Terschelling met kinderen – zien en doen

Terschelling met kinderen – zien en doen

De Waddeneilanden: Kindvriendelijker krijg je het niet. Favoriet van redacteuren Renee en Marjolein is Terschelling. Zij zetten hun leukste tips voor een vakantie met kinderen voor dit eiland op een rij.

Renee: ‘Als kind kwam ik jaarlijks op de Waddeneilanden en heb ik vooral Ameland en Terschelling heel vaak bezocht. Afgelopen zomer was ik na jaren weer eens terug op het eiland, nu met mijn eigen zoontje van toen 9 maanden.’

Marjolein: ‘Al zo’n kleine 40 jaar (oftewel mijn hele leven) kom ik minstens één keer per jaar op Terschelling. Het eiland blijft me betoveren. Zodra ik de boot opstap word ik overvallen door een gevoel van rust en vrijheid. Inmiddels deel ik mijn liefde voor Terschelling met mijn man en onze twee kinderen, Hannah van 5 en Ruben die bijna 2 is.’


Zien en doen op Terschelling met kinderen

Het eiland rond op een tandem

Hét vervoermiddel op Terschelling is de fiets. Je vindt er dan ook goede fietspaden door duinen en bossen. Gemaakt van schelpen, waardoor ze gezellig knisperen als je er overheen fietst. Weidse uitzichten over de uitgestrekte duingebieden en indrukwekkende Hollandse wolkenluchten zijn gegarandeerd.

Je kunt natuurlijk je eigen fietsen meenemen, maar er zijn ook genoeg fietsverhuurbedrijven op het eiland aanwezig. Sommigen leveren de fietsen zelfs af bij jouw accommodatie en halen ze ook weer op. Een groot succes bij kinderen is het huren van een kindertandem. Op die manier kunnen zelfs kleine beentjes flinke afstanden maken.

Tip: boek een accommodatie in Midsland aan Zee of Midsland Noord. Je bevindt je dan in het midden van het bewoonde deel van het eiland, letterlijk ‘midsland’. Daardoor is alles goed aan te fietsen, ook voor wat jongere kinderen.

Een bos- of strandrit maken op een Prairie pony

Al zo lang als ik (Marjolein) me kan herinneren en misschien dus ook nog wel veel langer dan ik op Terschelling kom, kan je als ongeoefende jonge ruiter een bosrit maken op een pony van manege De Prairie. Papa of mama begeleidt de pony (die ook écht zelf de weg wel weet en zo mak is als een eh… lammetje of dus een prairiepony) en zoon- of dochterlief heeft de tijd van zijn of haar leven. Na de rit mogen de kinderen de pony borstelen. Hannah kijkt hier al máánden van tevoren naar uit, als ze weet dat we naar Terschelling gaan. Geoefende ruiters komen hier overigens ook aan hun trekken, want De Prairie organiseert regelmatig bos- en strandritten.

Adres: Molenweg 9, Formerum
Openingstijden: zie hun Facebookpagina voor de actuele openingstijden
Kosten: vanaf € 10 voor een bosrit van een half uur

Bezoek aan het Wrakkenmuseum

Een herinnering uit mijn (Renee) jeugd is het Wrakkenmuseum in Formerum. Een enorme verzameling spannende vondsten van scheepswrakken en strandjutters, aangespoeld op het eiland. Van briefjes in een fles tot de inhoud van aangespoelde containers. Achter het museum ligt een piratenspeeltuin; de kinderen kunnen zich úren vermaken in en om de zelfgebouwde piratenboot, terwijl jij een drankje kunt drinken aan een van de tuintafels.

 Adres: Formerum Zuid 13
Kosten: volwassene €4,50, kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50. Het toegangsbewijs is een week geldig.
Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur

Fruit plukken in Zelfpluktuin Groenhof

Op Terschelling worden allerlei producten verbouwd en geproduceerd. Cranberry’s en kaas bijvoorbeeld, zijn bekende streekproducten van het eiland. Wij gingen op tour langs Zelfpluktuin Groenhof – waar je veldbloemen en fruit zoals aardbeien, bessen en frambozen kunt plukken – en langs Kaasboerderij De Pieter Peit’s Hoeve voor kaas van eigen bodem.

