Zien en doen op Bonaire met kinderen

Zien en doen op Bonaire met kinderen

Zon, zee en strand. Bonaire klinkt vooral als de ideale honeymoon, maar is het ook leuk met kinderen? Alain, Sanne, Sophie (6) en Loua (3) vinden van wel! Zij delen hun favoriete kindvriendelijke stranden, leuke restaurants en uitjes in de natuur.

De natuur ontdekken in Washington Slagbaai National Park

Het noordelijke deel van Bonaire is een nationaal park waar je met een auto (liefst SUV of pick-up) doorheen kunt rijden. Eenmaal binnen volg je een uitgezette route over onverharde wegen en stop je bij verschillende bezienswaardigheden. Onze meiden waren erg onder de indruk van de grote blow holes. Hier spuit zeewater uit omhoog dat metershoog tegen de kust klettert. Ook kom je strandjes tegen waar je kan zwemmen en miljoenen kleine schelpjes kan rapen (let op: meenemen naar Nederland is verboden!). Voor liefhebbers van wandelen is het mogelijk om in de ochtend de hoogste berg van Bonaire te beklimmen, maar dit hebben wij vanwege de hitte overgeslagen. Wel zijn we naar een meertje gelopen waar je leguanen van dichtbij kan zien. Tip: neem veel eten en drinken mee. In het park is niks te koop en je bent al gauw een paar uur, tot een hele dag onderweg. 

Praktische info:

In Bonaire koop je een nature fee om gebruik te mogen maken van het water rondom het eiland. Dit kost 25 dollar. Voor het nationale park betaal je dan nog eens $25 entree. Kinderen zijn gratis. Ga je ook duiken? Dan heb je een duurdere nature fee ($45) en kun je gratis het park in. Kinderen zijn altijd gratis. 

Bonaire strand kindvriendelijk
In het water bij 1000 Steps Beach zie je de mooiste vissen

Eten in Kralendijk

De hoofdstad van Bonaire is niet groot en te voet prima te verkennen. Naast toeristenwinkeltjes vind je hier veel restaurants. Eén van de leukste met kinderen is wat ons betreft Cuba Compagnie. Dit restaurant ligt aan een pleintje waar de kinderen lekker kunnen rondrennen. Niet voor niets komen hier ook veel lokale families heen in de avond. Vriendjes zijn dus zo gemaakt. Het restaurant zelf was heel flexibel wat betreft extra bordjes en opties voor onze moeilijk etende meisjes. Dikke pluim dus! Een andere goede optie is Joe’s Restaurant net iets buiten het centrum. Er is een leuke speelhoek waar kinderen zich goed vermaken. Lekker ijs haalden wij bij GIO’s Bonaire in de hoofdstraat. 

kindvriendelijk restaurant Bonaire
Kinderen spelen op het pleintje voor de deur bij restaurant Cuba Compagnie

Schildpadden spotten

In de wateren van Bonaire leven schildpadden en je hebt verschillende mogelijkheden om deze mooie dieren te zien. Wij kozen voor een tochtje in een glasbodemboot. Deze boten vertrekken vanuit Kralendijk en varen een uur voor de kust van het idyllische eilandje Klein Bonaire. Het is natuurlijk niet zeker dat je een schildpad treft, maar wij hadden geluk. De meiden hebben het er nog over! Heb je wat oudere kinderen die al kunnen snorkelen? Dan is het heel leuk om de boot te nemen en een paar uur op Klein Bonaire te vertoeven. Een paar jaar geleden zag ik hier mijn eerste schildpad, heel bijzonder!

Goed om te weten:

Op Klein Bonaire is er geen schaduw en behalve snorkelen is er niet veel te doen. Ook vaart de boot maar een paar keer per dag, waardoor je niet weg kan op een zelfgekozen moment. 

Schildpadden spotten Bonaire met kinderen
Schildpadden spotten op Bonaire vanuit een glasbodemboot

De 3 leukste stranden op Bonaire met kinderen

Waar je ook verblijft op Bonaire, het strand is altijd dichtbij. Bonaire staat erom bekend dat je vanaf het strand direct toegang hebt tot prachtig koraal met felgekleurde vissen. Dit maakt het dé ideale plek om je kind kennis te laten maken met de onderwaterwereld. 

Te Amo Beach 

Te Amo Beach is een hagelwit zandstrand naast de hoofdstad Kralendijk. Snorkelen kan hier meteen vanaf de kant en het water is heel rustig. Strandbedjes zijn er niet, dus je kunt gewoon je handdoek neerleggen. Eventueel in de schaduw onder wat lage begroeiing. Neem je eigen eten en drinken mee, dat is hier heel normaal, of haal wat lekkers bij één van de twee foodtrucks. Het strand ligt naast de luchthaven, waardoor de vliegtuigen heel laag over vliegen als ze landen. Een hit bij onze kinderen! 

