Naturalis met kinderen – kijkje in het nieuwe museum

Naturalis met kinderen – kijkje in het nieuwe museum

Hij staat sinds de opening in september op het lijstje van redacteur Nienke: het vernieuwde Naturalis in Leiden bezoeken met kinderen. Als er dan eíndelijk een studiedag is op school gaan ze met het gehele gezin vroeg op pad. In onderstaand artikel neemt ze ons mee op avontuur door dit mooie, avontuurlijke museum.

Wat een gebouw!

Het gebouw heb ik al op vele instagram-foto’s voorbij zien komen en toch is het in het echt nóg mooier dan gedacht. Meteen bij binnenkomst willen de kinderen de brede trappen op rennen, bewegen en rondkijken. Dit is ook precies waar het gebouw zich voor leent. Licht, ruim en zó mooi!

Op reis in een zaal

Het museum heeft allerlei zalen met verschillende thema’s. We betreden de eerste zaal ‘Leven’ en wandelen langs de opgezette en indrukwekkende dieren die leven in de zee, op de steppen, de noordpool en elk ander hoekje van de wereld. Er zijn dieren die je kunt aaien en er is muziek en film om het geheel nog indrukwekkender te maken. Tegen de grote dieren kijken we, letterlijk, op en we vergapen ons aan de wand met vlinders en vissen. Wat een entree! Dit belooft veel goeds….


Trix en seksuele voorlichting

We vervolgen onze wandeling door het museum en kijken in elke zaal onze ogen uit. We beleven Nederland in de ijstijd (waar je  echte botten kunt bestuderen), maken een aardbeving mee, onderzoeken gesteente en de kinderen giebelen bij het zien van de eerste (blote) oermens. In elke zaal is wat te doen en beleven waardoor het zeker niet saai wordt voor de kinderen.

En natuurlijk zien we Trix de T.rex. Een echt skelet van een dino, opgegraven in Amerika en één van de pronkstukken van het museum. Ook de andere dino’s maken indruk met hun grootte maar ook door de prachtige verlichting in de zaal.

Zijn je kinderen toe aan wat seksuele voorlichting, sla dan de zaal ‘de Verleiding’ niet over. Hier vind je uitleg over voortplanting, welk gereedschap planten én dieren hiervoor in huis hebben en kunnen de kinderen vogeltjes voeren of een nestje bouwen. Aan onze kinderen ging de clue grotendeels voorbij maar wat een gewéldige zaal!

Restaurant Naturalis

Op de begane grond, naast de museumwinkel die leuker had gekund maar wél bijvoorbeeld leuke kaarten verkoopt, is een mooi, modern  en groot restaurant waar genoeg lekkers te koop is dat ook nog biologisch en gezond is.  Ook op de 9e etage zit een café met snacks en een prachtig dakterras met uitzicht.

Niet te missen

De zaal ‘LiveSience’ hadden we bijna gemist, maar deze zaal is zeker een aparte alinea waard. Hier kan je onderzoekers en collectiebeheerders ontmoeten en vragen stellen. We zien hoe echte onderzoeker Martijn een dino-bot uit gips prepareert en mogen alles vragen. Je loopt onder geprepareerde walvissen door, kan leren hoe je oude fossielen kunt herkennen, boeken lezen, naar lezingen luisteren en nog zoveel meer! Alleen in dit deel van het museum kan je met gemak enkele uren doorbrengen. Aanrader!

Conclusie: Is Naturalis een aanrader met kinderen?

Naturalis is een museum dat je gezien moet hebben en makkelijk een dag kan doorbrengen. De zalen nodigen uit tot spelen, maar zeker ook tot leren. Wij komen terug, want we kregen de kinderen nauwelijks mee naar huis! Het is wel aan te raden Naturalis tijdens een studiedag te bezoeken. In weekenden en tijdens vakanties kan het in het museum erg druk zijn.

Ook leuk in de buurt van Leiden is Stoomtrein Katwijk Leiden. Een klein museum met nog rijdende oude stoomtrein. 

Naturalis met kinderen Praktisch


Openingstijden dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur
Entree tot en met 3 jaar gratis, daarna 16. Museumjaarkaart is geldig.
Adres Darwinweg 2 (per trein of te voet) / Mendelweg 2 (per auto)
OV: Op loopafstand vanaf Leiden Centraal (uitgang LUMC-zijde)
Parkeren: Je kunt bij Naturalis parkeren voor €7,50 per dag.

Kijk voor meer info op de site van Naturalis


Wij zijn op geen enkele manier gesponsord om dit artikel te schrijven. We bezochten Naturalis op eigen gelegenheid.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*