Inspirerend gezin: overland naar centraal Azië met een kleuter

Inspirerend gezin: overland naar centraal Azië met een kleuter

Een terreinwagen met daktent kopen. Spullen pakken en in 10 weken naar Centraal-Azië rijden en terug. Met een kleuter op de achterbank. Wat een avontuur! Daar willen we natuurlijk meer over weten. En dus vroegen we Kirsten en Youri naar deze bijzondere reis.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Youri, Kirsten en Sebbe. Youri is operationeel directeur van De Klimmuur en ik ben combinatiefunctonaris Sport voor de gemeente Zwijndrecht. Sebbe is net 4 jaar en gaat na de zomervakantie naar school.

  

Het gezin bij Kaindy lake in Kazachstan

Hoe zag jullie route eruit?

Wij vertrokken voor 10 weken voor een roadtrip naar Centraal-Azië. We maakten een soort achtje, als je het op de kaart bekijkt. We startten uiteraard in Nederland, daarna Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Kazachstan, Rusland, Letland, Litouwen, Polen, Duitsland en weer naar huis.

Hoe bereidden jullie je voor?

Voor onze reis moesten we allereerst opzoek naar een geschikte auto. We vonden een Toyota Land Cruiser en die lieten we helemaal offroad maken. Vervolgens kochten we een daktent waar we met zijn drieën in konden slapen. En voilà: klaar voor vertrek. Zo klinkt het iets makkelijker dan het was, maar dit is de korte versie ;).

Wildkamperen in Rusland

Het mooie Charyn Canyon National Park in Kazachstan

In 10 weken 13.000 kilometer rijden naar Centraal Azië. Hoe kom je er op?

We reden uiteindelijk zelfs 15.000 kilometer. We houden heel erg van reizen en proberen 1 keer per jaar een verre of speciale reis te maken. Een overlandreis was een droom van Youri en ik stond er wel voor open. We kwamen uit op Centraal-Azië, een gedeelte van Azië waar wij nog nooit geweest waren en best nieuwsgierig naar waren.

De landen die jullie aan deden staan niet allemaal bekend als even veilig. Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?

De meeste gestelde vraag was: waarom gaan jullie daar heen? Kazachstan? Maar we hebben uiteraard wel veel research gedaan. Afrika hebben we bijvoorbeeld ook overwogen, maar de landen waar we dan doorheen moesten waren een stuk minder veilig. We hebben tijdens onze route wel wat landen ontweken, we wilden niet onnodig risico lopen. Eigenlijk voelden we ons geen moment onveilig, de mensen in Centraal-Azië zijn onwijs lief en behulpzaam.

Kaindy lake in Kazachstan van bovenaf. In het echt lijkt het alsof de bomen op hun kop in het water staan!

Charyn Canyon National Park in Kazachstan

Kazachstan, hier was het midden op de dag bijna 50 graden

Waar sliepen jullie?

We sliepen voornamelijk in onze daktent, in het begin gewoon op campings, omdat wildkamperen in de EU niet altijd is toegestaan. Vanaf Rusland gingen we wildkamperen en stonden we op de mooiste plekjes! We bezochten ook verschillende steden en dan boekten we vaak wel een hotel of een hostel voor een aantal nachten.

Hoe was het om te reizen met een kleuter?

We vonden het vooral heel fijn om lekker met z’n drieën te zijn. En dat niets moest en alles kon, we hadden niets van tevoren vastgelegd. We hielden ons eigen tempo aan, de dagen dat we in de auto zaten reden we meestal niet meer dan 300 kilometer. Als we het ergens heel mooi vonden bleven we gewoon wat langer. Onze instelling was: we zien wel hoe ver we komen.

Kyrgystan, kamperen tussen de kuddes schapen en koeien

Wat zijn lastige aspecten?

Reizen met kinderen is natuurlijk niet alleen maar makkelijk. Ze doen heel veel indrukken op en je merkt dan vanzelf wanneer het weer tijd wordt om wat langer op één plek te blijven ;).

Wat maakt reizen met kinderen anders dan reizen zonder kids?

De avonden zijn wel anders, omdat je aan huis gekluisterd bent. Als je aan het kamperen bent maakt dat niet zo’n verschil, maar als je in een hotel slaapt wel. Wij probeerden altijd een accommodatie te vinden met een balkon of een plekje buiten. Zodat als Sebbe op bed lag, we niet verplicht waren binnen te blijven.

Een regenboog in Kazachstan

Wat was jullie favoriete bestemming tijdens deze reis?

Deze vraag wordt ons heel veel gesteld, maar we zijn in zoveel landen geweest en hebben zoveel gezien dat er niet perse één favoriete bestemming is. De afwisselende natuur en uitgestrekte landschappen vonden we heel mooi. De bergen in Kirgizië hebben ook indruk gemaakt en de steden in Oezbekistan waren ook verrassend mooi.

Hoe kindvriendelijk waren de landen?

Wij waren verrast van de speelplekken in de restaurants! In heel veel restaurants heb je speciaal voor de kinderen springkussens, speeltuinen, speelgoed en noem maar op. Soms zelfs een nanny. Ook zijn er in de steden veel speeltuintjes te vinden.

Wildkamperen in Kazachstan

Wildkamperen in Rusland

Heb je tips voor ouders die ook een verre reis willen maken met kinderen?

Lekker doen! Wij houden altijd in ons achterhoofd: als het voor Sebbe leuk is het voor ons ook leuk. En dan bedoel ik natuurlijk niet dat hij continu zijn zin krijgt. Maar dat wij zorgen voor een fijn bed, dat hij kan slapen wanneer nodig, dat er tijd is om te spelen en dat we af en toe een leuk speeltuintje bezoeken. Hij blij, wij blij!

Hebben jullie nog meer reisplannen voor de toekomst?

Jazeker! We hebben nog geen concrete plannen… Maar onze droom is om uiteindelijk de hele wereld te zien. Voor nu eerst lekker skiën in de winter. En op het wensenlijstje staan nog meer overlandreizen, via Portugal richting Marokko en naar Scandinavië. Zuid-Amerika zouden we ook graag doen, maar dan wel met het vliegtuig ;).

Wil je meer weten over de reis van Youri, Kirsten en Sebbe?
De reis naar Centraal-Azië hebben ze bijgehouden op Polarsteps. Ook kun je ze volgen op Instagram: Youri.kirsten.sebbe.


> Zin in meer inspirerende verhalen? Bekijk dan hier onze pagina met met interviews met inspirerende gezinnen.

Pin it

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*