezoek aan dit bijzondere landschap is absoluut de moeite waard. Wij vertellen je wat er allemaal te zien en te doen is in de Tabernas woestijn.

Uitzicht over de woestijn vanaf Tabernas kasteel

Het dorpje Tabernas ligt aan de voet van de woestijn. Bovenop een heuvel ligt het Tabernas kasteel. Of wat er nog van over is. Via een verhard pad loop je in een kwartiertje omhoog. De ruïnes zijn niet zo heel boeiend, maar het uitzicht is dat zeker wel. De grillige rotsen, het uitgestrekte landschap. Het doet heel on-Europees aan. Geen wonder dat hier meerdere Hollywood Westerns zijn opgenomen. Blijf ook even staan bij het informatiebord met daarop de locaties aangewezen van films als The Good, The Bad and The Ugly, Indiane Jones en Lawrence of Arabia. Of om gewoon van het waanzinnige uitzicht te genieten.

gratis | redelijk buggyproof | geen schaduw | gratis parkeren bij de sporthal aan de voet van de heuvel

Het uitzicht over de woestijn is spectaculair vanaf Tabernas Kasteel

Beleef het wilde westen in een van de attractieparken

Dat er in de Tabernas Desert meerdere westerns zijn opgenomen was blijkbaar een inspiratie voor meerder themaparken in westernstijl. Je vindt er maar liefst 3 op korte afstand van elkaar. Fort Bravo Texas, Western Leone en Oasys MiniHollywood, deze laatste is behalve een westerndorp met shows ook een dierentuin en heeft een zwembad. Wij vonden €20 entree voor wat shows en losse huisjes een beetje veel geld, maar Oasys MiniHollywood trok ons wel aan. Helaas was dit park de dag dat wij in Tabernas waren gesloten.

€20-€35 | je komt de verschillende parken vanzelf tegen als je over de hoofdweg rijdt | geen schaduw

> Denise is wel in MiniHollywood geweest en schreef erover op haar blog. Je leest hier haar review

Uitzicht over Fort Bravo. Een van de 3 themaparken in de Tabernas Desert.

Wandelen in het ruige landschap

De Tabernas Desert schreeuwt erom te voet ontdekt te worden, maar helaas wordt zomaar wandelen door het ruige landschap vanwegehet gevaar te verdwalen afgeraden. Er is echter een plek waar je wel kan wandelen aan de hand van een paaltjesroute. Je vindt de start van de route naast de parkeerplaats (aan de rechterkant) van Oasys MiniHollywood. Hier vindt je een bord waar de routes op staan aangeven. Het is allemaal niet heel duidelijk, maar als je naar de rand van de afgrond loopt dan zie je rechts een trap de canyon in. Alleen al de trap afdalen is al spectaculair. Wij waanden ons even in het westen van Amerika. Helaas was het regenachtig de dag dat we er waren (regen op de droogste plek van Europa, hadden wij weer) dus wij zijn afgedaald en daarna weer teruggelopen. Loop deze route niet midden in de zomer. Dan is het echt te heet!

gratis | niet buggyproof | kinderen moeten goed kunnen lopen | geen schaduw

De wandeling door de Tabernas Desert, vlakbij Oasys MiniHollywood, staat aangeven met zulke paaltjes.

Met een 4×4 langs filmlocaties

Wij reden met een camper door de Tabernas Desert. Prima te doen op de hoofdweg, maar er lopen ook een hoop onverharde wegen door de woestijn en die zijn natuurlijk veel toffer om te rijden. Later zagen wij dat er 4×4 tours worden aangeboden waarbij je langs verschillende filmlocaties rijdt. Die onthouden wij voor de volgende keer.

€30 per persoon | duur: 2 uur 

> Lees hier meer over onze roadtrip met een camper door Andalusië

Wij reden door de woestijn met een camper. Met een 4×4 kan je ook op de onverharde wegen rijden.

De Tabernas Desert op de rug van een kameel

Wie aan woestijnen denkt, denkt aan kamelen. En ook in de Tabernas Desert is het mogelijk om een kamelentocht te maken. Hoe vet! Ook dit ging bij ons helaas niet vanwege het slechte weer, maar dit is natuurlijk een onvergetelijke ervaring voor gezinnen. Je moet zelf naar de kamelenboerderij rijden, gelegen in de woestijn. Hier krijg je een rondleiding over de boerderij, rijdt je een half uurtje op de rug van een kameel en mag je de kameel na afloop voeren en borstelen.

€13 per persoon | duur 1,5 uur De Tabernas Desert praktisch

De Tabernas Desert is ook tof om met kinderen te bezoeken

Hoe kom je er?

De Tabernas Desert ligt in de provincie Andalusië in het zuiden van Spanje. De dichtstbijzijnde grote stad is Almería wat ten oosten ligt van Malaga. De woestijn is ook te bezoeken vanuit Granada.

Om bij de woestijn te komen is eigen vervoer wel makkelijk. Wij huurden een camper bij GoSpain. Huur je liever een auto? Bekijk dan eens het aanbod bij Sunny Cars.

Beste reistijd

Tabernas is niet voor niets een woestijn. Het is een van de droogste en heetste plekken van West-Europa. Ga er liever niet heen in de zomer. Ga in het laat najaar, de winter of vroege voorjaar. Dan zijn de temperaturen aangenaam.

De Tabernas Desert met kinderen

De Tabernas woestijn is absoluut een toffe plek om met kinderen te bezoeken. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat hier cowboys en indianen rondlopen. Een kasteel, themaparken, kamelen. Allemaal ingrediënten voor een leuke dag uit met het gezin. Let alleen wel op de temperatuur en het feit dat er nergens schaduw is.

Meer Spanje? Bezoek onze Spanje pagina voor een overzicht van al onze artikelen.


Dit bericht bevat affiliatielinks. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets koopt of boekt via deze link. Het kost jou niks extra’s en wij kunnen mooie reizen blijven maken en jullie blijven inspireren. Een win-winsituatie. Meer lezen? Check dan onze disclaimer.

Pin it

1 reactie

  • senne zegt:

    beste,
    Wat een mooi en leuk artikel, ik wist ook niet dat er een woestijn in Europa was!!
    Kleine tip (andalusie is geen provincie maar regio, de provincie is Almeria met als hoofdstad Almeria)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*