Hoe overleef je een vlucht met kids?

Hoe overleef je een vlucht met kids?

De zomervakantie staat voor de deur. Het is bijna tijd om de koffers te pakken. Je hebt er onwijs veel zin in, maar er is een ding waar je tegen op zit: de vliegreis met de kinderen. Maar wees gerust, met onderstaande tips wordt vliegen met kids een eitje.

Energie kwijt
Vliegen is voor een kind natuurlijk mega spannend. Met als gevolg een kind wat stuiterend van de adrenaline over het vliegveld heen rent en vliegt. Doe jezelf een lol en plant je neer bij de eerste de beste speeltuin met een kop koffie (jij kan immers inmiddels wel wat extra energie gebruiken). Je kind kan lekker uitrazen en is hopelijk zo moe dat hij/zij als een blok in slaap valt in het vliegtuig.

Wacht met instappen
Super lief dat je van de meeste luchtvaartmaatschappijen met kleine kinderen als eerste in een vliegtuig mag, maar ik moet het eerste kind wat rustig op zijn stoel blijft zitten, niet de luikjes omhoog en omlaag schuift en niet het tafeltje gelijk begint in- en uit te klappen nog tegen komen. Blijf liever net wat langer in de speeltuin plakken en stap als een van de laatsten in. Te laat aan komen in het vliegtuig is wel echt een ‘no go area’.

Goede voorbereiding
Bereid je kind thuis al voor op de vlucht. Vertel dat je in het vliegtuig een gordel om moet, dat je met een heleboel andere mensen in het vliegtuig zit, dat ze eten en drinken krijgen of misschien zelfs wel gaan slapen. Wij lazen onze kinderen voor uit het boekje Ikke gaat vliegen. Leuk was dat ze, eenmaal op de luchthaven en in het vliegtuig, veel dingen uit het boekje herkenden. Het kijken van youtube filmpjes kan ook helpen.

Cadeautjes
Gooi al je principes overboord en koop je kind schaamteloos om met cadeautjes. ‘Wil je de gordel af? Als je nog heel even wacht heeft mama iets heel moois voor jou!’ ‘Als je nu stopt met het schoppen tegen de stoel voor je, dan krijg jij een lekker koekje.’ Belonen werkt veeeeeel beter dan straffen. Cadeautips: stickers + iets om ze op te plakken (anders plakken ze de stoel voor zich vol), electro, klein puzzeltje, tijdschrift of boekje.
Bij de betere luchtvaartmaatschappijen krijgen kinderen voor het opstijgen een kleinigheidje van de stewardessen. Meestal zijn dat een kleurplaat en potloden of iets om in elkaar te knutselen. Wel opletten geblazen dat je kind niet ijverig het dienblad in begint te kleuren, in plaats van de kleurplaat.

Gooi de iPad vol
De lifesaver van iedere ouder, de iPad. Gooi dat ding helemaal vol met de favoriete filmpjes van jouw kind. En dan maar duimen dat ze niet net dat ene filmpje willen kijken wat je vergeten bent. Download ook wat simpele spelletjes. Voor de leukere moet je betalen, maar ze zijn iedere cent meer dan waard.

Houd de magen vol
Een peuter of kleuter die ‘hangry’ is, is het ergste wat er is. Dit moet je dus ten alle tijden proberen te volkomen. Prop je handbagage vol met lekkere snacks, maar pas op met te veel suiker om een stuiterend kind te voorkomen. In tegenstelling tot drinken, mag je wel eten mee aan boord nemen. Bij een langere vlucht is het ook verstandig iets van boterhammen of een simpele pastasalade mee te nemen. De meeste volwassenen worden al niet warm van de slappe vliegtuig hap, laat staan de kritische jonge eters onder ons.
Koop zodra je achter de douane bent een flesje water. Wij zaten nog niet koud in het vliegtuig of onze kinderen begonnen te zeuren dat ze dorst hadden. En natuurlijk werd er net op dat moment omgeroepen dat we een half uurtje vertraging hadden wegens drukte op de baan. Ik kan je vertellen dat deze situatie voor niemand in het vliegtuig prettig was.

Relax!
Het lijkt een inkopper, maar hoe relaxter jij bent, hoe relaxter jouw kind. Echt waar. Blijf ten alle tijden rustig. Ook als mensen je boze blikken toewerpen als je kindje even huilt. Of, echt gebeurd, als iemand je na een vlucht van 13 uur, waarbij mijn kinderen poeslief waren, doodleuk zegt dat ze toch echt hoopt nooit meer bij je in het vliegtuig te zitten. Tel tot tien, laat het los, laat het gaan (sorry), voor je het weet sta je buiten en kan het genieten van de vakantie beginnen.

 

2 reacties

  • Denise zegt:

    Schattige foto die bovenste. Ik heb ook vanaf het moment dat de kinderen baby waren gevlogen. Vanaf dat mijn dochter 1 was, en later met mijn dochter van 2 en later 3 en mijn zoon een maand of 10, en het jaar erop weer en nu alweer 5 jaar als moeder alleen met de kinderen. Er waren wel eens lastige momenten, maar ik vond het toch altijd heel erg leuk. De kinderen genoten ook.

  • Eva zegt:

    Ons meisje was net geen twee toen we voor de eerste keer gingen vliegen. Ik las toen nog ergens de tip om twee plastic bekertjes mee te nemen. Je kunt deze over de oren zetten tijdens dalen/landen omdat baby’s, peuters/kleuters zelf niet/moeilijk kunnen ‘klaren’. (overigens niet nodig gehad).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*