Sukhothai met kinderen: Het Angkor Wat van Thailand

Sukhothai met kinderen: Het Angkor Wat van Thailand

De zon zakt langzaam onder de horizon. De lucht vult zich met eindeloos veel tinten roze. Het is stil. Op het zachte klikken van een fototoestel na. De Boeddhabeelden van bijna 800 jaar oud zorgen voor een magische sfeer. We zijn pas net aangekomen in Sukhothai Old Town en worden nu al getrakteerd op de mooiste zonsondergang ooit.

‘Mam, gaan we al?’ Mijn dochter van 3 trekt aan mijn arm. Heel even was ik vergeten dat we met kinderen reizen. Was ik weer die backpacker van 6 jaar geleden. Zonder verplichtingen. Zonder plan. Wat zijn we op een bijzondere plek.

We hebben de oude beelden helemaal voor ons zelf

Tussen Chiang Mai en Bangkok

We zijn dus in Sukhothai. In Old Town om precies te zijn. Gelegen in de gelijknamige provincie. Ergens in het noorden van Thailand, tussen Chiang Mai en Bangkok.

Je moet er wat voor over hebben om er te komen. Wij boemelen 7 uur over het spoor, schudden een kwartier in een tuk tuk over de snelweg en zitten vervolgens nog eens 1,5 uur opgevouwen in een minibus. Maar hard werken wordt beloond. En dat is ook nu het geval.

Op de fiets door het Angkor Wat van Thailand

De beste manier om Sukhothai Old Town te ontdekken is per fiets. Wij hebben geluk. De host van ons guesthouse heeft er twee voor ons in de aanbieding. Met kinderzitje. Die zitten zo dicht op het zadel dat er amper plek is voor mijn billen. De versnellingen werken niet en als we remmen kunnen ze ons van een kilometer afstand horen.

Het mag de pret niet drukken. Dapper fietsen we in de bloedhitte langs talloze Boeddhabeelden en de overblijfselen van de oude stad. In de 13e eeuw was Sukhothai voor 120 jaar de hoofdstad van het Koninkrijk Siam. Wow! Dat de stenen die er liggen al 800 jaar oud zijn! Het doet ons denken aan Angkor Wat in Cambodja. Maar dan veel beter onderhouden en zonder hordes toeristen.

De oude tempels doen ons denken aan Angkor Wat in Cambodja

Rust en weidsheid in Sukhothai

We trappen rustig verder. Af en toe stoppen we om wat te drinken. Om foto’s te maken. Of voor een plaspauze. We komen een goedlachse Thai tegen die zijn kudde, graatmagere koeien verplaatst naar een nieuw stukje gras. We zwaaien naar schoolkinderen. Knikken af en toe naar een medetoerist. Maar meestal hebben we de plek helemaal voor ons alleen.

De gouden vingers van een mega-Boeddha

We komen aan bij het noordelijke gedeelte van Old Town. Er staan zowaar twee minibusjes te wachten. Wat een drukte ineens. De reden is een 15 meter hoge Boeddha. In eerste instantie wordt het grote beeld door een muurtje onttrokken aan het oog. Maar als we dichterbij komen zien we hem in volle glorie.

Statig zit hij in lotushouding. Met zijn hoofd in de wolken. De glimlach tevreden. De vingers van zijn gigantische hand zijn goud. We kunnen het niet laten om er even langs te strijken. Als er weer een plukje toeristen aankomt keren we om. Pakken de fietsen en gaan weer op pad. Op naar nog meer moois.

De enorme gouden vingers van de Boeddha van Wat Si Chum

Hoogtepunt rond zonsondergang

Het echte schouwspel? Dat vindt plaats rond een uur of zes. In het Historical Park: het middelpunt van Old Town. Waar de rode avondzon de oude ruïnes in vuur en vlam zet. Een handvol toeristen op een rij aan het water zit. Met open mond. In stilte. Zelfs onze praatgrage kleutertweeling is even stil. Dat maakt Sukhothai een plek om nooit te vergeten.

Must do: Ga tegen het eind van de dag de centrale zone in en geniet van een prachtige zonsondergang


3x doen in Sukhothai met kinderen

Fietsen is een leuke manier om het platteland van Sukhothai te ontdekken

  • Fietsen over het platteland. Ga mee op een tour van 4 of 6 uur en zie het échte Sukhothai. Je vindt de fietstours hier.
  • Zonsondergang om nooit te vergeten. Ga rond kwart voor 6 zitten bij de centrale tempel en laat je camera overuren draaien.
  • De enorme Buddha van Wat Si Chum. Ben je maar een dag in Sukhothai? Dan is dit een must. Gelegen in het noordelijke deel van Old Town.

Bekijk hieronder de vlog die wij maakten van onze dagen in Sukhothai.


Praktische informatie Sukhothai

Hoe kom je er?

Sukhothai ligt tussen Chiang Mai en Bangkok in. De beste manier om er te komen is met een directe busverbinding. De trein is ook een relaxte manier van reizen. In dat geval moet je uitstappen bij Phitsanulok en vanaf daar nog een uurtje met de bus.

Waar te slapen?

De meeste hotels en guesthouses bevinden zich in Sukhothai New Town, maar onze tip is om te slapen vlak bij Old Town. Dat scheelt een hoop heen-en-weer-gereis met de pendelbus (de twee gedeeltes liggen 13 kilometer bij elkaar vandaan). Onze aanrader is Smiling Face Guesthouse. De kamers zijn ruim en het wordt gerund door heel vriendelijke mensen.

Waar te eten?

Er zitten genoeg leuke tentjes langs de weg vlak bij Old Town. Wij kwamen graag bij Old City Guesthouse voor een lekkere kop koffie en voor het diner.

Fietsverhuur

Vak bij de entree van het Historical Park vind je een groot fietsverhuurbedrijf.

Beste reistijd voor Sukhothai?

Het beste seizoen om Sukhothai te bezoeken is het droge seizoen, tijdens onze wintermaanden. Het is dan relatief koel (30 graden). In het regenseizoen (onze zomermaanden) kan het er erg heet worden.

Ben jij op zoek naar nog meer kindvriendelijke tips voor Thailand? Bekijk dan onze complete gids voor Thailand met kinderen.


Dit artikel bevat affiliatielinks. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij een product koopt via bovenstaande links. Op die manier kunnen wij deze website draaiende houden en het kost jou helemaal niks extra. Een win win situatie. Meer weten? Lees dan onze disclaimer.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*