Luxemburg met kinderen – Tips voor een kleine rondreis

Luxemburg met kinderen – Tips voor een kleine rondreis

Luxemburg sloegen Elke en haar gezin eigenlijk altijd over. Ten onrechte, want dat dit kleine land meer dan de moeite waard is, ontdekten zij tijdens een korte rondreis door Luxemburg met kinderen. In dit artikel deelt zij haar route en tips.

Struinen door Clervaux

Onze eerste stop was de kleine gezellige stad Clervaux, gelegen aan de oevers van de Clerve met de Abdij van Sint-Maurice en Sint-Maur hoog boven de vallei én met het karakteristieke witte kasteel midden in de stad. In het kasteel vind je de permanente UNESCO-fototentoonstelling ‘THE FAMILY OF MAN’ die zeker de moeite waard is.

De staartjes van Clervaux

Tip: Wandel vanaf de kerk richting de abdij en ga vervolgens recht door het bos om via enkele leuke paden en trapjes bovenaan de abdij uit te komen. De wandeling terug (kies ook hier opnieuw voor het bos) herbergt prachtige zichten op het kleine stadje. 

Prachtig uitzicht op het witte kasteel

Kasteelbezoek in Vianden

De tweede stop was de iets grotere stad Vianden, bekend om het mooie kasteel dat boven de bomen uitsteekt. Het kasteel is goed bewaard gebleven en kan je bezoeken, altijd een fijn uitje met kinderen. Vergeet ook boven in het kasteel niet door de vele ramen te kijken en te genieten van het uitzicht op de lager gelegen stad. Leuk om te weten, is dat het kasteel lange tijd in handen is geweest van de familie van Oranje-Nassau.

Het kasteel van Vianden is een must see als je Luxemburg met kinderen bezoekt

In de zomermaanden kan je in Vianden de enige stoeltjeslift van het land nemen. Deze lift is 450 meter lang en brengt je via de rivier de Our helemaal tot aan de top. Vanaf hier heb je indrukwekkende vergezichten op het kasteel, de vallei en de stad! Stap zeker het Ancien Cinéma Café Club binnen, een kunstgalerij annex cinema annex café met vintage banken, kunst aan de muur en spelletjes, boeken en strips in de kasten. Een ideale stop voor hongerige magen, vermoeide kinderen en dorstige monden. 

Vianden
Ancien Cinéma Café Club in Vianden

Ontdek de hoofdstad Luxemburg

Met de Panoramalift naar Grund

Luxemburg is een groene en kindvriendelijke stad met een hele fijne vibe. Dwars door de stad loopt een diepe kloof. Aan de ene kant vind je het prachtige stadspark Parcs de la Pétrusse mét speeltuinen. En aan de andere kant de lager gelegen oude stadskern Grunds. Je kan dit oude stadsgedeelte al wandelend verkennen, Luxemburg is erg compact, of met het (gratis) openbaar vervoer. Maar de leukste manier is met de panoramische lift die je opnieuw een indrukwekkend uitzicht geeft. Als je graag wandelt zijn er verschillende van leuke stadswandelingen, waaronder speciale routes voor gezinnen met raadsels en een kadootje achteraf. Deze haal je bij de VVV.

De panorama-lift in Luxemburg stad

Terug in de tijd bij de Kazematten

Een van de populairste bezienswaardigheden van de stad Luxemburg zijn de kazematten, een ondergronds verdedigingssysteem dat in de 17e eeuw door de Spanjaarden rond de stad werd aangelegd. Vanaf de Chemin de la Corniche, ook wel het mooiste balkon van Europa genoemd, heb je een prachtig zicht op de lagergelegen oude stad.
Luxemburg wordt ook gekenmerkt door vele bruggen, waarvan de Pont Adolphe de allermooiste is. Je kan zowel onder als boven deze 150-meter-lange brug over de vallei wandelen.

De kazematten
Uitzicht vanaf Chemin de la Corniche
Lopen door de Pont Adolphe

Luxemburg stad met kinderen is de moeite waard!

Hoewel de stad wat kleiner is dan andere Europese hoofdsteden, heb je er wel een koninklijk paleis, erg mooie pleinen, een prachtige kathedraal, fijne winkels om te shoppen, gezellige koffiebarretjes, leuke lunchplekken en een aantal musea, zoals het MUDAM voor moderne kunst gelegen op de Kirchberg. Als je daar naartoe gaat, krijg je opnieuw een vergezicht op de stad. De stad Luxemburg was voor ons echt de grote verrassing van onze trip én is absoluut een citytripje waard!

De prachtige straatjes van Luxemburg-stad
Museum MUDAM is de moeite om te bezoeken als je in Luxemburg bent met kinderen

Wandelen in het Mullerthal

Op een half uurtje rijden van de hoofdstad vind je de mooie Mullerthal-regio, ook wel het Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd vanwege de rotsformaties, kabbelende beekjes en watervallen. Het is dé regio om wandelschoenen aan te trekken en te genieten van een stevige boswandeling in de natuur. De bekende Mullerthal-trail is 122 kilometer lang, maar er zijn ook veel kortere wandelingen beschikbaar. Wij liepen route W7 van 10 kilometer en dat was een ideale kennismaking met de regio.

Loop zeker een stuk van de beroemde Mullerthal-trail als je Luxemburg bezoekt met kinderen

Slapen met kinderen in Luxemburg

Wij sliepen in het kindvriendelijke Novotel Luxembourg Centre, makkelijk bereikbaar met de auto en de ideale uitvalsbasis voor onze trip. 


Luxemburg is prachtig om te bezoeken in de herfst. In dit artikel vind je meer kindvriendelijke herfstvakantie bestemmingen dicht bij huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*