Week 7: olifanten in het hoge noorden

Week 7: olifanten in het hoge noorden

We zijn over de helft van onze reis door Azië. We lieten het eilandleven achter ons en namen een vliegtuig richting het noorden.

Dag 42: Zwemmen

We genieten nog even van onze laatste paar dagen aan zee. We zwemmen, eten ijsjes, scooteren nog wat rond en zoeken nog maar eens een strandje op. Het voelt bijna als vakantie.

Dag 43: De was

En dan breekt onze laatste volledige dag aan op het fijne Ko Yao Noi. Het wordt een dag van laatste keren. De laatste keer zwemmen op ons favoriete strandje, de laatste keer koffie bij de koffietent van de aardige mensen die onze kinderen verwennen met extra fruit en ijsjes. De laatste keer pizza eten aan het strand. De laatste keer op pad met de scooter. De laatste keer de was. En dan komt het moment van spullen inpakken.
Maar hé. Er lijkt het een en ander aan spullen te ontbreken. Sh*t! Het is al avond, de scooter is al ingeleverd en nu blijkt een flink deel van onze kleding niet teruggekomen te zijn van de was. Gelukkig mag Ivo de scooter nog even meenemen en gelukkig is de dame van de was nog aanwezig. Wat blijkt, er zit nog een heel deel in de wasmachine. Dat moet dan maar nat mee in de backpack.

Dag 44. Dag mooi eiland

En dan is daar de dag dat we afscheid nemen van ons mooie huisje en van dit heerlijke eiland. Om kwart over zeven worden we opgepikt om naar de pier te gaan. We varen in een half uurtje met de speedboot naar Phuket. Een taxibusje brengt ons naar de luchthaven. Alles gaat weer vlot. We mogen overal voor, omdat we reizen met kleine kinderen. En dan begint het wachten. Op de warme, saaie luchthaven van Phuket. Onze vlucht is vertraagd. De kinderen moe. De IPad onze redder in noot. Driekwartier later dan gepland vliegen we in 2 uurtjes naar het noorden van Thailand: Chiang Mai.

Dag 45. De zoo

Dag nummer een op een nieuwe plek, betekent slecht gehumeurde kinderen. Dat weten we inmiddels. En daarom verrassen we ze met een dagje dierentuin. De dierentuin van Chiang Mai is en beetje vergane glorie, maar de kids deert het niet. Het gaat er in de zoo in Thailand ook net effe anders aan toe dan bij ons. Nijlpaarden, giraffen en apen voeren? Geen probleem! De park is gebouwd tegen een berg aan, dus er moet af en toe stevig geklommen worden. Gelukkig rijdt er ook een pendelbusje ;-).

Dag 46. Fietsen langs markten

We pakken de fiets vandaag. We hebben wee fietsen kunnen huren met kinderzitjes voor de aankomende twee dagen. We stippelen een route uit. We starten bij een van de mooiste tempelcomplexen van Chiang Mai: Wat Chedi Luang. Het is er druk, maar niet op een vervelende manier. Sandalen uit, sandalen aan. Dat vinden onze kinderen misschien nog wel het mooist. ‘Waarom slaapt deze Boeddha, mama?’ ‘Waarom is deze Boeddha heel erg dik?’ ‘Waarom wonen hier monniken?’ We hadden verwacht dat de tweeling het bezoek aan de tempel saai zouden vinden, maar niets is minder waar.

We gaan weer op pad en navigeren ons langs drukke straten vol backpackers en restaurantjes naar de lokale markt. De markt is altijd een feest in Azië. Levende vissen, varkenskoppen, het mooiste fruit en groenten. De markt die we uitgekozen hebben is klein. We halen een snack: stukjes mango en ananas en eten deze in de schaduw op. Het is pas halverwege de ochtend dus we besluiten een grotere markt op te zoeken.

