Er op uit in eigen land: Kinderdijk met kinderen

Er op uit in eigen land: Kinderdijk met kinderen

Het is dé toeristische trekpleister van Nederland, de 19 molens van Kinderdijk. En eerlijk is eerlijk, veel Hollandser krijg je het niet. Maar is het ook leuk om als Nederlander te bezoeken? En met kinderen? Wij zochten het voor je uit.

Gratis

Dat ik me nog nooit eerder verdiept heb ik Kinderdijk blijkt wel als ik op zoek ga naar de openingstijden en entreeprijs. Je hoeft namelijk helemaal niks te betalen. Kinderdijk is een plaatsje waar je gewoon vrij langs de molens kan lopen of fietsen. Wil je de museummolens bezoeken of een rondvaart maken, dan kost het uiteraard wel geld.

Praktisch: Er zijn twee museummolens. Entree Volwassene €8, 4 t/m 12 €5,50, tot 4 gratis .
Tip: via de website van Kinderdijk krijg je €1,50 korting.
De molens zijn te bezoeken van 9:00 tot 17:30 (in de zomer).

De morgenstond…

Wij vertrekken, gewapend met picknickmand, al vroeg richting de molens. Het is een mooie zomerdag en als we aankomen bij de parkeerplaats is er nog niemand. Het personeel van het café / bezoekerscentrum drinkt in het zonnetje een kopje koffie. Wij kopen bij de kiosk een ticket voor de rondvaartboot (€8, 4 t/m 12 €5,50, tot 4 gratis) van 9:30. Het vroeg weg gaan bleek een goede keus, we hebben de boot helemaal voor ons alleen. Langzaam glijden we langs de molens. Wat is het mooi zeg! Je zou er chauvinistisch van worden. We zingen ‘zo gaat de molen’ en maken tientallen foto’s. De tocht duurt een klein half uurtje. Precies lang genoeg voor de spanningsboog van onze peuters. Inmiddels zijn de eerste bussen met Aziatische toeristen gearriveerd. Er staat een rij Fransen te wachten op de boot. Wat hadden wij een geluk om deze mooie plek even voor ons zelf te hebben.

Photo please

We strijken neer op een bankje om onze meegenomen koekjes en drinken te nuttigen. Voor de Aziatische toerist blijkbaar een bijzonder exotisch tafereel, want al snel verzamelt zich een groepje om ons op de foto te zetten. Wij vinden het wel grappig, maar als een Chinees mijn dochter probeert op te tillen vindt de tweeling het niet leuk meer. Gelukkig is een foto met papa of mama ook goed.

Binnenkijken in een molen

Wie wil kan, tegen betaling, binnenkijken bij twee molens. Wij hebben bij ons in de buurt een molen waar we al eens binnen zijn geweest, dus laten dit schieten. In plaats daarvan lopen we een heel stuk langs de molens. We zwaaien naar de bootjes die voorbij komen, lopen bruggetjes over en worden af en toe bijna voor de sokken gereden door toeristen die proberen op een fiets te rijden. Hoe verder we lopen, hoe minder druk. We houden halt bij De molen van polder Blokweer. Deze ziet er net wat anders uit dan de rest en ook hier kan met het entreekaartje binnen gekeken worden. Wij vinden het een mooie plek om onze van huis mee genomen broodjes op te eten.

Ga vroeg naar Kinderdijk om drukte te vermijden

De benen van de tweeling willen niet langer dus we lopen terug. Nu valt ons pas op hoe druk het geworden is. Het is file lopen. Niet erg in een pretpark of stad, maar minder prettig in dit rustige landschap. Wel leuk om te raden waar deze mensen allemaal vandaan komen. We horen Spaans, Italiaans, Chinees, Amerikaans, Frans… Voor ons is het tijd om naar huis te gaan. Kinderdijk, je bent prachtig!

Tip: wil je genieten van de molens zonder de drukte? Ga dan vroeg in de ochtend of heel laat op de dag. Buiten de openingstijden van de musea kan natuurlijk ook. Kinderdijk is altijd open ;-).

Bewaren

Bewaren

2 reacties

  • Yvonne zegt:

    Inderdaad fijn: eens een uitje waarvoor je geen entree hoeft te betalen. En dan zo’n mooi uitje ook nog. Wat een schitterende foto’s heb je er gemaakt.. ook echt perfect weer ervoor. Super.

    • Marlieke zegt:

      Dankjewel Yvonne! Ik was ook enigszins verbaasd dat je geen entree hoeft te betalen. Dat maakt een bezoek extra fijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*