Inspirerend gezin: 5 maanden reizen door Canada met jonge kinderen

Inspirerend gezin: 5 maanden reizen door Canada met jonge kinderen

In 5 maanden tijd de westkust van Canada ontdekken! Wij spraken Rob en Marlous over de bijzondere reis die zij maakten met hun kinderen van 2 en 4.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Rob (41) en Marlous (37) en wonen met onze twee kinderen Lola (4) en Titus (bijna 2) in Breda. Rob is zelfstandig ICT-consultant en Marlous thuisblijfmoeder en leerkracht. We houden van reizen en zijn net terug van 5-maandse reis door Canada.

Lang op reis met kleine kinderen. Waarom?

Voordat de kinderen kwamen hebben we twee keer een lange reis gemaakt. We houden ervan om andere landen en culturen te ontdekken, het is voor ons iets dat ons leven verrijkt. Tijdens onze tweede reis, in Zuid-Oost-Azië raakte ik zwanger van Lola en tot 30 weken zwangerschap hebben we doorgereisd. Omdat we zelf zo veel plezier halen uit het reizen, willen we dit ook aan onze kinderen meegeven. Voordat onze oudste naar school zou gaan, maakten we onze eerste lange reis met de kinderen.

Jasper National Park

Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?

‘Nu jullie kinderen hebben, is het vast afgelopen met het reizen’, hoorden we regelmatig toen we Lola net hadden. Toch reageerden de meeste mensen positief op onze plannen, ze weten dat reizen bij ons hoog op de agenda staat.

Banff, Two Jack Lake

Hoe regel je dat met werk?

Rob is zelfstandig ondernemer en heeft de afgelopen maanden geen opdrachten aangenomen. Tegen zijn klanten legde hij uit dat hij ‘vast een tijdje met pensioen gaat, nu hij nog jong en fit is, om tijd met zijn gezin door te brengen’. Klanten hebben hier alleen maar begrip voor. Ik ben al thuis met de kinderen, dus zo konden we het goed regelen.

Waarom kozen jullie voor Canada en niet voor bijvoorbeeld Zuid-Oost-Azië?

De manier van reizen in Zuid-Oost-Azië – backpacken van hostel naar hostel en lange afstanden afleggen in minivans – sprak ons met kinderen minder aan. We dachten niet dat we onze kinderen daar een plezier mee zouden doen. Canada waren we nog nooit geweest, maar we hebben we een aantal goede vrienden wonen. Bovendien konden we hier met een camper reizen, waardoor de kinderen een vast huisje zouden hebben en je je reisschema makkelijk kan aanpassen: zijn de kinderen het beu, dan houd je het reizen voor die dag voor gezien.

Vancouver Island, French Beach Provincial Park

Hoe zag de route er uit?

We hebben de westkust van Canada ontdekt. We reden van Calgary (Alberta) naar Vancouver (British Columbia) en weer terug naar Calgary, via onder meer Banff National Park en Vancouver Island. Onze hele route vind je op onze website www.marlousenrobopreis.nl.

Johnston Canyon

Waar sliepen jullie?

We huurden een grote camper waarmee we op verschillende campings stonden: ons huis op wielen. We vonden het voor de kinderen erg prettig om een eigen plek te hebben. We kozen vaak voor Provincial Park Campgrounds, waar je een ruime en betaalbare plek hebt midden in de natuur bent.

Het huis op wielen van Rob en Marlous.

Elk Falls Provincial Park, Campbell River, beekje achter de campground.

Wat viel er mee aan het reizen met kinderen?

De kunst is om lage verwachtingen te hebben en de dag te nemen zoals het komt. Met die instelling viel alles mee. De vliegreis ging voorbeeldig en we hebben vooral heel erg genoten van het reizen en het samenzijn. Kinderen zijn heel flexibel en hebben weinig nodig. Met water, steentjes, schelpen en zand hebben we ons uren vermaakt. Daarbij ontbreekt het ze tijdens zo’n reis natuurlijk niet aan liefde en bewuste aandacht.

