Naar Naturalis met een dino-fan? Goed idee of niet?

Naar Naturalis met een dino-fan? Goed idee of niet?

Welke dino’s zijn er in Naturalis? En voor welke leeftijd is Naturalis het leukst? Ik doe verslag van een dagje in het museum aan de hand van verschillende vragen.

Wat is er te zien in Naturalis?

Naturalis is een modern gebouw met negen verdiepingen. Er zijn acht zalen in verschillende tijden en thema’s zoals de ijstijd, de aarde, de dinotijd en het leven. Op de begane grond heb je LiveScience: een grote open ruimte met veel licht waar allerlei dieren te zien zijn, maar waar je ook kunt luisteren naar wetenschappers en meekijken met onderzoekers die in het lab hun werk doen. Wij volgden de meest logische route door het museum en startten bij LiveScience, daarna bezochten we de verdiepingen op chronologische volgorde en bouwden we de spanning op naar de vijfde verdieping waar de dinotijd het hoogtepunt van ons bezoek zou worden. 

Bosdieren in LiveScience, Naturalis
Bosdieren bekijken bij LiveScience in Naturalis.
Botten bekijken in Naturalis

Is Naturalis leuk voor dino-fans?

Voordat we naar Naturalis gingen, twijfelde ik of mijn dino-fan genoegen zou nemen met dinobotten. We waren al met hem naar een dinopark geweest en ik kon me voorstellen dat zoiets voor jonge kinderen leuker is dan een museum met opgravingen. Nu ik geweest ben zeg ik: Ja! Ga naar Naturalis met je dinofan. Wij hadden onze zoon wel voorbereid op het feit dat we hier alleen dinobotten zouden zien, maar ik heb hem er totaal niet over gehoord dat hij dit niet leuk genoeg vond. Sterker nog: Hij heeft het nog veel vaker over Naturalis (‘het dinobottenmuseum’) dan over dat dinopark. Als je voor de dino’s naar Naturalis gaat, dan is de dinotijd-zaal het hoogtepunt van je bezoek, maar ook op de begane grond bij LiveScience vinden dino-liefhebbers wat leuks: het Dinolab. In deze werkplaats werken paleontologen met echte botten en kinderen mogen meekijken en vragen stellen. 

Dinolab in Naturalis
In het Dinolab zien kinderen hoe onderzoekers dinobotten schoonmaken en ze mogen hen alles vragen over dino’s.
Echte dinobotten in Naturalis

Welke dino’s zijn er in Naturalis?

De allerbekendste dino in Naturalis is de tyrannosaurus rex van 13 meter lang. Het skelet komt uit Montana in Amerika en werd door het museum omgedoopt tot Trix. Maar de t-rex is niet de enige soort die te zien is bij Naturalis. De zaal met dino’s is vrij groot en je komt langs zeker zes andere dinosauriërs. Ik moest even bij mijn zoon navragen welke (was het zelf alweer vergeten), maar volgens hem hadden ze een triceratops, stegosaurus, camarasaurus, edmontosaurus en nog een vliegende dino. Achter de opgravingen zie je bewegende projecties van landschappen waar de dinosauriërs in leefden, waar je soms plotseling een dino ziet lopen. Dit is heel subtiel gedaan, het trekt niet de aandacht weg bij de skeletten.

Trix, de T-rex in Naturalis
Het hoogtepunt van de dinotijdzaal is de 13-meterlange Trix. Een tyrannosaurus rex uit Amerika.
Triceratops in Naturalis
Maar er zijn ook andere dino’s zoals de triceratops, stegosaurus en edmontosaurus.

Hoe lang ben je met kinderen in Naturalis?

Wij hebben het met gemak 3,5 uur uitgehouden in Naturalis. Dat we naar huis gingen kwam vooral omdat wij het wel weer gezien hadden, onze zoon had zo nog een uur kunnen blijven. Een ticket kost €17,- per persoon (ook voor kinderen vanaf 4 jaar), maar je bent dus ook wel echt een dagje uit. Als ik het vergelijk met andere musea, die al snel hetzelfde kosten, heb je hier echt waar voor je geld. Wij gingen ook een nog tussendoor in het restaurant. Daar hebben ze speciale kidsboxen met een broodje, pakje drinken en knijpfruit. 

Lunchen in Naturalis
Bij het restaurant op de begane grond hebben ze speciale kiesboxen met een broodje, pakje drinken en knijpfruit.

Vanaf welke leeftijd is Naturalis leuk?

Nu ik in Naturalis geweest ben, durf ik te zeggen dat je hier met kinderen van bijna alle leeftijden heen kunt. Een zaal als de aarde is met peuters heel erg leuk. Je ziet hier allemaal opgezette dieren, van een enorme olifant tot kleurrijke vogels. Onze zoon was zwaar onder de indruk van Naturalis, net als wijzelf trouwens. Wat een gaaf museum is dit. Elke zaal heeft een andere sfeer en vooral LiveScience, de aarde en de dinotijd vond ik heel indrukwekkend. Het verraste me hoe mijn zoon met zijn 4 jaar al zo geïnteresseerd luisterde naar de dingen die ik voorlas van de bordjes. Hij zei zelfs, toen wij een beetje snel door de ijstijd-zaal liepen: ‘Jongens, rustig aan, ik ben nog even aan het kijken.’

De aarde in Naturalis
Gekleurde vissen bij de aarde in Naturalis

Heb je oudere kinderen? Lees dan de blog van onze redacteur Nienke die Naturalis bezocht met haar kinderen in de basisschoolleeftijd.

Of zoek je een meer low-budget-uitje in Leiden? Bekijk dan onze blog over Stoomtrein Katwijk Leiden.

Praktische informatie

Openingstijden

Naturalis is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Alleen op Koningsdag en Eerste Kerstdag is het museum gesloten. 

Tickets

Een ticket voor Naturalis kost €17,- voor iedereen vanaf 4 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis, evenals Museumkaarthouders. 

Bereikbaarheid

Naturalis ligt in Leiden aan de rand van het centrum. Vanaf treinstation Leiden Centraal is het ongeveer 10 minuten lopen (700 meter) naar het museum.

Parkeren

Wij wonen niet in de buurt en gingen met de auto naar Naturalis. Voor €7,50 kun je de hele dag op het parkeerterrein naast Naturalis staan. De parkeerkaart betaal je bij de zuilen in Naturalis.

Eten & drinken

Er zijn twee restaurants in Naturalis. Op de begane grond heb je een zelfservicerestaurant met (gezonde) lunchopties zoals wraps, broodjes en een kidsbox. Met lekker weer kun je ook buiten zitten. Op de bovenste verdieping van het gebouw is nog een soort koffiebar met een klein assortiment belegde broodjes, zoetigheden en een dakterras. 

Museumwinkel in Naturalis
Wij gingen op zoek naar een dino in de museumwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*