Kidshotspot: Grotten van Han en Wildpark

Kidshotspot: Grotten van Han en Wildpark

Iedereen die weleens in de Belgische Ardennen is geweest heeft er van gehoord: de grotten van Han. Een van de populairste attracties van België. Wij combineerden ons bezoek met het naastgelegen Wildpark. Hoe dat bevallen is? Je leest het in onderstaande review.

In de rij

Dat de Grotten van Han een van de populairste attracties is in de Belgische Ardennen wordt meteen duidelijk. Het is druk! Dat het de dag na Hemelvaart is zal ook niet helpen.

De entree van de grotten, gelegen in het kleine dorpje Han-sur-Lesse, is tevens de entree van het Wildpark dat in hetzelfde natuurgebied ligt. Handig! Bij binnenkomst kunnen we verschillende lijnen op de vloer volgen. De ene lijn gaat naar de trammetjes voor de grotten, de andere naar de safaritrucks voor het Wildpark en een derde lijn is voor de mensen die het Wildpark te voet willen bezoeken.

Tip: boek combitickets voor de Grotten van Han en het Wildpark met 36% korting via Social Deal. Je skipt dan gelijk de drukke rij bij de kassa. Klik hier om naar de actie te gaan.

Op safari in het Wildpark

Op safari in het Wildpark

Wij besluiten onze dag te starten met een bezoek aan het Wildpark van Han. Onlangs werd dit park uitgeroepen tot ‘Het Beste Wildlife Dierenpark in België’ dus de verwachtingen zijn hoog.

Er zijn twee opties om het park te bezoeken: te voet of met een safaritruck. Wij besluiten voor de laatste optie te gaan, omdat we denken dat 5,5 kilometer lopen (zo lang is de loop door het park) in combinatie met het lopen in de grotten later deze dag iets te veel van het goede is voor onze tweeling van 5.

Had ik al gezegd dat het druk was in het park ;-). Uiteindelijk moeten we ruim 45 minuten wachten voordat we in kunnen stappen in de kar.

De big 5 van Europa spotten

Eenmaal in de grote safaritruck is het wachten snel vergeten. We maken eerst een slinger door het dorp voordat de bus ons naar de ingang van het park brengt. Uit de speakers schalt een themaliedje over het park. Wij vinden het een beetje Corry, maar onze tweeling klapt vrolijk mee.

We spotten gelijk everzwijnen, uilen en wolven. Onze kinderen vinden het prachtig. We zien ook heel veel herten, rendieren en een wilde vos. Als we al slingerend de heuvel afrijden komen we op een mooie plek aan in het dal. Hier krijgen we het safarigevoel. Verschillende soorten herten, paarden en Europese bizons staan hier door elkaar te grazen. Er staan geen hekken tussen ons en de dieren.

We maken een korte stop bij de bruine beren die liggen te slapen. We mogen hier even uitstappen. om bij het verblijf te kijken. Jammer dat we er niet met de truck langsrijden. Dat was spectaculairder geweest ;-).

We spotten onder andere herten en wilde paarden

Lopend zie je meer

Voor onze kinderen was de safari van bijna 1,5 uur een leuke manier om he Wildpark te bezoeken. Bezoek je alleen het Wildpark en niet de grotten dan zou ik toch adviseren om te gaan lopen. Op die manier kan je langer stilstaan bij de dieren. Hou er wel rekening mee dat het flink klimmen en dalen is. Heb je nog een kindje in de buggy? Ga dan liever mee met de safaritruck.

Lunchen in het dorp

De safaritruck brengt ons weer netjes in het dorp voor de entree van de Grotten van Han. Het is inmiddels ver na lunchtijd. We schieten een snackbar in vlakbij de ingang van de grotten voor een zak Belgische frieten en een toiletstop en schuiven daarna weer aan in de rij voor de grotten.

