De route van Ilona: West-Australië met een peuter

De route van Ilona: West-Australië met een peuter

Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten, om hun route met ons te delen. Deze keer doet Ilona, die een rondreis maakte met een camper door West Australië met een peuter, verslag. Zij deelt haar route, de leukste tips en bezienswaardigheden.

Even voorstellen!

Het reisgezelschap: Ilona (34),Jeroen (36) en Philou (3)
Bestemming: West-Australië
Periode: 6 weken – oktober/november 2018

Sinds wij elkaar in het buitenland hebben ontmoet, bijna 15 jaar geleden, reizen we al samen de wereld rond. Zo reisden we 3 maanden door Midden-Amerika en 2 maanden door Zuid-Amerika met onze backpack. En bezochten we prachtige landen als Cambodja, Cuba, Oeganda en Nieuw-Zeeland. Toen onze dochter werd geboren, verdween het verlangen naar andere culturen, prachtige natuur en dieren spotten niet. En dus bezochten we met haar Zuid-Afrika, Suriname, Marokko en recent West-Australië.


De route door West Australië met een peuter 


Startlocatie: Singapore

We zijn onze reis gestart op Schiphol. Met KLM vlogen we in 12,5 uur naar Singapore voor onze stopover. Hier namen we ruimschoots de tijd voor, want we verbleven hier 2 nachten, zodat we ook iets van de stad konden zien. Vanaf Singapore is het nog 5 uur vliegen met Singapore Airlines naar Perth, het startpunt van onze reis.

Ons vervoermiddel tijdens onze reis is een klein campertje voor 4 personen.

Stop 1: Cervantes

Onze eerste stop na het verlaten van de stad Perth is Cervantes. We hebben voor deze reis een kleine camper gehuurd. Hier verblijven we 3 nachten op een camping aan het strand. Een superfijne plek met zwembad en speeltuin voor onze dochter. Ook de ligging is goed, want vanaf de camping rijden we in 10 minuten naar het Nambung National Park waar we de Pinnacles Dessert mogen bewonderen.

Tips om te bezoeken in de buurt van Cervantes:

 • Het strand bij Hangover Bay is fantastisch. Super wit strand en bijna verlaten.
 • Op de terugweg hebben we in het vlakbij gelegen Jurrien Bay gekampeerd. Hier kun je met zeehonden zwemmen en we hebben het super mooie Sandy Beach bezocht met hoge duinen waar je vanaf kunt glijden.
 • Ook kun je wilde bloemen in de lente spotten in Lesueur NP. Pas wel op voor slangen op het pad.

Nambung National Parc

Stop 2: Ellendale Pool

We verbleven 1 nacht op bushcamping Ellendale Pool, gelegen aan een rivier. Er is hier eigenlijk niks voor kinderen. Het is echt een camping met alleen een toilet en that’s it. Het is dan belangrijk om zelf goed voorzien te zijn van gas, water, eten en drinken. 

Roze papegaai bij Ellendale Pool

Stop 3: Kalbarri

We rijden door naar Kalbarri, een klein dorpje aan de westkust met enorme kliffen en ruige oceaan. We slapen 3 nachten op een hele fijne camping aan de kust. Heerlijk om langs het strand te wandelen en vlakbij is een enorme speeltuin en pelikanen die je kunt zien in het water.

Kalbarri NP is prachtig. Het is een enorme kloof aan de Murchinson rivier. Vanaf enorme kliffen kun je de omgeving bewonderen. Hier zie je Australie zoals je dat voor je ziet. Rode ondergrond, droog en warm.

Tip: In dit gebied is een netje over je hoofd aan te raden ook voor kinderen, omdat er veel vliegen zitten.

Stop 4 Denham

Dit dorpje ligt op een schiereiland met de bekende Shark Bay waar je kunt snorkelen met dolfijnen en zeekoeien. Wij slapen 3 nachten op een super rustige camping, met springkussen en direct aan het strand. Vlakbij in het dorpje is een fijne speelplek en winkel is tegenover de camping.

Tips om te bezoeken in de buurt van Denham:

 • Monkey Mia is tof om te bezoeken in de ochtend voor de dolfijnen. Wanneer je langs het haventje wandelt spot je zo een paar zeekoeien. Op het schiereiland vind je tevens Shell Beach, een wit strand wat alleen maar uit kleine witte schelpjes bestaat.
 • Ook Hamelin Pool is een bezoekje waard. Hier zie je stromalieten in het water. Dit zijn de oudste fossielen die 3,5 miljard geleden al bestonden.
 • Daarnaast bezochten we ook Eagle Bluff, een prachtig uitzicht over Shark Bay met helderblauw water en kans op zeeschildpadden en zeekoeien.

Dolfijnen bij Monkey Mia

Shell beach

Hamelin Pool

Stop 5 Coral Bay

Je kunt Coral Bay eigenlijk geen dorpje noemen, want het zijn 3 campings en dat is het. Hier zit je tegenover het strand en het prachtige Ningaloo Reef. Het grootste rif ter wereld dat zo dicht aan de kust gelegen is. Je kunt hier vanaf het strand gaan snorkelen tussen het koraal.

Wij verbleven 4 nachten op Peoples Park Coral Bay. Een prachtige plek met kinderen want je kunt iedere dag zwemmen in de oceaan. Je kunt helemaal langs het strand lopen op zoek naar verlaten plekjes. We hebben hier heel veel gesnorkeld en een glass bottom boottrip gedaan met dochter. Zonder dochter zijn we op een tour geweest en hebben we zeeschildpadden en manta rays gezien en mee gezwommen.

