Inspirerend gezin: wereldreis voor onbepaalde tijd

Inspirerend gezin: wereldreis voor onbepaalde tijd

Alles achterlaten en voor onbepaalde tijd reizen met twee kleine kinderen onder de 4. Wij spraken Bram en Martine Wooning over de bijzondere reis die zij op dit moment maken.

 Wie zijn jullie?

De familie Wooning bestaande uit Bram (33), Martine (34), Marley (3) en Vesper (1). Wij verkochten ons restaurant en zijn nu voor onbepaalde tijd aan het reizen. We begonnen in Sri Lanka en zijn nu in de Filipijnen.

Full time reizen met jonge kinderen. Waarom?

We hebben altijd al veel gereisd. Ook zonder kinderen. Onze eerste reis samen was in 2010, toen reden we van Zuid-Afrika helemaal terug naar huis. De kinderen zijn nog jong en niet verplicht om naar school te gaan. Juist daarom kozen we ervoor om het nu te doen.

Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?

Ze waren niet verbaasd. Het past wel bij hoe wij zijn. Wel waren de opa’s en oma’s bezorgd over de kleinkinderen. Of we alsjeblieft wel voorzichtig met ze kunnen zijn.

Hoe doen jullie dit financieel onderweg? Werken jullie tijdens het reizen?

Wij hadden een restaurant en verkochten deze voordat we gingen. Met de opbrengst kunnen we het wel een tijdje uithouden. Ik hoop dat ik nog wat geld kan verdienen met de website die we bijhouden en de blog die ik schrijf. Het lijkt me leuk om een column of een blog te mogen schrijven voor Nederlandse tijdschriften en hier een klein inkomen mee te genereren. Ook zijn we nog van plan om 3 maanden naar Tonga (een eilandengroep ten oosten van Fiji) te gaan en hier een paar uur per dag mee te werken voor gratis verblijf en eten.

En hoe zit het met school? Gaan jullie de kinderen straks zelf lesgeven?

Marley is pas eind augustus 2019 leerplichtig. Dan willen we wel een plek hebben gevonden waar we gaan wonen zodat ze naar school kan gaan. Maar dat hoeft dus geen Nederland te zijn. Zelf lesgeven zien we niet zitten, hiervoor zijn we denk ik niet gedisciplineerd genoeg.

Hoe zag de reis er tot nu toe uit?

We hebben 7 weken door Sri Lanka getrokken. We zijn verliefd geworden op het land en raden het gezinnen die willen reizen zeker aan. Na een paar dagen in Kuala Lumpur zijn we nu in de Filipijnen.

Hoe ziet de rest van de planning eruit?

Wat nu vaststaat is 2 maanden Indonesië en daarna door naar Australië waar we vrienden zullen opzoeken. Dan willen we richting Tonga of Frans-Polynesië. Verder plannen we niet vooruit, we kopen alleen maar enkele of flexibele tickets.

Wat viel er tot nu toe mee aan het reizen met kinderen?

Eigenlijk valt alles ons mee. De kinderen vinden veel leuk en zijn al echte kleine mini-wereldreizigers. Ook het reizen met het lokale openbaar vervoer gaat prima. Het is bijzonder om te zien hoe de lokale bevolking reageert op de kinderen. We zijn overal welkom en iedereen doet zijn best om het ons naar de zin te maken.

Waren er ook lastige momenten?

Het opvoeden gaat natuurlijk gewoon door, en dat is wel eens lastig omdat je veel tussen de mensen bent. Bijvoorbeeld als ze moeten huilen als ze iets niet mogen. Ook zijn er meestal geen kinderstoelen beschikbaar en die missen we wel. Vesper blijft nog niet netjes op een grote stoel zitten en dan is het een hele uitdaging om haar eten te geven.

Wat zijn favoriete bestemmingen tot nu toe?

Onze favoriete plekken in Sri Lanka waren Arugam Bay en Weligama, omdat je er kunt surfen en er een fijne sfeer hangt. Zo’n zelfde vibe heeft Siargao in de Filipijnen. Ella in Sri Lanka was ook echt geweldig. Dat is een perfectie uitvalbasis voor mooie hikes. 

Heb je tips voor ouders die ook langer op reis willen met kinderen?

De belangrijkste tip is dat je mee moet draaien in het lokale ritme en vooral niet moet vergeten te genieten. In het artikel op deze website geef ik nog veel meer tips: kidslovetravel.net

Wereldreis op wielen

Na hun wereldreis besloot de familie Wooning mee te doen aan het programma ‘Wereldreis op wielen: de ultieme reality roadtrip’. Waarbij 4 koppels / gezinnen een reis van 20.000 kilometer maken, in een karavaan kleine huisjes op wielen, van Canada tot het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. De serie is vanaf maandag 22 oktober wekelijks te zien op SBS 6 om 21:30 uur.


Volg de avonturen van Bram, Martine en de kinderen live via instagram @wijreizendewereldrond.

>> Klik hier als je meer zin hebt in verhalen van inspirerende gezinnen? 

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*