Inspirerend gezin: met 3 kleine kinderen backpacken op Bali

Inspirerend gezin: met 3 kleine kinderen backpacken op Bali

Dit gezin ging na de geboorte van hun eerste kindje naar Australië, na de geboorte van nummer twee naar Cuba en nu met inmiddels drie kinderen ruim drie weken backpacken op Bali. Wij spraken dit leuke gezin over hun laatste reis.

Wie zijn jullie?
Mijn naam is Ilse en ik ben getrouwd met Valentino. Samen hebben we drie kindjes, Sam (bijna 5 jaar), Saar (3 jaar) en Mees (1 jaar). Het liefste gaan we er met z’n vijven op uit. Van musea tot Plopsaland, van Texel tot Australië, avonturen sparen is ons motto.

Jullie gingen met kids o.a. naar Australië, Cuba en Indonesië. Wat is er mis met Frankrijk?
Helemaal niets. We hebben hele leuke herinneringen aan oud en nieuw vieren met vrienden in een huisje in Frankrijk. Ook kamperen in Nederland vinden we heerlijk. Maar de verre reizen blijven trekken. Het zien van andere culturen, steden en natuur. De kids zijn nu nog klein en flexibel. Voor hun is alles prima, zolang wij bij ze zijn. Ze genieten van zwemmen, snorkelen, van het bezoeken van een tempel en van de dieren. Wie weet willen ze als ze 15 jaar zijn niet meer mee. Dus pakken we nu onze kansen nu het kan, je weet nooit wat de toekomst brengt.

Jullie laatste reis ging naar Bali. Hoe zag de route er uit?
Onze reis startte in Legian, een rustige versie van Kuta dichtbij het vliegveld. Daarna reisden we door naar Ubud, vervolgens gingen wij via Munduk naar Lovina. Vanaf Sanur namen wij de boot naar Nusa Lembongan en na een aantal dagen pakten we opnieuw een boot naar Gili Trawangan. Sanur was de laatste bestemming.

En vliegen met 3 kleintjes? Hoe ging dat?
Ik vind vliegen altijd spannend, met en zonder kindjes. Het lastigste van de hele reis vind ik. Maar de kindjes hebben het fantastisch gedaan. De oudste twee vonden de filmpjes op het schermpje het einde en hadden zelfs nauwelijks tijd om te slapen. De jongste zat afwisselend bij ons op schoot en heeft een groot deel van de vluchten geslapen. We hadden bewust gekozen voor nachtvluchten, zodat de kindjes konden slapen. Ook kozen we bewust voor een stop-over in Tapei om de vliegtijd te onderbreken en niet op een vliegveld te hoeven wachten met de kids. Terug hadden we overigens wel een overstap van 4 uur op het vliegveld, maar ook dat ging gelukkig hartstikke goed!

Waren er overal luiers en babyvoeding?
Babyvoeding hebben wij niet nodig gehad, Mees was 13 maanden toen wij in Indonesië waren en kon met ons mee eten en drinken. Voor de zekerheid hadden wij wel 4 potjes babyvoeding meegenomen, maar uiteindelijk hebben we die niet nodig gehad. Het eten was prima voor de kids, ook voor de jongste. Op poedermelk heb ik niet gelet, omdat Mees iedere dag weer blij werd van alle verse fruitsapjes en geen flesjes nodig had. Luiers waren te koop in de grote supermarkten, ook zwemluiers waren hier te vinden.

Wat viel er mee en wat viel er tegen aan reizen met kleine kinderen? 
Eerlijk gezegd is alles mee gevallen. We hebben ons aangepast aan de kindjes. Waren ze een dagje moe, kozen we voor het zwembad in plaats van nog een uitje. Als ik dan toch één ding moet noemen wat we jammer vonden, is dat we Java uiteindelijk toch hebben overgeslagen. De afstanden op Java zijn groot. We wilden niet met onze kids uren lang in een bus reizen om bijvoorbeeld de vulkaan te zien en vervolgens weer uren moeten reizen om een beetje de bewoonde wereld weer in te komen. Wellicht als de kids wat groter zijn, gaan we nog een keer terug. Gelukkig was er op Bali ook genoeg te zien.

Wat was het favoriete moment / bestemming van de reis?
We waren in het rustige Munduk, een prachtig plekje met weinig toerisme. We hebben daar met z’n vijven een wandeling gemaakt over een berg. Niets geen wandelpaadje, maar een ‘modderpad’ waar we overheen liepen. Op een gegeven moment begon het keihard te onweren en regenen. We hebben toen geschuild bij drie Indonesische kindjes onder een afdakje. Hun vader was (denken we) op het land aan het werk. Terug zijn we, alle kids tillend, gewandeld met een groot blad van een boom als paraplu, met regenwater tot over onze enkels. We zagen een krab zwemmen, zagen alen zwemmen. Toen we terug waren, waren de reacties van de kids onbetaalbaar ‘wow, dit moet mijn juf echt horen mam, dit was cool’.

Jullie hebben al veel meer gereisd, wat was het meest kindvriendelijke land tot nu toe?
De landen die wij hebben bezocht waren allemaal kindvriendelijk. Allemaal op hun eigen manier. Australië heeft alle voorzieningen, wij reisden met een camper en hadden alles bij de hand. Cuba staat niet erg bekend als land waar je met kinderen fijn kan reizen. Toch hebben wij dat anders ervaren en een onvergetelijke reis gemaakt. Klein nadeel in Cuba; geen supermarkten waar je even inkopen kan doen, geen broodjes, koekjes of fruit wat je makkelijk ergens kan kopen voor onderweg. Bali was erg gericht op toerisme, overal kinderstoelen, van alles te eten voor de kids en alle mensen waren erg vriendelijk. De reisafstanden tussen de steden in Bali waren kort, wat wij fijn vonden voor het reizen met onze kinderen.

Een tip voor ouders die wel willen reizen met kids maar niet durven.

Gewoon doen! Wees flexibel, zie per dag wat je doet en pas je aan aan je kids. ‘Go with the flow’ en geniet! Het is echt niet zo ingewikkeld als jij misschien denkt. Kindjes zijn flexibel en passen zich makkelijk aan.

Wat zijn jullie volgende plannen?
We gaan binnenkort een weekendje kamperen met onze tent in Nederland (we duimen voor mooi weer). We zijn ons een beetje aan het oriënteren op vliegtickets naar Tenerife in de zomervakantie. En op ons verlanglijstje voor een volgende lange reis… terug naar Thailand, China of Zuid Afrika. Maar het kan zomaar ineens toch een andere bestemming worden.


Volg Ilse en haar familie ook op facebook, instagram en via hun website waar ze meer reisverhalen delen.

Bekijk onze Bali met kinderen pagina voor meer verhalen en tips over deze kindvriendelijke bestemming.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*