 Adres: Zelfpluktuin Groenhof, Hoornerkooiweg 1, Oosterend
Openingstijden: geopend in de zomermaanden

Terschelling met kinderen pluktuin

Geitjes aaien en zelf boter maken bij Het Hooivak

Het Hooivak is méér dan een normale kinderboerderij. Natuurlijk mogen de kinderen de geitjes, kippen, eenden, pony’s en konijnen aaien (de katten zijn al te vaak geaaid dus die kan je beter met rust laten begrepen wij). En de kinderen kunnen er ponyrijden of spelen in het speelhuisje, de zandbak of de speeltuin.

Wat het Hooivak extra interessant maakt is dat er een programma voor de kinderen is waardoor ze spelenderwijs leren; hoe maak je boter, hoe maal je graan, hoe geef je een kalfje de fles? Reserveren is aan te raden en kan via de website.

Adres: Kooiweg 3, Hoorn
Kosten: Entree € 4,- per persoon, vanaf 3 jaar. De entreeprijs is inclusief 1 consumptie

Een huifkartocht over de Boschplaat

Je bent niet echt op Terschelling op vakantie geweest als je geen huifkartocht over de Boschplaat – een groot beschermd natuurgebied dat de hele oostkant van het eiland bedekt – hebt gemaakt. De kinderen vermaken zich gegarandeerd en jij leert een hoop over de natuur en geschiedenis van het eiland.

Naar het strand

Terschelling staat bekend om haar brede stranden. Als het in de zomer niet te hard waait en de zon schijnt, is het weer al snel goed genoeg om het strand op te duiken. Emmers en schepjes, een jutterstasje voor de schelpjes die zeker gevonden gaan worden (voor € 2 te koop bij Strandpaviljoen De Branding) en eventueel een vlieger en een schepnet om garnaaltjes te vangen staan garant voor middagen speelplezier. Al zo lang als ik me kan herinneren komt Swart IJs de allerlekkerste ijsjes (tussen wafeltjes) verkopen op het strand. Vroeger met een pony voor de ijscowagen, nu zijn ze gemotoriseerd. Als je de bel hoort klingelen,zijn ze zeker in de buurt.

De stranden bij West aan Zee, Midsland aan Zee en Formerum aan Zee hebben een strandwacht in het hoogseizoen. Wel zo’n fijn idee.

Is het geen zwem weer? Dan is het ook leuk om van strandtent naar strandtent te lopen. Wij lopen graag vanuit Midsland aan Zee naar de ZandZeeBar in Formerum. Een strandtent met een fijn surfsfeertje, een internationale kaart en ruimte genoeg voor kinderen om te spelen, want deze strandtent staat nog niet op palen dus kinderen lopen makkelijk in en uit. Je kunt kiezen of je over het strand of door de duinen terug loopt.

Mocht het nét geen strandweer zijn, dan is duinenstruinen een goed idee, want in de duinen is het wat beschutter.

Voor als het waait: het Meertje van Hee

Als het te hard waait voor het strand betekent dat niet dat je op Terschelling niet aan het water kunt zitten. Het Meertje van Hee ligt beschut en is daardoor een fijn alternatief. De toegang is gratis, het strandje loopt glooiend af dus is veilig voor kindjes en je kunt een ijsje (of iets anders) halen bij het vakantiepark naast het meertje: Camping de Riesen. Die vind je wel.

Adres: Duinweg, Hee

Bunkermuseum Terschelling

Op West Terschelling is een terrein van meer dan zeven hectare met daarop ongeveer 100 bunkers. Deze zijn door een groep vrijwilligers uitgegraven en daar worden nu rondleidingen gegeven. Mijn zus is er geweest met kinderen van 8 en 10 jaar en zij waren héél enthousiast. Ik kan niet wachten tot wij volgend jaar kunnen gaan!

Zijn je kinderen te klein? Ga dan zelf op bunkerexpeditie in de duinen tussen Midsland aan Zee en Formerum aan Zee. Die bunkers vind je als je bij Midsland aan Zee de laatste weg voor de strandopgang aan de  rechterkant in loopt (bij vakantiehuisje De Flierefluiter). Gewoon de duinen in lopen als de weg ophoudt en een beetje links aanhouden. Vinden kinderen een mega-avontuur.

