Tips om met kinderen een museum te bezoeken zonder stress

Tips om met kinderen een museum te bezoeken zonder stress

Van veel ouders om me heen hoor ik dat ze niet naar een museum durven met de kinderen, omdat ze bang zijn dat hun kind zal huilen, gillen, of – de horror – iets aan zal raken. Mijn motto is daarin net anders… Kinderen kunnen namelijk pas leren hoe ze zich in een museum moeten gedragen als ze er daadwerkelijk komen. In deze blog vertellen we jullie hoe je een museumbezoek met kinderen aangenamer kunt maken

Meer naar het museum met je kinderen

Soms schrijf ik wat voor kunstfanaatjes (www.kunstfanaatjes.nl en @kunstfanaatjes op instagram), zij laten ook zien dat museumbezoek juist leuk, leerzaam en belangrijk is voor kinderen. Maar hoe hou je een museumbezoek leuk? Hieronder 8 tips

1: Informeer

Gebruik de reis naar het museum om te bespreken wat je wel en vooral niet mag in een museum. Niet te lang, niet te belerend maar gewoon even de kennis opfrissen.

2: Hou het kort

Een kind heeft niet het geduld om alles op zijn of haar gemak te bekijken. Trek een uur uit voor een bezoek, wie weet heb je mazzel en kan je langer blijven. Soms heb je pech en vertrek je na 20 minuten al. Volgende keer beter!

3: Samen kiezen

Bekijk en bespreek samen vooraf wat er te zien is in het museum. Indien er meerdere tentoonstellingen zijn, welke gaan jullie dan als eerste bezoeken?

4. Betrek ze bij het bezoek

Een kind mee met een humeur of een kleine diva? Meestal verdwijnt dat in het museum als sneeuw voor de zon. Laat de kinderen zelf kiezen welke route ze willen lopen of laat ze zoeken naar hun favoriete kunstwerk. Werken met felle kleuren, dieren of iets dat je mag aanraken zijn vaak favoriet.

5. Ga tekenen

Neem kleurpotloden mee en laat de kinderen een mooi schilderij natekenen. Ook heel handig voor als er een restaurant bij het museum is zodat je een warme koffie kunt nuttigen terwijl de kinderen kleuren en de kunst herbeleven.

6. Kijk om je heen

Kijk naar de kunst maar ook naar hoe het is neergezet of opgehangen. Soms zijn de vloeren, de wandbekleding of het gebouw zelf minimaal zo spectaculair als de kunst zelf.

7: Doe de speurtocht

Bijna alle musea hebben een speurtocht. Doordat de kinderen iets kunnen doen, vliegt de tijd voorbij.

8: Koop een museumjaarkaart

Met een museumjaarkaart kan je voor 65 euro (32,50 voor kinderen) bijna alle musea in Nederland bezoeken. Vertrek je dan een keer na een mislukt bezoekje, dan kost dat je niet ook nog eens tientallen Euro’s. Woon je in Rotterdam en omgeving? Denk dan eens aan een Rotterdampas. Met deze pas kan je in Rotterdam (en omgeving) de meeste musea gratis in.

Extra tip
En dan stiekem nog een negende tip: Laat je niet gek maken. Hoe zenuwachtiger jij wordt van je kinderen, de zenuwachtiger worden zij van jou. Hou het gezellig en realiseer je dat ieder kind soms schreeuwt, op de grond ligt of opeens gilt van de honger . Zelfs in een museum…hoort erbij en is geen ramp.

Veel plezier!


Meer musea? Lees dan deze relevante artikelen:

Museum voor Dinofans – Het Oertijdmuseum in Boxtel
Het Spoorwegmuseum – veel meer dan treinen kijken
Museum voor de allerkleinsten – review Nijntje Museum
Kunst kijken met een dreumes – onze tips

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*