De Jungfrau-regio met kinderen

De Jungfrau-regio met kinderen

Bij Zwitserland denken wij gelijk aan hoge, besneeuwde bergen, knalblauwe meren en koeien met bellen. En precies dat is wat Marlieke daar vond. Vanuit Meiringen ontdekte zij de Jungfrau-regio samen met haar man en kinderen van 7. In deze blog geeft ze tips.

Verblijf in Meiringen

De uitvalsbasis voor onze week herfstvakantie in de Jungfrau-regio is het dorp Meiringen, gelegen in het Haslital. We slapen in een compact appartement in het SWISSPEAK resort. Mega centraal gelegen. We zitten letterlijk naast het treinstation. Laat je daar overigens niet door afschrikken. Het resort is gloednieuw en met de ramen dicht is de trein amper te horen. Het resort bestaat uit meerdere gebouwen met appartementen voor 2 tot 6 personen. Er is een speelveld met houten speeltoestellen voor de deur, een speelkamer, een game-room met verschillende spelcomputers, een sauna en een kindvriendelijk restaurant.

Boek het SWISSPEAKResort Meiringen via de website van Interhome. Tip: boek voor een familie van 4 een 6-persoonsappartement. Dan heb je twee slaapkamers en hoeft niemand op de slaapbak te liggen.

Wandelen in de Jungfrau-regio met kinderen


Wandelen langs dwergen op de Hasliberg

Kindvriendelijke wandelingen maken kunnen de Zwitsers wel. Zo vind je op de Hasliberg de Muggestutz Zwergenweg. Oftwel: het dwergenpad. Deze wandeling is opgedeeld in twee etappes. De eerste is te lopen vanaf bergstation Mägisalp waar je komt via het dalstation in Meiringen. In zo’n 5 kilometer wandel je bergafwaarts langs dwergenhuisjes, speeltuintjes en een labyrint.

Wij liepen de tweede etappe: De Zwergenweg Käserstatt – Lischen. Hiervoor namen we de kabelbaan omhoog vanaf bergstation Twing naar halte Käserstatt. Loop hier zeker eerst een rondje voordat je de wandeling begint. Het uitzicht is waanzinnig! Of strijk neer op het terras van Bergrestaurant Käserstatt direct naast de kabelbaan en met speeltuin.

De 3 kilometer lange wandeling bracht ons langs allemaal leuke activiteiten. Zoals aanbellen bij een dwergenhuisje, jezelf voorttrekken in een minikabelbaan en een stoere hangbrug. Opvallend zijn de picknickplekken onderweg waar je alles vindt om een kampvuur te maken en zelf eten te roosteren. Dus vergeet die broodjes en worstjes niet.

Lees hier meer over de Muggestutz Zwergenweg

Tip: Ben je met oudere kinderen? Je kan vanaf hier ook een step huren om naar beneden te gaan.

Gondel Twing – Käserstatt. Te wandelen van eind mei t/m eind oktober. Niet geschikt voor buggy’s.


Lees het artikel met onze tips om wandelen met kinderen nog leuker te maken.


Knikkerend de berg af

Knikkerbanen zijn hot. En wat is er nou leuker dan den berg afwandelen via allemaal verschillende knikkerbanen? Het kan op de Hasliberg. Vanuit Meiringen wandelen we naar de gondel die ons naar bergstation Bidmi brengt. Hier vind je de start van de Hasliberg Kugelweg. Bij alle opstappunten van de gondel kan je een houten knikker kopen voor 3 franc per stuk. In verschillende kleuren uiteraard.

De knikkerbanen variëren in lengte en materiaal. Favoriet is een stalen baan waar de knikker uitkomt op een mini-gondel. Je moet de knikker meenemen in de lift om hem naar het volgende punt van de baan te brengen. Al met al wandelen we in zo’n 1,5 uur naar het volgende bergstation waar we de gondel weer instappen naar Meiringen.

Gondel Meiringen – Bidmi. Te wandelen van eind mei t/m eind oktober. Niet geschikt voor buggy’s.

