Cairngorms Nationaal Park met kinderen

Cairngorms Nationaal Park met kinderen

In centraal Schotland vind je het prachtige Cairngorms Nationaal Park met kale bergen, bossen, meren, kastelen en rendieren. Je kan er zelfs skiën in de winter. Een toffe plek om te ontdekken tijdens een roadtrip door Schotland met kinderen. Wij vertellen je wat er allemaal te doen is.

Wandelen tussen de rendieren

Rendieren in Schotland? Ja! In Cairngorms Nationaal Park vind je een grote kudde semi wilde rendieren. De enige vrij grazende kudde van heel Groot-Brittannië. Hoe bijzonder is dat. Nog leuker is dat je mee kan om deze dieren te voeren. Samen met een gids loop je in een klein half uur naar de kudde. Hier krijg je tekst en uitleg over hoe de dieren te benaderen. Onze kinderen vonden het superleuk (en een beetje spannend) om deze vriendelijke dieren eten te geven en te aaien. De dieren die geen zin hadden in de aandacht gaven dit zelf aan door een stukje verderop te grazen. Na het voeren mocht je zo lang blijven als je wilt om foto’s te maken of om nog een stuk te lopen door de adembenemende omgeving.

Tip: Kinderen moeten zelf kunnen lopen of in een drager om mee te kunnen met de tour. Heb je hele kleine kinderen? Dan is het leuker om bij het bezoekerscentrum (Reindeer Centre) de rendieren te bezoeken. Van april t/m december staan hier een aantal rendieren in de wei.

Reserveren bij het Reindeer Centre. Volwassenen 16 Pond, kinderen vanaf 3 jaar 10 Pond.

Het pad naar de rendierenkudde 
We mochten de rendieren speciaal eten voeren

De dierentuin: Highland Wildlife Parc

In Cairngorms Nationaal Park vind je Highland Wildlife Parc. Een kruising tussen een dierentuin en een safaripark. Hoewel de dierentuin klein is vonden wij het toch de moeite waard. Je mag door het safaripark zo vaak rijden als je wilt. Met onze kinderen op schoot reden we tussen verschillende soorten herten, wilde paarden en Europese bizons. In het dierentuin gedeelte vind je naast IJsberen en tijgers vooral noord Europese dieren. De ligging van het park is prachtig. Door de hoogteverschillen heb je zicht over de heuvels en meren in de omgeving. Wat wel tegenviel is de horeca. Neem zelf wat eten en drinken mee en picknick op een van de bankjes.

Tip: Doordat de dierentuin op een heuvel ligt is een buggy minder handig. Een draagzak is een beter idee.

Entree volwassenen 13,50 Pond, kinderen vanaf 3 jaar 9 Pond

Wandelen langs het meer van Eilein

Als je een Nationaal Park bezoekt wil je natuurlijk ook wat van de natuur zien. Een van de mooiste plekken in de Cairngorms is Loch an Eilein. In dit meer ligt een klein eilandje met de overblijfselen van een kasteeltje. De wandeling rondom het meer is zo’n 4,5 kilometer en vrij vlak. Makkelijk te doen met kinderen die goed kunnen lopen. Neem voor onderweg wat snacks mee en hou een picknick. Niet voor niets is het meer van Eilein uitgeroepen tot mooiste picknickplek van het Verenigd Koninkrijk.

Parkeren op het parkeerterrein. Reken op zo’n 5 Pond parkeerkosten.

Taartjes eten bij The Druie Cafe

Beloon jezelf na de wandeling bij Loch an Eilein op een afternoon tea met scones, brownies of ander lekkers bij The Druie Cafe. De koekjes zijn hier echt goddelijk. Ook voor een goede lunch kun je hier terecht. Naast het café zit een bezoekerscentrum met landwinkel. Leuk om even binnen te kijken.

De berg op

Het Cairngorm National Park is vernoemd naar de hoogste berg in dit Nationaal Park: Cairngorm Mountain. Heb je het geluk dat je een heldere dag te pakken hebt? Dan kan je met een treintje de berg op (het treintje is op dit moment niet in gebruik. Check de website voor meer informatie). Ben je in de winter in Schotland? Op Cairngorm Mountain vind je ook verschillende pistes.

Is het te slecht weer om de berg op te gaan? In het Nationaal Park kan je sowieso prachtig wandelen!

Ga op zoek naar oude ruïnes en kastelen

Schotland is bij uitstek het land voor een roadtrip. Maak een tocht van een dag langs de verschillende ruïnes en kastelen die er te vinden zijn in Cairngorms Nationaal Park. Wij besloten een korte trip te maken naar de Ruthven Barracks. Deze barakken, uit het begin van de 18e eeuw, werden gebruikt tijdens de oorlog tegen de Jacobites.

Je vindt hier geen museum of horeca. Enkel de overblijfselen. Wij vonden het wel leuk er even tussendoor te wandelen. We hadden het geluk dat er een aantal paarden stonden te grazen. Je kan natuurlijk wel raden wat onze kinderen het leukste vonden aan dit bezoek…

Kastelen in Cairngorms Nationaal Park die te bezoeken zijn: Blair Castle, Braemar Castle en Balmoral Castle. Hier vind je een overzicht van alle kastelen.


Kindvriendelijke accommodaties Cairngorms Nationaal Park


Campings in Cairngorms Nationaal Park

Wij bezochten Schotland met onze caravan en kampeerden bij Rothiemurchus Camp Ground. Een prachtige camping in de bossen met stromend riviertje. Het sanitair is hier echt brandschoon. Je vindt er geen speeltuintje en de andere kampeerders waren voornamelijk trekkers die een paar dagen kwamen om te wandelen. Perfect voor wie van natuurcamping houdt of voor een paar nachten.

Later zagen we Glenmore campsite in de buurt van het Reindeer Centre. Deze camping heeft meer faciliteiten zoals een kleine speeltuin.

Rothiemurchus Campground ligt op een prachtige plek met riviertje

Kindvriendelijk hotel in Cairngorms Nationaal Park

Vlakbij Loch an Eilean en Aviemore vind je het mega kindvriendelijke Coylumbridge Aviemore hotel. In dit hotel vind je een klein zwembad en zelfs een binnenspeeltuin. Je moet ervan houden, maar bij slecht weer of in de winter is dit met kleine kinderen een uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*