Schotland met kinderen – Praktische informatie en tips

Schotland met kinderen – Praktische informatie en tips

Schotland met kinderen? Het is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij het plannen van een gezinsrondreis. Maar met bergen, kastelen, meren, Harry Potter en de legende van een heus monster is Schotland absoluut een land voor op de familiebucketlist. Wij geven in onderstaand artikel praktische tips over routes, kosten en slaapplekken.

Met de boot naar Schotland

Het meest ideale van Schotland vind ik dat de vakantie al begint op de boot in Nederland. Vanaf huis rijd je, afhankelijk van waar je woont, binnen het uur naar de haven van IJmuiden. Hier stap je aan het eind van de middag aan boord van de DFDS Seaways. De auto kan gewoon mee. Ideaal, want eigen vervoer is echt een must tijdens een rondreis door Schotland met kinderen.

Op de boot is genoeg te zien met kids. Zwaai naar de mensen aan de kade als de boot vertrekt. Of ga tekenen, een filmpje kijken of spelen bij de kidsclub. Terwijl je slaapt vaar je rustig richting het Verenigd Koninkrijk waar je de volgende ochtend aankomt in Newcastle. Even opletten, je moet hier gelijk links rijden ;-).

Tip: Neem pilletjes mee tegen zeeziekte. De boten kunnen behoorlijk schommelen.

Schotland met kinderen - op de boot

Kindvriendelijke route door Schotland

Schotland is uitermate geschikt als roadtripbestemming. Maar wat zijn leuke plekken om naartoe te gaan? Schotland is best groot dus het is, als je beperkt de tijd hebt, handig om vooraf een route te bepalen. Mijn advies is om voor het oosten of het westen te kiezen en 4 tot 5 nachten op 1 plek te blijven. Op die manier is er genoeg tijd om de omgeving te verkennen.

Wij kozen ervoor om naar het westen te reizen en 3 plekken uit te kiezen waar veel te doen is. Zowel qua natuur als kindvriendelijke uitjes.

Schotland met kinderen - rondreis met caravan
Wij maakten een rondreis door Schotland met kinderen en caravan

Onze route door Schotland in het kort

Wij begonnen in centraal Schotland in Cairngorms national park. Hier vind je de enige rendierenkudde van Schotland, prachtige bossen en meren en de Schotse dierentuin: Highland Wildlife Zoo.

Daarna reden we dwars door de hooglanden naar Ilse of Skye. Dit eiland aan de westkust is echt prachtig! Vergeet je wandelschoenen niet, want hier vind je echt waanzinnige natuur.

We sloten af in Fort William. Rezen jullie met Harry Potter-fans? Hier vind je onder andere het bekende treinviaduct waar de Zweinsteinexpress overheen rijdt. Er zijn in deze omgeving ook meerdere scènes opgenomen. Ook hier vind je de mooiste wandelingen, maar ook leuke dorpjes en musea.

In dit artikel lees je alles over onze route door Schotland

Schotland met kinderen - Wandelen op Isle of Skye
Isle of Skye was absoluut een van de hoogtepunten van onze rondreis door Schotland

Kindvriendelijke campings in Schotland

Je kan natuurlijk in hotels of bnb’s slapen tijdens jullie rondreis door Schotland. Maar het meest ideale vinden wij campings. Hier hebben de kinderen lekker bewegingsvrijheid. Ik zal eerlijk zeggen dat de campings in Schotland niet de meest mooie zijn van de wereld. Het kostte ons wel wat moeite om leuke campings te vinden. Onze favoriete camping was die in Fort William. Een grote camping met een speeltuin en ruime plekken. Rothiemurchus in Cairngorms nationaal Park lag absoluut het mooiste. Dit is een natuurcamping. Er zijn geen speeltuintjes op de camping en als je pech hebt moet je een flink eind lopen naar het, zeer nette, toiletgebouw.

Tip: Geen eigen tent, caravan of camper mee? Je vindt op de campings vaak ook huuraccommodatie.

Camping op Isle of Skye

Is Schotland duur?

Schotland heeft de naam heel erg duur te zijn. Denk jij dat ook? Dan heb ik goed nieuws voor je. Door de aanstaande Brexit is de Pond heel erg in waarde gezakt. Daardoor is Schotland goedkoper dan ooit. De campings zijn qua prijzen vergelijkbaar met die in Nederland en zeker niet duurder dan die in Italië of Frankrijk. Het eten in de supermarkt is ook niet duurder dan bij ons. Benzine is zelfs iets goedkoper dan in Nederland.

Eten in een restaurant is vrij prijzig. Wil je daar op besparen ga dan voor fastfood als fish n chips of een beefsteak pie. Door zelf te koken bespaar je ook. Bij veel supermarkten hebben ze lunchdeals. Voor £3 heb je dan een drankje, sandwich en een gezonde snack naar keuze. Wij haalden deze vaak en aten die al picknickend op.

Maar de mooiste dingen in Schotland zijn gratis. De natuur! Ga zo veel mogelijk wandelen. De kinderen zullen zich niet vervelen. Steentjes gooien in een rivier, bergen beklimmen, op zoek naar de ruïnes van een kasteel. Je hebt geen speeltuin meer nodig.

Wist je trouwens dat ze in Schotland een eigen munt hebben: de Schotse Pond. Deze is gelijk aan de normale Britse Pond.

Let op: Je kunt in Schotland wel met Britse Ponden betalen, maar buiten Schotland moeilijker met de Schotse Pond.

De mooiste dingen in Schotland zijn gratis 😉

Wat moet je zeker meenemen als je naar Schotland gaat met kinderen?

Schotland is wel echt een andere vakantiebestemming dan Frankrijk of Italië. Je moet hier vooral heen gaan als je houdt van spectaculaire natuur en niet vies bent van een beetje regen. Goede kleding is dan ook een must. Zorg dat ieder gezinslid waterdichte wandelschoenen heeft en een goed water- en winddichte jas. Pak een paar kaplaarzen in voor op de camping. Ga je in de zomervakantie naar Schotland? Neem dan ook anti-muggenspray mee met deet. Er zitten dan veel kleine prikvliegjes (midges).

Tip: Wij kochten wandelschoenen voor de kinderen bij Vrijbuiter en zijn hier erg over te spreken.

Goede kleding is een must als je naar Schotland gaat met kinderen

Beste reistijd Schotland

Wij bezochten Schotland in de meivakantie. Een fijne periode. Je hebt relatief veel kans op zon en de temperatuur is aangenaam. In deze periode kan nog wel nachtvorst voor komen of een winterse bui. Ga je kamperen? Dan is een kacheltje wel een must.

In de zomervakantie is het iets warmer, maar dan heb je grote zwermen ‘midges’. Oftwel: prikvliegjes. De herfst moet ook een magische periode zijn. Als de bossen kleuren. Eigenlijk is Schotland het hele jaar door goed te bezoeken ;-).

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*