Die grote markt werd een enorme markt. Vier verdiepingen hoog en er wordt werkelijk waar van alles verkocht. Servies, gedroogd eten, speelgoed, kleding. De markt is in Azië anders dan bij ons in Nederland. Deze markt is binnen. Het zijn eigenlijk kleine, open winkeltjes. Overal staan spullen. De verkoper zit er vaak met een krukje tussenin. Zeker de moeite waard om te bezoeken als je in een Aziatisch land bent.

Na wat uitgerust te hebben rijden we ‘s avonds naar weer een markt. De nightbazaar dit keer. Doel: de foodcourt. Onze kinderen willen de fishspa proberen. Onze dochter vindt het gekriebel aan haar voeten maar niks. Onze zoon kan er een genoeg van krijgen.

We eten onze buiken rond. Papaya salade, saté, een oesteromelet, chips op een stokje, smoothies, ijsjes. En de eindrekening? Nog geen €10.

Dag 47. Olifanten verzorgen

Een dag waar we naar uit hebben gekeken. We gaan olifanten verzorgen! We worden opgehaald door een pick-up truck. We zitten op bankjes in de laadbak. Wel met een dak boven ons hoofd en soort van dichte zijkanten, maar wat een avontuur voor de kinderen. Dat is de rit naar het park ook. Onze chauffeur weet het gas goed te vinden. We slingeren omhoog de bergen in. Het laatst stukje off Road is helemaal spannend. Maar dan zien we de olifanten lopen en de prachtige natuur waar we ons in begeven en is alles vergeten.

We krijgen allemaal een mahout shirt aan met handig zakje voor bananen. We krijgen tekst en uitleg en mogen daarna de olifanten gaan voeren. Geen wilde olifanten, maar olifanten die gered zijn uit het toerisme. Dat klinkt een beetje dubbel, want wat zijn wij dan nu aan het doen? Deze olifanten waren voorheen werkzaam als rij-olifanten of circus olifanten. Inmiddels is bekend dat de rug van een olifant helemaal niet zo sterk is. En dat de beesten enorm mishandeld worden om tam te worden. Niet zo’n fijn leven dus.

Na het bananen voeren mogen de olifanten in een modderbad om af te koelen. En wij mogen mee. Na het modderbad spoelen we ons gezamenlijk af in een klein meertje, eten we een late lunch en is er meer tijd om de olifanten bananen te voeren. Een beknopte omschrijving van een leuke middag.

Bekijk hieronder onze Chiang Mai vlog met beelden van het olifanten opvangcentrum.

Dag 48. Chillen in het park

Vandaag doen we rustig aan. We gaan een ochtend naar het park. Er is hier een mooie speeltuin waar onze kids even lekker hun energie kwijt kunnen. Ze spelen 4 uur lang! Komen af en toe bij ons langs om wat te eten en te drinken, maar verder zien we ze niet. Leuk om te zien hoe makkelijk onze kinderen vriendjes maken. Onze dochter loopt de hele ochtend hand en hand met een ander meisje. Zo schattig!

‘S avonds gaan we weer op pad. Dit keer naar se Sathurday Walking Street. Een avondmarkt die, zoals zijn naam al doet vermoeden, alleen op zaterdag is. Er wordt een complete straat afgezet voor deze gigantische markt vol met foodtentjes, kleding, prullaria en leuke handgemaakte spulletjes. We gaan vroeg, want deze markt wordt heel erg druk. We kijken rond, eten en drinken en sluiten de avond af bij een mooie, zilveren tempel waar shows aan de gang zijn. De kids zijn kapot en slapen binnen no time.

We zijn nog twee volle dagen in Chiang Mai voor we afzakken richting Bangkok via Sukhothai. Een treinrit van bijna 7 uur! Hoe dat gegaan is lezen jullie volgende week.

Ps: het eerste filmpje van Ko Yao Noi staat online met wat fijne drone beelden. Klik hier om deze te bekijken.

> Lees hier het verslag van week 8

< Lees hier het verslag van week 6

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*