Adres: Tigerpad 5, West Terschelling
Kosten: € 5 pp, het museum is toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar

Zeehonden spotten vanaf de Talisman

Vaar mee met de Talisman (‘de’ zeehondenboot van Terschelling) langs de zandbanken waar de zeehondjes liggen te chillen. Veel schattiger dan dit wordt ‘t niet namelijk.

Adres: Haven West Terschelling
Openingstijden: Dagelijks vertrek
Kosten: € 10 per persoon

Beestje kijken in het Natuurmuseum

In het Natuurmuseum Terschelling leren jouw kinderen alles over de natuur van de wadden en mogen ze zelfs echte roggen aaien. Voor de allerjongsten zijn de opgezette dieren en zeeaquaria interessant, oudere kinderen kunnen er op interactieve manier vogels leren herkennen aan hun roep of silhouet en kunnen van alles leren over het universum en de zwaartekracht.

Adres: Burg. Reedekerstraat 11, West-Terschelling
Kosten: Volwassenen € 6,00, kind 4 t/m 12 jaar € 4,50, kind t/m 3 jaar gratis. Groepen vanaf 15 personen € 4,50
Openingstijden: Van 1 april tot 1 november dagelijks geopend van 11.00-17.00 uur.

Kindvriendelijke strandtenten en restaurants op Terschelling

Relaxen bij strandpaviljoen Kaap Hoorn

Eén van mijn favoriete strandpaviljoens voor een bezoek met kinderen staat niet op het strand, maar net voor de duinen. Je kan er alleen naartoe fietsen, paardrijden of wandelen (met andere woorden, het is autoluw – uiteraard is er wel een ontheffing voor mindervaliden). De combinatie van het voorgaande maakt het een perfecte plek voor kinderen om lekker te struinen. Bovenop het duin staat de vlag van Terschelling, waar de kinderen zelf naartoe kunnen lopen en omheen kunnen spelen – daar ontstaan elke dag grootse avonturen. De kaart is kindvriendelijk, maar zeker ook interessant genoeg voor volwassenen. De sfeer en muziek zijn er gegarandeerd relaxed en goed.

Adres: Badweg Hoorn 16, Hoorn Terschelling
Openingstijden: Kaap Hoorn is dagelijks geopend vanaf 10 uur, vanaf medio maart tot het eind van de herfstvakantie. Zie Facebook voor de actuele openingstijden.

Eten bij Strandpaviljoen de Branding

Wij zaten met ons huisje in Midsland aan Zee en op het strand gingen we naar Strandpaviljoen de Branding. Helemaal ingesteld op gezinnen en daardoor een fijne plek om te vertoeven. Er is een speelhuisje voordat je het terras op gaat en je vindt er allerlei handige spullen voor met kinderen: zonnebrand, stoelverhogers, kinderstoelen, speelgoed en zelfs een magnetron om een babyhapje op te warmen. Ook ideaal: als je hier om half 6 binnenkomt voor het eten, is het al gezellig druk.

Adres: Midsland aan Zee, p/a Oosterburen 19
Openingstijden: dagelijks vanaf 11.00 (keuken sluit rond 20.00 uur)

Cranberrytaart eten bij De Koffiemolen

Wil je ergens koffiedrinken terwijl de kinderen lekker kunnen spelen? Ga dan naar De Koffiemolen. In de tuin rondom de molen vind je een zandbak, speeltoestellen en een hoop speelgoed. De koffie is, anders dan de naam doet vermoeden, niet erg bijzonder. De cranberrytaart met kwark daarentegen, moet je zeker proberen. Je kunt hier ook midgetgolfen.

Adres: Formerum 6
Openingstijden: dagelijks 10.00-18.00 uur

Terschelling met kinderen koffiemolen

Restaurant Zonneweelde voor een flinke speeltuin mét terras

Als je toe bent aan iets sterkers dan een kop koffie bij De Koffiemolen is Restaurant Zonneweelde een goede optie. Hier vind je een vrij grote en omheinde speeltuin met speeltoestellen voor groot en klein, inclusief zandbak. Met aan de rand een aantal terrastafels en naast de speeltuin ook nog een groot terras voor de papa’s en mama’s, dat deels ook uitzicht heeft op de speeltuin. Prima plek voor lunch, borrel of diner.

