Inspirerend gezin: Henk, Nynke en Fynn (2) een half jaar op wereldreis

Inspirerend gezin: Henk, Nynke en Fynn (2) een half jaar op wereldreis

Een wereldreis maken met je gezin. Hoe cool is dat! Nynke deed het. Samen met man en peuter reisden zij vorig jaar door Azië, Amerika en IJsland. Met heel veel plezier las ik mee met het blog van deze globetrotters en nu stel ik ze graag, door middel van dit interview, aan jullie voor.

sri-lanka-little-adams-peak

Ontmoet de reizigers
Wij zijn met z’n drietjes: Henk, m’n man, Fynn, onze ondernemende boef van net drie en ikzelf: Nynke. Ik werk in de reiswereld, dus ben dagelijks bezig met het samenstellen van rondreizen voor anderen. Henk werkte tot vertrek bij de Rabobank en is dus nu op zoek naar zijn droombaan.

De reis
We zijn onze reis gestart in Sri Lanka, dat land heeft me echt verrast. Anderhalf keer zo groot als Nederland, maar je vindt er bountystranden, tempels, je kunt er op safari en rijdt met de trein door eindeloze theeplantages. Na 4 weken vlogen we naar Indonesië, met de trein gingen we heel Java over. Bijna 1000 kilometer. En maakte toen de oversteek naar Bali en vervolgens naar de Gili eilanden. Waar we snorkelen met zeeschildpadden, dat was zo gaaf! Komodo en het eiland Flores vond ik het meest bijzondere van wat wij van Indonesië gezien hebben. Het is nog zo puur! Na Indonesië vlogen we naar Australië. Twee weken, omdat we daar moesten overstappen. Even een rustmomentje in de hectiek van reizen. Heerlijk, ondanks dat het daar winter was! Toen naar Fiji, ons bountyeiland op de weg naar Amerika. Daar huurden we vijf weken een camper en kampeerden middenin de nationale parken, met herten en nieuwsgierige eekhoorntjes aan het ontbijt. En een van de hoogtepunten tijdens onze reis: de Grand Canyon! Halverwege juli vlogen we naar Canada, totaal anders weer: groen, besneeuwde bergtoppen, gletsjers en beren! Onze laatste week was in IJsland, misschien wel weer net zo’n verrassing als Sri Lanka. Wat een mooi land is dat zeg! Op de laatste avond van zes maanden reizen werden we getrakteerd op het noorderlicht. Wow, de kers!

sri-lanka-tuktuk canada-whistler

Hoe doe je dat, een half jaar vrij krijgen van je werk?
We zijn beide al eens zonder elkaar langer weggeweest, dus dat reisvirus hadden wel al te pakken. Ik riep toen: nu kan het, geen kids en nog geen koophuis. Nu, 4 jaar later met kind en koophuis kriebelde het toch weer. Henk werkte bij de Rabobank en werd boventallig, met een goed sociaal plan. Die kon dus gaan en staan waar hij wilde. Zijn uitkering kon 6 maanden stil gezet worden en zou daardoor pas ingaan als we terugkwamen. Fynn hoeft nog niet naar school en ik werk voor een reisorganisatie (Riksja Kids) waar ze het reizen maar al te goed begrijpen. Ik kreeg dus 6 maanden onbetaald verlof. Toen dat duidelijk was, was er geen twijfel meer. Gaan! Nog een aantal maanden flink sparen en toen was het zover.

Kindvriendelijk Azië
In Azië zijn ze zoo gek op kinderen. Fynn heeft nog nooit zoveel aandacht gehad. Koekjes en snoepjes toegestopt krijgen in de trein. Op het strand schepjes delen met lokale kids, ook op backpackerseiland Gili Trawangan ging het feestende backpackers wereldje haarfijn over in ons iets wat andere familieritme 😉 En op Flores wilde hij ook constant uit het autoraampje zwaaien naar kindjes langs de weg. Alles is er ook te krijgen, al moet je soms iets verder vooruitdenken met bijv. luiers. Dat geldt trouwens voor ieder land waar we geweest zijn, luiers hebben ze overal. In Australië, Amerika, canada en IJsland kookten we zelf, dat heeft ook zo z’n voordelen.

Bijzondere reismomenten met Fynn
Eigenlijk is dat natuurlijk de gehele reis, maar als ik één ding moet noemen dan is het wel de heerlijke simpelheid van Fynn als kind. Wij vinden de grand canyon en het immense, het oneindige, de vergezichten, de zonsondergang, het kamperen daar midden in het park een van de hoogtepunten van onze reis. Vol van adrenaline vragen we Fynn wat hij het mooist vond vandaag. We verwachten een antwoord over een wandeling of picknickplek aan de rand van de canyon. Hij antwoord: “de eekhoorntjes mama”. Smelt! Het deed ons weer even beseffen dat het leven van een kind zo simpel kan zijn.

kelimutu-flores  bali-munduk-rijstvelden

24/7 samen
Het 24 uur per dag samen zijn is heel tof, maar soms ook gelijk het meest pittige van de reis. Je komt op de meest fantastische plekken, maar dat is vooral in onze ogen. Fynn had vaak totaal andere interesses. Wachten tot de zon op komt bij de Bromo vulkaan? Dacht het niet! Een van ons was vooral aan het entertainen. En we wisselden dan af en toe. Walvissen spotten? Fynn lag languit op het dek met z’n autootjes. Mijn ogen schoten dus van walvis naar Fynn en terug. Hij loopt niet in 7 sloten tegelijk, maar je kunt ‘m ook nog niet even alleen laten. Het klinkt onwijs verwend, maar samen een avond uit eten en even echt lekker kletsen zonder getetter tussendoor zat er een half jaar lang niet in. Dat gaan we binnenkort inhalen hoor!

Wat zouden jullie mee willen geven aan ouders die ook willen reizen met hun gezin?
Kan er maar 1 antwoord op geven: Doen! Kies de landen waar je je prettig bij voelt. Laat al die beren op de weg los, niks hoeft alles mag. Dat geldt ook voor het ritme dat je thuis hebt, want dat gaat op reis gewoon niet. Laat je leiden door wat goed voelt. Plan rustdagen in als je voelt dat dat nodig is. Fynn wilde geen rijst, dat is wel een dingetje in Sri Lanka en Indonesië. We gaven ‘m dus overdag maar groente snacks: paprika, worteltje. En hij is vanzelf rijst gaan eten. Ze hebben ook overal fruit. Luiers ook trouwens. Overal ter wereld wonen kinderen, daar hebben wij ons ook aan vastgehouden. Neem ook echt niet te veel speelgoed mee, onderweg kom je genoeg tegen en ander speelgoed is altijd leuker dan dat van jezelf. Echt, als dit je droom is, twijfel niet langer! Het is zo onvergetelijk!

strand-bali-amed

Nieuwe reisplannen?
Helaas, nog niks in het vooruitzicht. Toch zou dat wel het beste medicijn zijn tegen de after travel blues waar we de laatste maand in zitten denk ik. Eerst weer even sparen, de vakantiedagen zijn op dit jaar. Eens kijken hoe lang we het vol houden, het kriebelt wel alweer hoor! Zeker als ik foto’s terug kijk, dan wil ik zo morgen weer weg. Voorlopig alleen een nachtje weg in november in het vooruitzicht…


Wil je de verhalen lezen van Nynke, Henk en Fynn? Bezoek dan hun website. Ze delen hier ook fijne tips over reizen met kinderen.

Pin it

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*