Eilandhoppen met kinderen in de Azoren? Dat kan zeker! Leen en haar gezin bezochten maar liefst 5 eilanden van deze Portugese archipel. Ze deelt haar route en tips in om de Azoren met kinderen te bezoeken.
Even voorstellen!
Het gezin: Leen (38), Wim (38), Felix (7) en Wolf (4)
Vakantieland: De Azoren (Sao Miguel, Flores, Corvo, Faial, Pico), Portugal
Reisperiode: Juli 2019
Duur van de reis: 18 dagen
Wij zijn een gezin van vier uit Lokeren, België. Ik (Leen) werk als ondersteuner in het onderwijs en volg avondschool Spaans. Wim werkt in een bedrijf dat voorziet in satellietcommunicatie en volgt een imkercursus. Reizen en ontdekken is een passie die we proberen door te geven aan de kinderen. Vorig jaar reisden we naar Madeira. We waren zo onder de indruk van de natuur dat we dit jaar kozen voor de Azoren.

De route: Azoren met kinderen

Startlocatie: Brussels Airport
Onze reis naar De Azoren begon op Brussels Airport. Met TAP vlogen we naar Lissabon vanwaar we doorvlogen naar Ponta Delgada op het hoofdeiland Sao Miguel, ook met TAP.

Eiland 1: Sao Miguel – Bretanha (7 nachten)
Op de luchthaven van Sao Miguel pikten we onze huurauto op bij Europcar en reden naar ons huisje ‘Casa do Pico Vermelho’ in Bretanha. Het huis zelf was super. Het was zeer netjes, groot en er was speelgoed aanwezig. Zeer kindvriendelijk dus! Gelegen in een niet-toeristische buurt, tussen de locals, wat zeer aangenaam was. Het terras heeft uitzicht op zee. De ligging van het huis, het noordwesten van het hoofdeiland, was echter niet zo geschikt als uitvalsbasis om het eiland te bezoeken. Qua afstand was het huisje niet ver gelegen van de meeste belangrijke bezienswaardigheden, maar het rijden nam veel tijd in beslag. Qua uitstappen heb je keuze zat in Sao Miguel. Belangrijkste is dat je van natuur en wandelen houdt!
Tips voor uitstapjes op Sao Miguel
- Het strand van Mosteiros: overdag spelen de kinderen op het strand en hier kan je ’s avonds ook genieten van de zonsondergang aan leuke barretjes.
- Strand Praia Moinhos met strandbar. In de buurt ligt nog een verborgen watervalletje, op 2 minuten lopen van de parking en camping: Salto do Ribeira Limbo.
- Sete Cidades waar het groene meer naadloos overgaat in het blauwe meer. Dring ook zeker binnen in het vervallen ‘Monte Palace Hotel’ waar je leuke urbex-foto’s kan maken!
- Wandel langs de pijpleiding naar Salto do Cabrito. Vergeet je zwemkleding niet voor een frisse duik!
- Geniet in de warme bronnen van Caldeira Velha of in Furnas. Een topper voor kinderen! In Furnas kan je eerst nog een kijkje nemen bij de vulkanische activiteiten en maïs eten gestoomd in zwavelgassen.
- Op de Azoren vind je de enige theevelden van Europa. Bij Cha Gorreana kan je een korte rondleiding meepikken, thee proeven en wandelen door de theevelden.
- In Ponta Delgada vind je verschillende ananasplantages. Wij bezochten ‘Ananases Arruda-Açores’ waar je het hele groeiproces kan zien en waar je nadien ananas kan eten of lekkere toasts met ananaschutney. Dit was een heel leuk uitstapje.
- Wij gaan graag van de gebaande paden af en kozen 2 wandelingen uit onze Rother Wandelgids. De wandeling naar Rocha da Relva bracht ons naar een nederzetting aan de kust. Die in Fenais d’Ajuda leidde ons langs een oude haven, door een diep dal zo terug naar het dorp. Heel mooie wandelingen waar je een mooi zicht krijgt op het plattelandsleven.
Tips voor restaurants op Sao Miguel:
- Ponta Delgada: Cantinho dos anjos: zeer lekker, gezellig en niet duur.
- In de buurt van Bretanha: 4 Plátanos.




