Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten, om hun route met ons te delen. Zo inspireren we andere reislustige families bij het plannen van hun (verre) reis. Deze keer vertelt Elke over kamperen in Zwitserland met haar gezin.
Even voorstellen!
Het gezin: Elke (35), Wouter (38), Oscar (5) en Ella (3)
Vakantieland: Zwitserland
Duur van de reis: 3 weken
Wij reizen en kamperen met onze twee kindjes Oscar (5) en Ella (3). Kamperen hebben Wouter en ik altijd gedaan. En dat veranderde niet toen onze kindjes er kwamen. Met Oscar gingen we kamperen in Amerika toen hij zes maanden oud was. En Ella was 6 weken oud toen ze voor het eerst in een tent sliep. We trokken samen naar Schotland, Canada, Italië, Portugal en nu dus Zwitserland. Oscar en Ella genieten net als ons van het buiten leven, vuur maken, in de hangmat liggen. Trager leven met wat basic spullen, dat is wat ons gelukkig maakt!

De route: kamperen in Zwitserland
We zijn thuis vertrokken met onze eigen auto en tent en kampeerspullen. De Zwitserse Alpen liggen voor ons op ongeveer 800 kilometer rijden. Dat hebben we in twee dagen gedaan. In Zwitserland zijn we zo’n drie à vier dagen op één camping gebleven en dan zijn we weer met onze auto naar een andere camping gereden. Zo hebben we in totaal iets meer dan drie weken gereisd.
Stop 1: La Fouly – Camping des Glaciers – 4 nachten
Wat is er bijzonder aan deze plek? Er is een klimmuur en touwenparcours voor kinderen en je kunt er prachtig wandelen in de omgeving.
Onze eerste stop is Camping des Glaciers. Hier kampeerden we met een prachtig zicht op de gletsjer. Daarnaast heeft deze camping iets wat Oscars ogen deden glimmen: een klimmuur en échte klimrotsen. De klimmuur is vrij toegankelijk maar je moet wel zelf al je materiaal meebrengen. Dat materiaal hebben wij niet maar we hadden het geluk dat onze kampeerburen wel al het materiaal met zich mee hadden. Ervaren klimmers die hun passie graag met ons deelden. Oscar klom gezwind naar boven op de klimmuur en daarna op de klimrots in het bos. Deze camping krijgt van ons een 9/10.

In de omgeving kan je heel mooi wandelen. Wij kozen voor een korte wandeling die een mooie lus maakt om de camping heen. De wandeling is heel leuk om met kinderen te doen: de kindjes moeten op zoek naar Charlotte de marmot. Er zijn pijltjes die ze moeten volgen en daar staan leuke infoborden langs de weg met doe-opdrachten.
Op een half uurtje rijden van de camping vind je het meer van Champex. Daar kan je heerlijk zwemmen, spelen en wandelen.



Stop 2: Arolla – Camping Arolla – 3 nachten
Van Fouly rijden we naar Arolla. We overnachten op camping Arolla, de hoogste camping van Europa. Wij kampeerden hier op maar liefst 1950 meter met een prachtig zicht op de omliggende gletsjer en de besneeuwde bergtoppen. Doordat de camping niet speciaal kindvriendelijk is, maar ook niets op aan te merken geven we hem een 6/10.

De omgeving van Arolla is gewoonweg schitterend om te wandelen. En wees gerust, er zijn ook wandelingen op kindermaat. Wij deden vier wandelen in de buurt van de camping: Le sentier des marmottes, een beklimming naar Tête du Tronc, naar Lac Bleu en naar Glacier du Mont Miné. Het zijn stuk voor stuk aanraders om te wandelen, zeker ook met kindjes. Arolla zelf is een klein Zwitsers dorpje, leuk om eens te bezoeken en om een ijsje te eten.


Stop 3: Blatten – Camping Fafleralp – 3 nachten
Op camping Fafleralp voelden we ons echt helemaal ‘into the wild’. Zo stil dat het hier kan worden. Het uitzicht op de omliggende bergen is fenomenaal. Daarnaast is er een kleine speeltuin aan de camping. Ons cijfer is een 7/10.

