Inspirerend gezin: Nienke, Martijn, Mees (4) en Eline (2,5) reisden 7 weken door Spanje

Inspirerend gezin: Nienke, Martijn, Mees (4) en Eline (2,5) reisden 7 weken door Spanje

Stel, je hebt zeven weken vrij van je werk en je besluit met je gezin op reis te gaan. Ik zou gelijk plannen maken om naar Azië of Zuid Amerika te reizen. Maar dit gezin deed het anders en pakte de auto om twee maanden te genieten van al het moois wat Spanje te bieden heeft. Ik sprak Nienke over deze bijzondere reis.

spanje_11spanje_02

Ontmoet de reizigers
Wij zijn Nienke en Martijn en onze kinderen heten Mees en Eline. Mees wordt deze maand 4 jaar en Eline is 2,5 jaar geworden in oktober (ze kreeg een Spaanse jurk als cadeautje…). Martijn en ik werken allebei in het ziekenhuis op de afdeling Keel-Neus en Oorheelkunde waar we elkaar hebben leren kennen. We wonen in Rotterdam.

Waarom Spanje?
Het idee om naar Spanje te gaan ontstond een beetje vanzelf. Ik wilde eigenlijk ver weg maar wilde voor Eline ook ‘alles’ meenemen (bedje, kinderstoel, etc). Daarom leek het ons toch wel heel fijn om met de auto te gaan. En het idee van ‘ver weg’ zit ook gewoon een beetje in je (mijn) hoofd. Ik wilde in ieder geval mooi weer met afwisselend landschap en leuke slaaplocaties. Spanje bleek een goede én betaalbare optie. Texel had ook gekund want ook daar zijn we nog nooit geweest maar dat viel dus af door het klimaat en mogelijk ook wat klein voor 7 weken, haha!

Spanje waren we vorig jaar ook geweest, toen voor 2 weken (vrienden van ons wonen in Barcelona) en dat beviel goed. Het jaar ervoor bezochten we dezelfde vrienden ook al met Mees als baby en Spanje bleek een land waar je goed terecht kan met kinderen.

Ik heb van tevoren alle accommodaties uitgezocht en geboekt. Toen we nog geen kinderen hadden, deden we dat niet maar met die kleintjes wilde ik weten dat het leuk én kindvriendelijk was waar we terecht kwamen. Ik ben gevoelig voor sfeer dus wilde niet eindigen in een sneu huisje ergens. Nu konden we op de ochtend van vertrek de routeplanner aanzetten en gaan rijden. Verder had ik van tevoren bedacht dat we verschillende steden afwisselden met natuur of strand en rust. Afwisseling zorgde ervoor dat we het allemaal leuk vonden. We zaten in een tent op het strand, appartementen (airbnb), hotel, blokhut, refuge, etc.

spanje_12 spanje_08

Hoe doe je dat, zo lang vrij van je werk?
Ooit is de levensloopregeling ingevoerd. Dit was een regeling waarbij je een deel van je salaris opzij zette om er dan later vrije tijd mee te kopen. Inmiddels is de regeling alweer afgeschaft maar als je al genoeg had gespaard, mocht je doorgaan. Zodoende spaarden wij voor genoeg vrije tijd op het werk en konden we 7 weken vrij nemen!

Alles op zijn beloop laten
Of het meegevallen is met de kinderen op reis? Ik heb geen moment getwijfeld dat we een geweldige tijd zouden hebben. Ik vond het een beetje spannend om met z’n allen op 1 kamer te slapen (bv in de refuge in de Pyreneeën), was ‘bang’ dat de kinderen werkelijk nooit zouden gaan slapen maar in de praktijk waren ze zo moe van de dag dat ze veel beter sliepen dan thuis. Onze kinderen eten nagenoeg alles dus ook daar zaten we niet over in.

Eigenlijk viel er niets tegen. Het enige dat je niet moet doen, naar mijn idee, is teveel plannen maken van wat je allemaal wil zien en doen. Dan ben je alleen maar je kinderen aan het opjagen, want die zijn eigenlijk altijd trager dan je denkt. Dus ik las geen reisgidsen, maar we wandelden bijvoorbeeld door de stad en genoten van wat we tegen kwamen. Tuurlijk heb ik opgezocht waar de ‘Metropol Parasol’ was in Sevilla, maar verder lieten we zoveel mogelijk op z’n beloop. Nu ik erover nadenk, de grootste tegenvaller was dat we een buggy mee hadden en dat was heel handig behalve in Granada. In de kleine straatjes met allerlei trapjes hebben we ons werkelijk een ongeluk gesjouwd! Maar goed, als dat het ergste is.

spanje_01 spanje_10 spanje_09 spanje_07

Favoriete plek
Ik heb geen favoriete plek die ik kan benoemen in de vakantie. Ik ben zelf een stadsmens dus de steden bezoeken vond ik heel erg leuk met de kinderen. En om de Eifeltoren te laten zien aan de kinderen vond ik, onverwachts, geweldig. Verder vond ik Hervás heel erg mooi, ook omdat we daar een prachtige tuin hadden bij ons hotel. En Otro Mundo, een ecologisch verantwoord huisje bij een Nederlandse familie op hun grond, was als een droom! Alles was leuk en mooi. Ik heb honderden foto’s gemaakt die 4 dagen dat we daar waren. Het was er ook zeer kindvriendelijk. De kinderen speelden met de 3 kinderen van de bewoners en er was een zwembad, trampoline en sowieso zoveel ruimte om te spelen!

spanje_03

Gaan!
Een gouden tip… tja, in ieder geval moet je gaan als het kan! We hebben er geweldige herinneringen aan en die neemt niemand ons meer af. Verder hadden wij een klein tasje mee met (voornamelijk) nieuw speelgoed en zorgden we dat er altijd wat mee was om mee te spelen. Niks fancy’s, maar blaadjes, potloodjes en stickers of een serviesje. Overal waar wij op een terrasje zaten, werd er gespeeld. En het vooruit plannen van de accommodaties vond ik ook heel prettig, maar dat ligt natuurlijk ook aan de leeftijden van de kinderen. Verder hadden wij de fietsen mee voor de kinderen en voor ons was dat ideaal! Soms lagen ze dagenlang ongebruikt in de auto, maar we hebben er enorm veel plezier van gehad. Dus dat is zeker een voordeel van reizen met de auto, er kan veel mee!

spanje_06spanje_04 spanje_05

Nieuwe plannen?
Als het lukt op het werk (ze moesten best even wennen aan het feit dat we zo lang weg waren), gaan we volgend jaar weer 6-7 weken op pad. We weten nog niet waar naartoe. Ik zou graag naar Azië gaan, daar zijn we al vaker geweest zonder kinderen en ik vind het daar zo mooi! Maar aan de andere slaan 4 tickets een behoorlijk gat in het budget en we hebben in Europa ook nog genoeg te zien! Dus de Dolomieten en dan door naar Kroatië is ook een goede optie. Eerst in maart voor het eerst skiën met de kinderen, kijken wat ze daarvan vinden!


Nienke heeft tijdens de reis prachtige foto’s gemaakt. Wil je meer zien? Neem dan vooral een kijkje op haar instagram profiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*