Snorkelen bij Coral Bay

Stop 6 Fremantle

Fremantle is een klein plaatsje vlakbij de stad Perth. Ideaal als je vanaf het noorden naar het zuiden wilt rijden en een tussenstop wilt.

Wij verbleven 4 nachten bij Fremantle Village. Ook hier een basic camping zoals je dat veel ziet in West-Australie. Sanitair en keuken perfect maar hier geen speeltuin voor kinderen. Ook nu moet je net de buiten de camping zijn aan het strand. Je kunt vanaf de camping helemaal langs het strand lopen richting de haven van Fremantle.

Tips om te bezoeken in de buurt van Fremantle:

We hebben het stadje Fremantle bezocht met bezoek aan het Maritime museum. Ook hebben we de boot gepakt naar Rottnest Island en daar een dag gefietst. We hebben hier walvissen gespot, slangen gezien en veel quokka’s (kleine buideldiertjes).

Stop 7 Margaret River

Ideale plek om de omgeving te verkennen. Hier in het zuidwesten is het veel groener en zijn de afstanden kleiner.

We verblijven 3 nachten op een farmstay en dit is achteraf een van de betere campings waar we verbleven. Springkussen, speeltuin en natuurlijk de dieren die gevoerd mogen worden. Het is hier heerlijk rustig, echt een boerencamping gevoel.

We bezoeken in deze regio de Mammoth Cave, Boranup bos, Sugarloaf Rock en Canal Rocks.  Op de laatste 2 plekken zien we heel veel walvissen.

Stop 8 Walpole/Denmark

Dit dorpje ligt in het zuiden en vanaf hier bezoeken we ook weer aantal bezienswaardigheden in de omgeving. Het is heel handig om een uitvalsbasis te hebben waar je meerdere dagen kunt verblijven. Zo bezoeken wij hier de Valley of the Giants en gaan zwemmen bij Greens Pool.

We verblijven 5 nachten bij Coalmine Beach Holiday Park. Een heerlijke plek tussen de bomen en aan het water. Vanuit de camper zien we ‘ochtends de kangoeroes snuffelen. Er is een speeltuin.

Eindlocatie: Perth

Via Perth vlogen we weer terug naar Singapore en door naar Amsterdam.

> Meer Australië? Lees hier het interview met Viola die 2,5 maand met haar gezin rondreisde door Australië en Nieuw-Zeeland

Conclusie: Is west Australië kindvriendelijk?

West Australie is echt een kampeerland. Iedereen heeft wel een camper of caravan en eigen BBQ. En je maakt snel contact met de locals op een camping of onderweg. Het weer is altijd aangenaam. Wij hebben maar 2 dagen regen gehad, dus je kunt altijd buiten zijn. De afstanden zijn wel enorm dus wil je afwisseling zien in landschap dan zul je flink wat kilometers moeten maken. Maar het eentonige van het land vonden wij ook weer gaaf. Zo uitgestrekt en afgelegen hebben wij het eerder niet meegemaakt.

Australie is een heel fijn land met een kind. Overal zie je toiletten/douches voor gezinnen. Zeker met een eigen camper is het fijn, want je hebt altijd alles bij de hand en kunt zelf veel koken. In de supermarkten vind je alles wat je in Nederland ook vindt. En wat geweldig was, de degelijke speeltoestellen. Ze maken er in West-Australie echt werk van. Geen lullig schommeltje. Daarnaast heb je langs de kust overal strand en kun je heerlijk zwemmen in het helder blauwe water. Wij hebben veel gesnorkeld. Ook hebben we veel wildlife gezien. Walvissen, kangoeroes, koala’s, papegaaien, slangen. Verwacht geen pret- of waterparken en verwacht ook op de campings niet al te veel toeters en bellen zoals je dat in Europa gewend bent. Het is overal vrij rustig en basic. Wij houden daar wel van, want zo werd onze dochter lekker creatief met ‘niks’.

Pin it

6 reacties

 • Patty zegt:

  Klopt het dat jullie nog 3000, maar 7000 km gereden hebben? Eerst van perth naar coral bay en naar walpore en dan weer terug naar perth is alles 2x toch? Wij denken aan een route van 9000 km in 8 weken. Hoeveel uur rijden zat er maximaal tussen jullie volgende verblijf?

  • Marlieke zegt:

   Ha Patty, Dat klopt inderdaad. Dit is een interview geweest met Ilona. Wat zij precies gereden heeft aan uren per keer durf ik niet te zeggen. Ik denk ook dat je zelf in moet schatten wat voor jullie haalbaar is. De een heeft minder moeite met lang rijden dan de ander. Als wij met een camper op pad gaan in Europa rijden we liever niet meer dan 300 km per keer. Maar in Australië zijn de afstanden veel groter natuurlijk. Heel veel plezier met de voorbereidingen!

  • Joanne zegt:

   Wij zijn 3 jaar geleden in zo’n 6 weken van Darwin naar Perth gereden. Dat was -zonder kinderen- prima te doen, maar achteraf hadden we op sommige plekken graag langer willen blijven. Bij Perth kan je nog een extra lus maken (Perth – Margaret River – Albany- Esperance- Perth). Die staat nog hoog op ons lijstje maar konden wij destijds niet doen vanwege de bosbranden. Veel plezier met de voorbereidingen!! Het wordt sws een gave trip! Wij gaan nog terug met onze zoon

 • Hester van Gelder zegt:

  Leuk om te lezen! Hebben jullie tips wat betreft het huren van een camper? Waar hebben jullie je camper gehuurd als ik vragen mag?

 • Judith zegt:

  Staat dit interview ook in een van de magazines?

  • Marlieke zegt:

   Nee, alleen online

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*