Adres: Dorpsstraat 40, Hoorn
Openingstijden: In juli en augustus dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Check hun Facebookpagina voor de actuele openingstijden.

Pannenkoeken bij Hans en Grietje

Pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje in Midsland. De kinderen mochten tijdens het wachten tekenen op eetbaar papier, dat was een hit. De salade met Terschellinger lamsham is een aanrader als je zelf even geen zin hebt in pannenkoeken.

Adres:Westerburen 4, Midsland

Tapas bij De Reis

Tapasrestaurant De Reis is misschien íets minder sfeervol doordat je met tablets bestelt, maar is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij én heeft een fijne tuin met glijbanen en ander leuks voor de kinderen. Persoonlijke favoriet is de spinaziesalade met geitenkaas.

Adres: Dorpsstraat 58, Hoorn

Pizza

Bij pizzeria Isola Bella zijn gezinnen met kinderen écht welkom. En wees eerlijk, welk kind houdt er nou niet van deze Italiaanse lekkernij.

Adres: Hoofdweg 17, West-Terschelling

Op Terschelling kun je ook prachtig wandelen. Lees onze tips om een wandeling met kinderen zo leuk mogelijk te houden!


Huurhuisje op Terschelling

Er zijn op Terschelling allerlei manieren om te overnachten. Denk aan:


Meer kindvriendelijke tips in eigen land? Bezoek dan onze Nederland met kinderen pagina voor een overzicht van al onze artikelen.

5 reacties

 • Anita van der Velden zegt:

  Krijg meteen zin om te gaan! Hebben jullie toevallig ook nog tips voor accommodaties?! Dat vind ik vaak lastig te vinden op de Waddeneilanden.

  • Marlieke zegt:

   Ha Anita,
   Dank! Leuk om te horen! Ik ga er gelijk achteraan bij Renee en Marjolein. Zodra ik meer weet voeg ik de accommodaties toe.
   Groet! Marlieke

  • Marjolein zegt:

   Hi Anita,
   Ik ben een van de redacteuren van het artikel, hoi :-).
   De reden dat ik elk jaar naar Terschelling ga, is dat mijn familie een huisje heeft op het eiland.
   Zij verhuren dat, net als veel andere particuliere huiseigenaren, via https://op-terschelling.nl
   Hier zou je zeker iets moeten kunnen vinden. Mijn advies is om te zoeken naar een huisje in de duinen, in Midsland aan Zee.
   Als je een chalet zoekt, is De Noordkaap een fijn park voor gezinnen met kinderen. De plekken zijn ruim en er is een grote speeltuin: https://noordkaapverhuur.nl Qua locatie zit je dan tussen Midsland en Midsland aan Zee in, met een bakkertje om de hoek die elke ochtend vers brood heeft.
   Laatste tip; wacht niet te lang met boeken en check eerst of er nog plek is op de boot via https://www.rederij-doeksen.nl
   Geniet van Terschelling!

  • Karin van Beusekom zegt:

   Wij komen met onze kinderen ook al jaren op Terschelling en wij verblijven graag op vakantiepark Tjermelan in Oosterend. Wel helemaal aan de andere kant van het eiland vanaf de boot maar een fijn, kindvriendelijk park. Het strand is ook hier niet ver weg en het is lekker rustig. Wij laten de auto aan de wal en fietsen met de tandem naar het vakantiepark toe. Goed te doen! En ook andere leuke uitjes genoemd in dit artikel kun je vanaf Tjermelan prima op de fiets bereiken.

   https://www.terschelling-recreatie.nl/onze-parken/vakantiepark-tjermelan?gclid=Cj0KCQjw7pKFBhDUARIsAFUoMDZDNIIBK6bl8Gatq4_cRfW9oXnf2v9RdSKqxg2jbo_tuOwljVGjz1UaAg9OEALw_wcB

 • Marianne kantborg zegt:

  Leuk om te lezen, het neemt je mee ,naar de vele plekjes die wij ook hebben gezien en beleefd op terschelling.
  Midsland aan zee is een ideale plek. Wij hebben er ook enorm genoten.
  Een eiland voor alle leeftijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*