Kindvriendelijke stranden Bonaire Te Amo
Te Amo Beach is een kindvriendelijk strand op Bonaire

 Sorobon

Een andere favoriet van onze kinderen was Sorobon. Ook dit is een wit zandstrand en je kunt er tientallen meters de zee in lopen zonder dat het diep wordt. Vissen zijn daardoor zelfs zonder snorkel te zien. Strandbedjes huren kan hier wel en catering komt zelfs tot op het strand. Sorobon staat bekend als surfhotspot. Voor kleine kinderen zijn de surfers een kleurrijk spektakel om naar te kijken en kinderen vanaf 7 jaar kunnen ook op les. Bovendien leven er veel krabbetjes tussen de stenen bij de zee, ideaal voor kleine ‘Freek Vonkjes’. 

Op het kindvriendelijke Sorobon Beach kun je de vissen zelfs zonder snorkel zien

1000 Steps Beach

Wil je een ‘duik-experience’ zonder daadwerkelijk kopje onder te gaan, dan moet je bij 1000 Steps Beach zijn. Anders dan op Te Amo en Sorobon tref je hier geen zandstrand, maar rotsen en stenen. Ook is de zee hier ruwer en wordt het een stuk sneller diep dan bij de vorige twee stranden. Maar in ruil daarvoor krijg je de mogelijkheid om in een soort aquarium te zwemmen waar je zelfs kans hebt om schildpadden te zien! Sophie vond het in het begin best spannend om hier de zee in te gaan, maar toen ze eenmaal haar hoofd in het water had en al die bontgekleurde vissen en koraalsoorten zag, vergat ze alles om zich heen. Ik had haar voor de veiligheid wel een drijfvest aangedaan, zodat ik haar goed kon vasthouden. Kom zo vroeg mogelijk, dan is het nog rustig en is de kans dat je schildpadden ziet het grootst.  

Goed om te weten:

Waterschoentjes zijn op Bonaire een must, want naast uit zand bestaan de stranden uit rotsen en schelpen. 

Ezeltjes knuffelen bij Donkey Sanctuary

Donkey Sanctuary is een opvang voor gewonde en zieke ezels gerund door twee lieve Nederlandse mensen samen met een team van vrijwilligers. De ezeltjes op Bonaire zijn er ooit gekomen als lastdier in de zoutindustrie. Toen ze overbodig werden zijn ze losgelaten en nu kom je ze regelmatig tegen als je rondrijdt over het eiland. De ezelsopvang bestaat uit een groot leefgebied waar inmiddels meer dan zevenhonderd beestjes leven. Als bezoeker rijd je met je auto over het terrein en mag je de ezels voeren (speciale bakken met voer zijn te koop bij de entree). Ook is er een knuffelweide met jonge ezeltjes en kun je er flamingo’s, schildpadden en leguanen zien. Een must do tijdens je vakantie op Bonaire met kinderen!

Tip: geef niet al het voer aan de brutale ezeltjes die je opwachten in het begin van het park, maar bewaar wat voor de ezeltjes achter op het terrein.  

Praktische info:

De entreekosten zijn $9 voor volwassenen en $4,50 voor kinderen. De inkomsten worden gebruikt om de ezeltjes te verzorgen. Je steunt met dit uitje dus ook direct een goed doel. 

De ezels van Donkey Sanctuary komen nieuwsgierig een kijkje nemen

Kindvriendelijk vakantiehuis op Bonaire

Wij zaten in appartement Kas Salty van Windsock Beach Apartments in de wijk Belnem. We hadden een ruim appartement van 120m2 met een woonkamer, een mooie slaapkamer, eigen balkon en een zwembad waar we gebruik van konden maken. Fijn is het frisse interieur met gezellige zitjes. 

Tip: Onze ervaring is dat het goedkoper is om een losse vlucht te boeken in combinatie met een losse vakantiewoning. Dan krijg je voor hetzelfde geld als een combinatiereis met hotel een groot appartement of huis met meerdere slaapkamers, een woonkamer, keuken en ruime veranda. Qua locatie kun je eigenlijk niet verkeerd zitten, aangezien het eiland zo klein is. Wij boekten ons appartement bij Sunwise Bonaire.

Zoutwinning in Bonaire

Even voorstellen! Deze tips voor Bonaire met kinderen kreeg je van Sanne:

Sanne: ‘Hallo, wij zijn Sanne, Alain, Sophie (6) en Loua (3). Voordat we kinderen kregen, gingen we al een aantal keer naar het Caraïbisch gebied. Ik liep tijdens mijn studie stage op Aruba en samen bezochten we daarna Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten. Toen Alain voor zijn werk naar Bonaire moest, hoefde ik er niet lang over na te denken om hem met de kinderen achterna te vliegen. Ik wist namelijk dat er ook voor kinderen genoeg te beleven is. 

Vond je dit artikel leuk en ben je dol op reizen? Neem dan een abonnement op ons Kleine Globetrotter Magazine. Je ontvangt dan vier keer per jaar 112 pagina’s aan reisinspiratie op de deurmat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*