Column Lilian: Ja dus! Of niet, of toch?

Column Lilian: Ja dus! Of niet, of toch?

De lessen aanpassingsvermogen en flexibiliteit die corona ons in 2020 gegeven heeft zitten er bij mij goed in hoor. Bij jullie ook? 

Wij zijn gevlucht, zeg maar. Zodra de situatie wat nijpend begon te worden hebben wij onze koffers gepakt en zijn naar ons huis in Zuid-Afrika gegaan waar nog geen twee weken later een lockdown werd afgekondigd. Vast. Maar wel op de mooiste plek ter wereld als je het mij vraagt. 

Ideaal? Nee, met twee kinderen in Engeland en eentje in Nederland hadden ook wij liever een andere optie gehad. Alhoewel.

Inmiddels zitten we dus al maanden in de bush. Vanuit de keukentafel zie ik de Olifant-rivier glinsteren in het zonlicht en tijdens onze ochtendwandelingen maak ik foto’s van de zebra’s en giraffen. Dit geeft toch, laten we eerlijk zijn, weinig ruimte tot klagen. Ik zou natuurlijk kunnen beginnen over mijn favoriete jeans die ik uiteindelijk toch niet heb meegenomen, maar, nou ja, laat maar. De kinderen rijden bijna dagelijks paard en voeren de wilde dieren. Geen enkele vorm van heimwee heb ik geconstateerd tot nu toe. 

Terwijl we ondertussen vanuit Zuid-Afrika onze zoon in Engeland, die het virus heeft opgelopen, naar beterschap coachen en onze dochter in Nederland mentaal bijstaan op haar zolderkamer, vragen wij ons steeds vaker af waarom we hier niet permanent wonen. Hebben wij het nou ook gewoon te druk gehad om stil te staan bij wat we echt willen of kan het gewoon nog niet? 

Wat we wel graag wilden en wat typisch niet kon, was onze kinderen zien deze zomer. We realiseren ons dat de laatste knuffel dateert van februari nota bene. We schudden hard ons hoofd en besluiten onmiddellijk door te pakken en een vakantie in december te plannen. We nodigen ook maar meteen familie en vrienden uit en reserveren een waanzinnig huis in Schotland. Omdat het kan. Zo, als daar nog een virus tussen durft te komen.

Onderhuids blijft het kriebelen. Wat willen we in de toekomst, vragen we ons af. En wanneer begint die toekomst dan? Wat als we ons eens hier zouden vestigen? Een geliefd onderwerp tijdens de koude avonden bij het vuur. Covid19 heeft ons echt aan het denken gezet, de wereld is veranderd. Moeten wij niet mee veranderen? We kunnen ons prima aanpassen, weten we inmiddels, en we zijn allemaal flexibel genoeg. We vragen voorzichtig eens wat onze jongste twee kinderen ervan vinden. ‘Hier blijven? Echt? Dat zou zo gaaf zijn.’ We kijken elkaar aan ‘Ja dus! …. of niet, of toch?’

Lilian

Pin it

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*