Met de tram naar de Grotten van Han

Het is tijd voor deel twee van onze dag in Han. We gaan de grotten in. Om bij de ingang van de grotten te komen mogen we dit keer mee met een trammetje. We hebben net pech en kunnen niet meer mee met de trammetjes die op het punt staan te vertrekken. Het is zo druk dat we er simpelweg niet meer bijpassen. Balen, want nu moeten we weer een half uur wachten.

Met een trammetje gaan we naar de ingang van de Grotten van Han

Maar dan kunnen we eindelijk instappen en gaan we bergop over het spoor. Weer een feestje voor onze kinderen. Bij de grotten worden er twee groepen gemaakt. Een voor Nederlandstaligen en een voor Franstaligen. Je gaat namelijk niet alleen, maar met een gids de grot in. Normaal gesproken bestaat de groep uit zo’n 25 bezoekers per gids. Maar vanwege de drukte gaan we met ik denk wel 100 man tegelijk naar binnen.

De grot is er niet minder mooi om en onze gids vertelt veel over wat er te zien is. We komen langs talloze ‘zalen’ vol stalagmieten en stalactieten. Allemaal mooi uitgelicht en spectaculair. We snappen wel dat sinds de opening al meer dan 100 miljoen mensen de Grotten van Han bezocht hebben.

Lichtshow

Hoogtepunt is de enorme ‘Wapenzaal’. Hier staat ons een verrassing te wachten. Een korte licht- en geluidsshow met prachtige visuals. Onze kinderen slaken kreten van enthousiasme en klappen luid als het voorbij is. Daarna is het nog een korte tocht naar buiten.

De spectaculaire lichtshow in de grot

Spelen in de speeltuin

Van de uitgang van de grot loop je via een grote speeltuin met restaurant terug naar het dorp. Fijn, want dan kunnen onze kinderen nog even hun energie kwijt.

Musea

Onze combitickets bieden ook nog toegang tot twee musea: het PrehistoHan en Han 1900. Jammer genoeg is het, door het lange wachten voor de safari en de tram naar de grotten, net voor sluitingstijd als wij uit de grotten komen. We zijn ook moe van de vele indrukken en besluiten de musea te bewaren voor een volgende keer.

Een bezoek aan de Grotten van Han praktisch

De Grotten van Han zijn een ontzettend populaire attractie. Heb je een combiticket? Zorg dan dat je bij opening al bij de entree bent. Zo haal je het meeste uit je dag.

Beide attracties zijn ook los te bezoeken. Zowel de safari als de tocht door de grotten duren zo’n 1,5 uur (zonder wachten). Ga je te voet door het Wildpark? Reken dan op zo’n 3 tot 4 uur.

In het dorpje Han-Sur-Lesse zijn heel veel tentjes waar je kan eten. Als je een combi bezoek doet moet je twee keer door de entree en kan je met gemak het dorpje in om te lunchen.

De safaritruck in het Wildpark van de Grotten van Han

De Grotten van Han en het Wildpark zijn, met €21,00 per attractie per persoon of €31,00 voor een combiticket, flink aan de prijs. Wij kochten voor €19,90 (kinderen €14,90) een combiticket via Social Deal. Zoek dus altijd eerst naar dit soort acties voor je bezoek.

Meer informatie over beide parken? Bezoek dan de website van de Grotten van Han.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Social Deal. Wij kozen er zelf voor om deze parken te bezoeken en raden geen producten of diensten aan waar we zelf niet achter staan.


1 reactie

  • Baudewijn carine zegt:

    Het was zeer leuk gisteren in het park en de grotte. Ook al ben slecht te been en heb ik veel rugpijn heb ik kunnen volgen. Bdedankt aan de leuningen aan de trap ging het beter! Wel vlugge gids zodat we niet echt goed konden rondkijken maar perfect Nederlands! Heel heel proper buiten en ook het wildpark met busje was goed in orde! Heel veel Nederlandse uitleg wat je niet in de Ardennen tegen komt!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*