Inspirerend gezin: Yvonne, Peter, Vera (4) en Rosalie (2) backpacken door Sri Lanka

Inspirerend gezin: Yvonne, Peter, Vera (4) en Rosalie (2) backpacken door Sri Lanka

Met kleine kinderen reizen door Zuid-Afrika, Marokko en India? Yvonne draait haar hand er niet voor om. Samen met haar gezin maakt ze prachtige reizen naar bijzondere bestemmingen. Vaak met een klein budget. Kleine Globetrotter interviewde haar over hun backpacktrip door Sri Lanka.

Ontmoet de reizigers
Wij zijn een gezin van 4 dat graag op pad gaat om de wereld te ontdekken. Rosalie, de jongste van 2, had een geboortekaartje met daarop een wereldbol en een baby die door haar verrekijker zoekt naar dingen om te ontdekken. Het kaartje had niet beter bij haar kunnen passen, want wat gaat ze graag op onderzoek uit. Vera, haar grote zus van 4, is rustiger, bedachtzamer en een echte dierenvriend. Zo was ze onlangs in Marokko helemaal weg van het ezeltje waarop ze door de kloof van Amtoudi mocht rijden. Mijn man Peter ziet altijd op tegen een verre vlucht en de reis naar een nieuw land toe, maar zodra hij er is heeft hij ’t enorm naar zijn zin. En ik, Yvonne, ben de initiator van menig avontuur geweest. Ik zoek graag uit waar het lekker weer is tijdens onze vakanties en één van mijn hobby’s is het zoeken (en vooral vinden) van de goedkoopste vliegtickets naar een leuke bestemming.


Backpacken met jonge kinderen door Sri Lanka. Hoe kwamen jullie op het idee?
Ja, dat vroeg ik mezelf ook heel eventjes af, zo vlak voor vertrek. Zeker omdat allebei onze dames toen niet in de meest makkelijke periode zaten om mee op reis te gaan, laat staan om elke paar dagen verder te reizen naar een nieuwe plek. Eenmaal in Sri Lanka viel het allemaal reuze mee en hebben we een geweldig mooie reis gehad.
Ik werk in het onderwijs en de zomervakantie is de enige periode dat ik lang genoeg vrij ben om een verre reis te maken. We wilden graag weer een keer naar Azië, maar op veel plekken in Azië is het weer tijdens onze zomer niet optimaal. Ooit las ik eens dat Sri Lanka 2 moessons kent en het daardoor altijd wel ergens op het eiland zonnig en droog is. De foto’s die ik van het land zag op internet zagen er ook heerlijk uit en het land leek me klein genoeg om makkelijk met kinderen te bereizen.

Hoe zag de route er uit?
Na een paar dagen acclimatiseren in Negombo zijn we voor het eerst op de trein gestapt naar Kandy. Hier hebben we 4 dagen de stad en de omgeving verkend met het openbaar vervoer. De grote en relatief dure bezienswaardigheden hier lieten we voor wat ze zijn en in plaats daarvan hebben we Kandy met een klein budget ontdekt, wat een prima keus was. Op die manier leerden we het echte Sri Lanka kennen. Na Kandy reisden we met de lokale bus naar Dambulla, waar we maar liefst 8 dagen hadden om de culturele driehoek en Minneriya Nationaal Park te ontdekken. Een heerlijk rustpunt in de reis, waarbij we ook 2 dagen lekker gingen zwemmen. Van Dambulla naar Ella gingen we met een taxi met chauffeur, in Sri Lanka prima betaalbaar. In Ella gingen we naast de korte hikes naar Nine Arches Bridge en Little Adam’s Peak opnieuw met de trein, voor het beroemde traject richting Nuwara Eliya. Onze volgende stop was Tangalle, aan het strand, waar we een paar dagen van de heerlijke strandjes en een zwembad genoten, voor we met de bus verder gingen naar Weligama. Hier bleven we nog 3 nachten om de omgeving én de stranden te ontdekken, voor we met de trein terug reisden naar Negombo.


Wat viel er mee en wat viel er tegen?
Ik ben een planner en had van te voren goed nagedacht over de route, waar ik voldoende rustmomenten in had ingebouwd. Daardoor konden we overal optimaal van genieten. Sri Lanka biedt veel afwisseling op relatief korte afstand en er is voor iedereen voldoende te beleven. Eigenlijk viel alles aan het reizen prima mee. Ik kan niks bedenken wat tegenviel.

Jullie maken vaker bijzondere reizen binnen en buiten Europa. Wat is jullie favoriete (gezins)bestemming tot nu toe?
Elke bestemming heeft haar eigen charmes. Zo waren we afgelopen Kerstvakantie in Marokko, ook een fijne bestemming met kinderen. Je hebt er stranden en bergen, de mensen zijn er super vriendelijk en het eten is heerlijk. Anderhalf jaar geleden waren we in Zuid-Afrika en ook dat is super met het gezin. Ik had vooraf mijn twijfels of de safari’s wel zo leuk zouden zijn voor de kinderen, maar doordat je in Zuid-Afrika volop mogelijkheden hebt om met de eigen (huur-)auto op safari te gaan is dat echt heel relaxt. De kids kunnen lekker op de knieën zitten en naar buiten kijken, of zelfs voorin op schoot, aangezien je toch met een slakkengangetje rijdt en er amper ander verkeer is. Verder vonden we in Zuid-Afrika veel speeltuintjes, vonden onze kinderen de zang- en dansvoorstellingen geweldig en zijn er ook veel fijne stranden om een paar dagen te relaxen. Ow, en had ik al verteld hoe leuk India is met kinderen? 😉

Als geld geen rol speelt, hoe zou dan jullie ultieme gezinsvakantie er dan uit zien?

Voor ons is luxe niet belangrijk, we gaan liever langer of vaker dan heel luxe op vakantie. Graag zou ik die gezinsvakantie dan ook uitbreiden naar een gezinssabatical van een half jaar. We reizen graag rustig aan en zo lokaal mogelijk, het liefst met zo min mogelijk (binnenlandse) vluchten, maar juist over land, zodat we zoveel mogelijk zien en ervaren van het land. Vanuit Mexico via Guatemala en Honduras naar Nicaragua en Costa Rica lijkt me wel wat voor een half jaartje. Of van Vietnam via Thailand naar Maleisië en Indonesië en dan daar juist de minder bezochte eilanden ontdekken. Maar terug naar India en daar intensief rondreizen lijkt me ook wel wat.

De gouden tip voor ouders die ook een verre reis willen maken met hun gezin.

Bereid jezelf goed voor, zoek uit waar mogelijk lastige momenten zitten (zoals een TE lange reisdag) in je route en bedenk daar al vooraf een oplossing voor. Dit zorgt ervoor dat je onbezorgd van je vakantie kan genieten. Alles van te voren weten kan en wil je niet, maar een goede voorbereiding, zodat je weet wat je kan verwachten, is met kinderen essentieel.

Alweer nieuwe reisplannen?
Altijd! 🙂 Komende maand gaan we een paar dagen naar het Thüringerwald in de voorjaarsvakantie. In de meivakantie gaan we vanuit Riga Letland verkennen en in de zomer backpacken we door Georgië. In de herfstvakantie gaan we ontspannen op Malta en Gozo.


Neem eens een kijkje op de website van Yvonne voor meer inspirerende reisverhalen en -tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*