Eiland 2: Flores – Faja Grande (4 nachten)
Van Sao Miguel vlogen we met luchtvaartmaatschappij SATA naar Santa Cruz das Flores op Flores. Onderweg vingen we een glimp op van de Montanha do Pico van het eiland Pico. De top kwam net door de wolken piepen. We verbleven in ‘Casa Atlantida’ in Faja Grande, in het uiterste westen van Europa. In Faja Grande vind je alles wat je nodig hebt. Let wel op, het eiland is enorm afhankelijk van wat de boot aanvoert, dus misschien heeft het winkeltje niet alles wat je wenst of moet je wachten tot de boot geweest is.
Het huisje was niet zo heel groot en zag er ook anders uit dan op de foto’s op de bookingwebsite. Het was ook erg duur voor die 4 nachten. De ligging is mooi, met uitzicht op de Atlantische Oceaan en kan, als het weer meezit, genieten van zonsondergang van op je terras. Het huisje ligt op wandelafstand van verschillende ‘natural pools’. Qua kindvriendelijkheid geven wij dit verblijf een 6/10. Wij huurden hier geen auto, dit was immens duur, maar deden beroep op de diensten van Silvio Medina van Tours of Flores. Hij regelde voor ons: transfer luchthaven-Casa Atlantida, uitstap Corvo, halve-dag-tour rond het eiland, regelen taxichauffeur wanneer hijzelf niet beschikbaar was.
Op Flores zijn er geen andere attracties dan de natuur.
Enkele tips voor Flores:
- Een Rother wandelgids is hier heel handig. Moest je dit niet hebben, dan kan je de nodige info verkrijgen via Silvio.
- De halve-dag-tour bracht ons bij de meeste bezienswaardigheden van het eiland dat 7 kratermeren telt. Wij deden de tour op een mistige dag, maar Silvio doet er alles aan om je zoveel mogelijk te tonen. Hij kent het eiland door en door!
- We maakten een lange wandeling rondom Faja Grande (groen, groener, groenst) en eindigden met een zwempartijtje aan de waterval Poço do Bacalhau. Kinderen kunnen hier ook onwijs leuke dammen bouwen!
- De strandmogelijkheden zijn hier beperkt. Wij gingen voor de wandeling door het microklimaat van Faja de Lopo Vaz. Door dit klimaat kunnen hier bananen, vijgen en koffie verbouwd worden. Na een lange afdaling bereikten we het verlaten strand. De klim nadien was wel heel pittig.
- Hoor je een vreemd geluid ’s avonds en vraag je je af wat het is. Het is de roep van de cagarro, een zeevogel.
Tips voor restaurants in Faja Grande:
- Aldeia da Cuada in een zeer mooie omgeving.
- Papadiamandis: serveert oa. pizza.



Stop 3: Corvo
Vanuit Flores deden we een daguitstap naar Corvo. Naar ons gevoel is één dag op dit eiland meer dan genoeg. We verbleven hier dus niet. Corvo is het kleinste eiland van de Azoren en ligt in het midden van de Atlantische Oceaan. Het is door de Unesco benoemd tot Wereldreservaat Biosfeer. Silvio bracht ons naar de haven van Flores en had voor ons een Zodiac geregeld. In 45 minuten vaar je naar Corvo. Als je geluk hebt, zie je onderweg ‘plastic zakjes’ drijven. Dit zijn echter geen zakjes, maar een deel van het gevaarlijke Portugees Oorlogsschip (een zeer gortige kwalsoort).
Corvo heeft één dorp, Vila Nova, waar alle bewoners van dit eiland wonen. We kochten hier wat brood bij de lokale bakker en namen een taxibusje naar de Caldeira (krater), dé bezienswaardigheid van Corvo. Beperk je echter niet tot enkel uitstappen en foto’s nemen. Wij daalden af in de krater, liepen langs de koeien en picknickten aan de rand van het meer. Als je wil, kan je ook een rondje maken in de caldeira. Weer boven namen wij geen busje, maar wandelden wij het hele eind naar beneden tot in het dorp. Dit kan je gewoon langs de straat doen, er rijden slechts enkele busjes op en neer, verder is er geen verkeer. De zodiac bracht ons terug naar Flores, maar vaarde eerst nog langs enkele grotten langs de kust. Dit was een top-uitstap!