Samen stenen gooien in het water.

Waren er ook lastige momenten?

Ja, die waren er ook. Net als thuis is het met kinderen soms pittig. Jonge kinderen vergen veel aandacht. Wanneer je dat weet te accepteren, dan is het veel eenvoudiger om die aandacht te geven en samen een leuke tijd te hebben. Overdag deden we samen leuke dingen met de kinderen en ’s avonds hadden we tijd voor onszelf.

Wat waren favoriete bestemmingen of accommodaties?

Wow, wat een moeilijk te beantwoorden vraag. In Powell River aan de Sunshine Coast bleven we twee weken, omdat we daar een camping hadden die perfect paste. We hadden een kampeerplek aan de oceaan, er was een grote speeltuin op 100 meter afstand en het grensde aan een waterpark. Rob deed hier ook nog eens een kajaktoer waarbij hij orka’s spotte.

Daarnaast genoten we van de robuuste Rocky Mountains met de azuurblauwe meren en maakten de Wells Gray’s-watervallen diepe indruk. Maar ook Vancouver Island en The Pacific Rim waren favoriet. 

Banff National Park, Moraine Lake.

Pacific Rim National Park Reserve.

Heb je tips voor ouders die ook langer op reis willen met kinderen?

Geef je over aan het moment. Accepteer dat je op een laag tempo reist. Accepteer dat je niet alles kunt zien en focus op wat er wel is en geniet daarvan. Door alles los te laten krijg je ruimte voor inspirerende nieuwe ideeën, waar je je hele leven profijt van hebt.

Wat zijn jullie plannen na de reis?

We hebben altijd wel plannen en ideeën voor een volgende reis. We vinden het heerlijk om hier over na te denken en informatie te verzamelen. We willen met onze caravan op pad, maar ook verre bestemmingen als Guatemala en Sri Lanka lonken. Over een jaar of vijf willen we weer een langere tijd op reis met de kinderen. Misschien met een camper door Europa? Of toch met de vertrouwde backpacks de wereld verkennen? We zien het wel en ondertussen genieten we van de voorpret.

Waar kunnen we jullie volgen?

Wil je meer lezen over de fantastische reis door Canada van Rob en Marlous. Neem dan een kijkje op hun website.


>> Zin in meer inspirerende verhalen? Bekijk dan onze pagina met inspirerende gezinnen.

Bewaren

Bewaren

7 reacties

 • Simone Wilbers zegt:

  Wauw wat een mooi verslag van jullie reis met prachtige foto’s. Je zou het iedereen aan raden om dit te beleven met je gezin. Hopenlijk volgen er nog meer mooie reizen. Tenslotte is er altijd de beste leerkracht die je maar kan wensen 24 uur per dag. Veel zullen ze op school niet missen.

 • Yvonne zegt:

  Dat ziet er heerlijk uit zeg! Canada lijkt me schitterend. Een lange reis maken met onze kinderen zou ik zeker ook zien zitten, maar 5 maanden met een camper door Canada.. dat is vast niet goedkoop… of krijg je korting als je zo lang huurt?

  • Marlieke zegt:

   Canada lijkt me ook heel gaaf! En die lange reis moet er dan toch maar eens van gaan komen Yvonne

 • Annemarie zegt:

  Wij zijn met onze dochter van (toen) 1,5 jaar ook met een camper door Canada gereisd. Geweldig! Maar dat was maar 3 weken… Het lijkt me zo gaaf om voor een langere periode met je gezin te reizen. Mooie foto’s ook!

 • Ilse zegt:

  Wat een geweldige foto’s zeg! Onwijs stoer!
  Lijkt mij geweldig vijf maanden de hort op met de kids!

  • Marlieke zegt:

   Cool he! Canada lijkt mij ook zo mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*