Column Lilian: Met z’n allen

Column Lilian: Met z’n allen

Voorpret. Bijna net zo leuk als de vakantie zelf. Wij gaan deze zomer met z’n allen op vakantie. Dat klinkt heel gewoon, maar betekent bij ons dat we met al onze zes kinderen gaan. Met recht met z’n allen dus. Zin in! 

De oudste vier zijn al puber geweest en zijn nu op weg naar volwassenen. Je weet wel, die leeftijd waarop je moet zeggen het zijn volwassenen, maar dat klinkt toch net te afstandelijk omdat ze nog voelen als kinderen. Onze uithuizige globetrotters. De twee jongsten, thuiswonend en inderdaad tweede leg, zijn volgens de statistieken bijna puber. Goed voorbeeld doet goed volgen hoop ik.  

Met z’n allen dus. Aan mij om een vakantie te plannen met daarin voor ieder wat wils. Gelukkig houd ik heel erg van vakanties plannen en om dus rekening te houden met actief zijn, uitgaan, rust, hangmatten, natuur, kamperen, resorts, dieren, andere culturen, steden, vegetarisch eten, geen groenten eten en voldoende alcohol voorradig (ja, het zijn studenten), was op z’n zachts gezegd een uitdaging. Hoe dan mensen, hoe?

Zelf houden wij van actief bezig zijn. Wij wonen al sinds 2011 in het Midden-Oosten en als we iets geleerd hebben, is het wel het omgaan met nieuwe culturen. En dat ervaringen opdoen in onbekende landen ons enorm verrijkt. Dat klinkt wellicht wat zweverig, maar laten we het er op houden dat je kijk op de wereld verandert en daar zijn we van gaan houden. Afwisselend dus, verschillende locaties, maar hoe?

Ik zei al, ze zijn al best wel groot, die oudsten. En hoe super lief ze ook zijn, ik zie echt een beetje op tegen het met-z’n-allen-in-een-busje concept. Al is het maar omdat de playlists nogal afwijkend zijn. Ik zou gewoon heel graag een paar uur per dag tussen het moederen door, een klein beetje rust ervaren. Even opladen. Als moeder ben je toch een soort Siri nietwaar; altijd beschikbaar behalve als de batterij leeg is. En dat dient te allen tijde voorkomen te worden!

Geen busje dus, maar auto’s. Gelukkig hebben zij hun rijbewijs en hebben wij auto’s. En, omdat die auto’s bij ons vakantiehuis in Zuid-Afrika staan, wordt dat onze start. Roadtrippen dus! In no-time heb ik bedacht wat we gaan doen. Het wordt een rondje Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Zimbabwe en via Botswana weer terug naar huis. We hebben vijf weken, dat gaat helemaal goedkomen. Het boeken van accommodaties in Zuid-Afrikaanse landen is nog zo’n uitdaging trouwens. Houd het er maar op dat geduld een schone zaak is en vermenigvuldig dat met oneindig. Gelukt hoor, geen zorgen! 

Voor ieder wat wils dus en de rest van de tijd wordt flexibiliteit op prijs gesteld. Nu alleen nog de laatste dingetjes; routekaarten, kampeerspullen, auto’s een beurt, wat doen we met de vieze was, hoe nemen we genoeg water mee, documenten voor de grenzen, welke boodschappen mogen mee, hebben we eigenlijk visa en vaccinaties nodig, en ga zo maar door. Lang leve de voorpret! Help!  

Lilian


Lilian is getrouwd met Jeroen en naast een echte globetrotter bovenal moeder van zes kinderen. Vanaf 2011 wonen ze in Qatar. Thuis wonen nog Robbie van 11 en Fenna van 12. Echt ‘thuis’ voelen ze zich in hun huis in Zuid-Afrika van waaruit ze zo veel mogelijk andere Afrikaanse landen aan het ontdekken zijn. Voor het Kleine Globetrotter magazine schrijft ze elk kwartaal een column over haar avonturen. 

Pin it

2 reacties

 • Ilse zegt:

  Weer top geschreven en het klinkt exact zoals we je kennen!

 • John harleman zegt:

  Dag Lilian, long time no see.
  Zo te zien en te lezen gaat het jou en je gezin goed.
  Houden zo, wees voorzichtig, ondanks al je ervaring en maak er een mooie trip van.

  Grtz John Harleman

  PS: oude emailadres kon ik nog geen afscheid van nemem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*