Eiland 4: Faial – Varadouro (6 nachten)
Vanuit Flores vlogen we met SATA richting Horta in Faial. We maakten een tussenstop in Sao Miguel, maar er worden ook rechtstreekse vluchten aangeboden. Onderweg werden we deze keer getrakeerd op een wolkenloze Pico. De piloot deed zijn best zo dichtbij mogelijk te vliegen. Heel indrukwekkend! We verbleven in ‘Esconderijo do Avo Manel’. Een zeer charmant huisje met prachtige tuin. De host Agostina is enorm vriendelijk en doet alles voor je. Het huisje was ruim genoeg, spelletjes waren aanwezig. Agostina had gezorgd voor verse tomaten en verse kaas, gemaakt door een boerderij in de buurt. Een auto huurden we bij Ilha Verde en pikten we op in Horta zelf, niet op de luchthaven.
Tips voor uitstappen op Faial:
- Bezoek zeker het “nieuwe stukje Faial”, namelijk Capelinhos. Dit stukje land ontstond door recente vulkaanuitbarstingen (1957-1958). Enkel de vuurtoren bleef rechtop staan. Deze kan je ook bezoeken, alsook een expo over de uitbarsting.
- Stranden ‘Porto Pim’ of ‘Praia do Almoxarife’ nabij Horta, zandstranden met rustige zee. Ideaal voor kinderen.
- Je kan een mooie wandeling maken rondom de Caldeirao. Helaas konden wij deze niet maken en konden we zelfs amper de krater zien. De periode dat wij er waren, is de caleira niet uit de mist geweest. Jammer!
- Faial kent één levadawandeling. Een levada is een irrigatiekanaaltje. Gezien het mindere weer reden wij met de auto zo dicht mogelijk naar de levada en liepen deze af. De levada is echter ook een onderdeel van langere wandelroutes van het eiland. Zeker de moeite! Het water is echt een rustgevend element in de natuur.
- De haven van Horta is zeker de moeite van een bezoek waard. Je vindt er enorm veel schilderijen op de kade. Elke boot die aanlegt, moet zo een schilderijtje maken. Doe je dit niet, dan zou dit ongeluk brengen op je verdere reis.
- Breng een bezoek aan de vervallen vuurtoren van Ribeirinha. Deze vuurtoren werd zwaar beschadigd tijdens de aardbeving van 1998. Hij staat nog steeds op een lijst om te restaureren.
- Wij bezochten ook nog de Jardim Botanico in Flamengos.
Tip restaurant:
- Peter Café Sport in Horta is een verplicht uitje wanneer je op Faial bent. Reserveren is een must. Probeer er de gin en proef de lekkere pasta. Sommigen zullen dit te toeristisch vinden, wij vonden dit wel zeer leuk. Er hangt een leuke sfeer door alle vlaggen en de gezellige drukte.




Eiland 5: Pico
Van uit de haven in Horta in Faial vaarden we met Atlanticoline naar Madalena in Pico. Voor ons was dit ook een daguitstapje. Pico heeft natuurlijk meer te bieden dan wat wij gezien hebben (helaas niet veel, want het was een mistige dag), maar wij vonden dit ook een zeer leuk dagje. We hadden niet meteen een plan toen we vertrokken. Wegens te laat boeken van de ferry kon onze huurwagen niet mee vanuit Horta (er kunnen slechts een tiental wagens mee de boot op). Ons eerste idee was een taxi nemen naar enkele plekjes die ons interesseerden. Bij aankomst valt meteen het kerkje op en dit bezochten we dan ook direct. Bij dat kerkje zagen we dan ook autoverhuurkantoor ‘Tropical’ waar we toch eens binnenstapten. De keuze was snel gemaakt! We konden voor één dag een autootje huren voor een goeie €60.
We reden richting basecamp van Montanha do Pico. We gingen hem niet beklimmen, maar wouden hem wel eens van dichterbij bekijken. Helaas, door de mist zagen we net niets… Toch waren er verschillende moedigen die aan de klim begonnen. We probeerden ook nog het Lagoa do Capitao, één van de meren, maar ook daar werd helaas het hele zicht belemmerd. We reden nog richting Zona de Adegas, een wijngaardlandschap dat op de Unesco-lijst staat. Af en toe trok de mist op en konden we een blik op ‘de Pico’ werpen. Een picknick-stop in Lajido met zijn huisjes in typische bouwstijl was heel mooi. Als afsluiter wandelden we ook nog naar de molen in Criaçao Velha, weer een gebied met lavastenen muurtjes rondom de groene wijnstokken.
Van uit Faial namen we het vliegtuig terug naar Lissabon. We vlogen met Azores Airlines. Na een stop-over van enkele uurtjes in Lissabon vlogen we met TAP terug naar Brussels Airport.


Conclusie Azoren met kinderen
De Azoren is zeker een kindvriendelijke bestemming. Overal vind je bijvoorbeeld ‘natural pools’ waar je veilig kan zwemmen. Ook bij watervallen kan vaak gezwommen worden. Ideale afsluiter na een wandeling!
Onze rondreis op de Azoren is geweldig geweest. Heel speciaal om op de kleine eilandjes als Flores en Corvo te staan, zo midden in de Atlantische Oceaan. De natuur is op alle eilanden betoverend, maar toch helemaal anders. Misschien trekken we binnen een paar jaar nog naar de overige 4 eilanden!
Volg Leen op Instagram via @travel.leen of lees de blog via: www.tangatanga.com/leenenwim(code op aanvraag).
Mooi verhaa! Moet ik ook eens naar toe met mijn kundjes…