Inspirerend gezin: Als digital nomad gezin de zon achterna reizen

Inspirerend gezin: Als digital nomad gezin de zon achterna reizen

Met je kind van 9 maanden in een caravan vertrekken voor onbepaalde tijd. Dat deden Joost en Nanouk 2,5 jaar geleden. Inmiddels is dochter Evi aan het gezin toegevoegd en leven ze nog steeds als digital nomads. 

Wie zijn jullie?

Wij zijn Joost (35), Nanouk (32), Roan (3) en Evi (1). We reizen voor onbepaalde tijd rond door Europa.

Jullie zijn al een tijd weg uit Nederland, hoe zagen de afgelopen jaren eruit?

We vertrokken in september 2015, nadat we ons huis verkochten, onze banen opzeiden en een caravan kochten. Roan was toen 9 maanden. We hadden geen plan, we zouden wel zien waar we uitkwamen. Toen ik zwanger werd van onze tweede zijn we een periode terug in Nederland geweest. Ik heb veel last van bekkeninstabiliteit dus we wilden aan het eind van de zwangerschap en na de bevalling daar zijn. Toen Evi 6 maanden was en ik redelijk was hersteld, zijn we weer vertrokken. Inmiddels hebben we de caravan ingeruild voor een kleinere zelf omgebouwde camperbus.

Alles verkopen, een busje opknappen en op reis gaan met jonge kinderen. Waarom?

De voornaamste reden is dat we niet meer mee willen draaien in het 9-tot-5-leventje; we willen onze eigen tijd inplannen en bij de kinderen zijn. Maar dat is niet de enige reden. Joost en ik hebben altijd gedroomd van emigreren naar een zonnig land, maar waarheen precies dat wisten we niet. Door rond te reizen zien we ongelooflijk veel mooie plekken en wie weet komen we zo een keer onze droomplek tegen.

Hoe regel je dat met werk?

Na ons vertrek in 2015 hebben we ons allebei gericht op freelancen. Het duurde even voor dat opgezet was, maar inmiddels kunnen we er goed van rondkomen. Nanouk is tekstschrijver en Joost webdeveloper; dit kan perfect op afstand.

Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?

Wisselend. Sommigen waren sceptisch, maar de meesten reageerden gelukkig enorm enthousiast.

Hoe is het om zo’n reis te maken met kinderen?

We zien het niet meer echt als ‘reizen’, maar als een manier van leven. Hoe het is om zo’n leven te hebben met kinderen? Ge-wel-dig! We zien de mooiste plekjes en we volgen het mooie weer, dus de kids kunnen heel veel buiten spelen. Ons tempo ligt laag, we maken weinig plannen en de plannen die we maken wijzigen steeds weer, we go with the flow. Nooit een wekker en nooit haast!

Waar zijn jullie afgelopen tijd geweest?

Afgelopen zomer waren we in Zwitserland en Frankrijk, deze winter zijn we in Portugal en Spanje. We houden ongelooflijk veel van wandelen en Roan kan met z’n 3 jaar al super goed meelopen. Evi vindt het prima om in de drager rond te kijken of te slapen.

Wat zijn lastige aspecten?

Er zijn weinig lastige aspecten, we genieten enorm. Dat wil zeggen: de dingen die wij lastig vinden aan het leven met kinderen, zal elke andere ouder ervaren. Het opvoeden en zorgen gaat ook in een camper tenslotte gewoon door. Het honderd keer ‘nee’ moeten zeggen tegen een eigenwijze peuter, bijvoorbeeld. Of de volle poepluier terwijl je de kleine nét een schone luier hebt gegeven.

Wat was jullie favoriete bestemming tot nu toe?

De Algarve in Portugal. In de winter is het hier overdag nog heerlijk zonnig weer, de kust is overweldigend mooi en de sfeer tussen alle hippies en surfers is heel relaxed.

Zijn er accommodaties die je absoluut zou aanraden?

Als je wilt rondreizen met een camper, zoek dan de verlaten strandjes op en ga ‘vrij’ kamperen. Dit is niet eng of onverantwoord; het is heerlijk om ‘s ochtends de schuifdeur te openen en direct aan een mooi strand te staan.

Heb je tips voor ouders die ook als digital nomad met kinderen wil leven?

Zorg dat je voldoende spaargeld hebt voor je vertrekt, of zorg dat je voldoende verdient. Neem ook de tijd om aan je nieuwe levensstijl te wennen. Dit kan weken of zelfs maanden duren.

En school? Hoe pakken jullie dat aan?

Roan wordt pas met 5 leerplichtig dus we hebben nog ruim 1,5 jaar om hierover een beslissing te nemen. Maar we denken er serieus over na om te gaan ‘worldschoolen’. Thuisonderwijs dus, maar dan onderweg. Leren van en op de plekken waar we zijn.

Hoe zien jullie de toekomst? Komen jullie ooit weer terug naar Nederland?

We komen wel regelmatig terug naar Nederland voor familiebezoek, maar we zien onszelf er niet meer wonen. We hopen in de komende jaren een stukje grond te kopen, ergens in Europa. Dan maken we daar onze thuisbasis. We hopen maanden per jaar te blijven reizen. Maar zoals altijd met onze plannen; ze wijzigen heel snel dus ook dit plan zal binnenkort wel weer op de schop gaan ;).

Ook plannen om als digital Nomad door het leven te gaan?

Op de website van Nanouk en Joost lees je heel veel tips en kun je hun avonturen volgen. Of neem een kijkje op hun Facebookpagina.

Pin it

1 reactie

  • Christie zegt:

    Erg leuk en inspirerend verhaal. Mooie buscamper ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*