Op pad met Lieselotte de postkoe

Het pad van Lieselotte de postkoe is onze favoriete wandeling met jonge kinderen in de Jungfau-regio tot nu. De postkoe gaat op vakantie naar Zwitserland, naar Grindelwald – Männlichen om precies te zijn. Omdat zij een ‘normale’ koe is en geen bergkoe neemt ze de gondel omhoog. Als je de gondel uitstapt loop je meteen tegen een waanzinnige houten glijbaan aan in de vorm van een koe. De kids glijden uit de bek. Om nog maar te zwijgen over het spectaculaire zicht dat je vanaf hier hebt over de drie bergreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau.

Via een leerzame speurtocht, met allerlei activiteiten als koeien melken, verspringen en alpenhoornblazen, wandel je vervolgens bergafwaarts naar het tussenstation Holenstein. Doordat de omgeving zo mooi is, is deze wandeling ook voor volwassenen een feestje.

Gondel Grindelwald – Männlichen. Te wandelen van eind mei t/m eind oktober. Niet geschikt voor buggy’s.

Spectaculaire natuur


Wandelen door een kloof

Naast themawandelingen zijn er natuurlijk ook heel veel mooie wandelingen te maken in de Jungfrau-regio met kinderen door waanzinnige natuur. Zo wandelden wij door de spectaculaire Aareschlucht. Een kloof die duizenden jaren geleden uitgesleten is door de rivier de Aare. Je wandelt tussen nauwe rotswanden en over houten plankenpaadjes, terwijl de rivier met geweld naast je dendert. Bij de westingang in Meiringen vind je een speeltuin.

De kloof is open van begin april t/m eind oktober en is niet buggyproof.

Achtbaan in de bergen

Misschien heb je de filmpjes weleens gezien. Een knalrood treintje rijdt in een bizar steile hoek van een enorme berg af. Als een achtbaan. Dit is de Gelmerbaan. Natuurlijk gaat het treintje niet op zo’n hoge snelheid als de filmpjes doen vermoeden, maar spannend is het wel. De baan brengt je naar het Gelmermeer en de Gelmerdam. Wij liepen hier een rondje en vonden de omgeving waanzinnig mooi. Zo ruig en kaal. Let wel op dat het pad waar je op loopt vrij smal is en gevaarlijk kan zijn voor jonge kinderen. Onze tweeling van 7 kon het prima lopen.

De Gelmerbahn rijdt van begin juni tot half oktober. Reserveren is aan te raden.

Museumtips in de Jungfrau-regio


Openluchtmuseum Ballenberg

In het Openluchtmuseum Ballenberg reis je door de tijd en langs de verschillende streken van Zwitserland. Je kan er binnengluren in oude huizen, winkels en boerderijen. Maar er zijn ook livedemonstraties. Zo zagen wij hoe graan gemalen wordt in een oude watermolen, hoe je een deken weeft en hoe ze houtsneden. Er lopen tientallen boerderijdieren en er is een kleine speeltuin waar de kids hun energie kwijt kunnen. Er is zoveel te zien en te doen dat je je er makkelijk een hele dag kunt vermaken.

Het museum is geopend van half april tot eind oktober en met de buggy goed toegankelijk.

In de voetsporen van Sherlock Holmes

Je kunt er in Meiringen niet omheen: Sherlock Holmes. In een van de verhalen stort de bekende detective, samen met zijn aartsvijand Moriarty, in de Reichenbachwaterval. Dit is vlak bij het Zwitserse dorpje. Je vindt in Meiringen een Sherlock Holmes-standbeeld, een Sherlock Holmes-hotel, een Sherlock Holmes-projectie op de bergen, Sherlock Holmes-koekjes en dus ook een Sherlock Holmes-museum. Dwaal tijdens een regenachtige dag door het museum in de kelder van de oude kerk of neem het charmante houten treintje naar de waterval.

De kabelbaan gaat van half mei tot half oktober. Het museum is geopend van 1 mei t/m 31 oktober.


Natuurlijk is er nog veel meer te doen in de Jungfrau-regio met kinderen. Kijk voor meer informatie en tips op de website van Jungfrau Region of op de website van het Zwitsers Verkeersbureau.


Meer tips voor Zwitserland? Bekijk dan onze Zwitserland met kinderen-pagina.

Dit artikel bevat affiliatie-links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen als jij boekt via deze link. Zonder dat het jou iets extra’s kost. Zo kunnen wij mooie content blijven maken. Een win-win-situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*