Er start een hele mooie wandeling aan de parking die naast de camping ligt: de beklimming naar de Anenhütte. Het is een beklimming van 2 uur naar een heel mooie hut. Oscar heeft de wandeling helemaal zelf gedaan. We deden er, op zijn tempo, ongeveer drie uur over, en dan nog de afdaling. Al doe je er heel de dag over, het is hier schitterend!
Hier zijn niet zo veel faciliteiten in de buurt. Als je voor een paar nachtjes naar de camping gaat, neem je het best wat eetvoorraad mee. Je kan wel brood en avondeten krijgen aan de kiosk van de camping als je het op voorhand even bestelt. Voor de rest geniet je hier van absolute rust en stilte op een prachtig plekje in de natuur.

Stop 4: Göscheneralp – Camping Mattli – 3 nachten
Onze volgende stop was camping Mattli. Hier heb je het gevoel aan het einde van de wereld te kamperen. Langs een riviertje, aan een meer met prachtige bergen rondom. De camping is niet speciaal kindvriendelijk maar ook niets op aan te merken: 6/10.
Als je van aan de camping nog een klein stukje naar boven rijdt (met de auto of de bus), kom je aan een groot stuwmeer. Dat op zich is al de moeite waard om eens te bezoeken. Vanaf het stuwmeer starten een aantal heel mooie wandelingen. Wij kozen voor een beklimming van twee uur naar de Bergseehütte. Wat een tocht! Tijdens het wandelen heb je een heel mooi zicht op het blauwe stuwmeer en eens boven wacht je een fantastisch zicht op de besneeuwde bergtoppen. In de hut kan je iets eten of drinken en krachten opdoen om aan de afdaling te beginnen.


Stop 5: Gadmen – Camping Gadmen – 3 nachten
De volgende stop is camping Gadmen. Deze ligt vlakbij de Sustenpas, een bergpas van 2224 meter hoog. Er zijn kabelbanen in de buurt en veel mooie wandelingen. Er is een glijbaan, een zandbak en een trampoline op de camping, een 8/10.

Hier is heel veel te beleven in de omgeving. Wij kozen twee wandelingen uit. Voor de eerste wandeling hebben we de Triftbahn genomen. Dat is een kabellift in de buurt van Gadmen die ons in tien minuten naar 1390 meter hoogte bracht. Vandaaruit zijn we een wandeling gestart naar de Triftbrücke. Dat is een brug die over een kloof gespannen is. De brug is 170 meter lang en hangt 100 meter hoog boven een indrukwekkende rivier. Best eng! We moesten al onze moed bij elkaar rapen om hierover te gaan maar wat een ervaring! Om bij de brug te komen moesten we een ongeveer twee uur wandelen. Best een pittige beklimming. Voor echte avonturiers!

We hebben in de buurt van Gadmen ook nog een kortere, maar daarom niet minder spectaculaire, wandeling gedaan in de Aareschlucht-kloof. Dat is een 200 meter diepe kloof met een kolkende rivier. Er loopt een houten pad, zodat je makkelijk in de kloof kunt wandelen. Op sommige plekken is het maar een meter breed. We moesten door grotten wandelen en langs watervallen. Oscar en Ella vonden het geweldig! Om terug te gaan naar het startpunt van de wandeling hebben we de trein genomen (van Meiringen-West naar Meiringen-Oost).

Laatste stop: Seelisberg – Camping Seelisberg – 4 nachten
Hier kampeerden we niet meer in het hooggebergte maar wel aan een prachtig meer op de natuurcamping van Seelisberg. Op de camping zijn geen auto’s toegelaten, dat maakt het een heel rustige en mooie plek om je tent op te zetten. De kindjes kunnen heerlijk zwemmen in een afgebakende zone in het meer. Er is een zandbak en een schommel en een klein riviertje waar ze kunnen ploeteren. We geven deze camping daarom een 9/10.

Wij vonden de kampeerplek zo mooi en rustgevend dat we in de omgeving helemaal niets gedaan hebben. De kindjes konden hier uren spelen en zwemmen in het meer. We hadden een vuurplekje vlakbij de tent en op de camping zijn brood en ijsjes te verkrijgen. Er was helemaal geen reden dus om verder iets te gaan ontdekken. We hebben hier lekker vertraagt en genoten!
In het dorp van Seelisberg is een kleine supermarkt maar die is erg duur. Wij namen dus wat proviand mee van een grotere supermarkt die we onderweg tegen kwamen.

Conclusie: Hoe is het om te kamperen in Zwitserland met een tent?
Zwitserland is een prachtig land om te gaan ontdekken. We hadden op voorhand enkele bedenkingen: Is het weer daar wel goed genoeg om er te kamperen met kinderen? Heeft Zwitserland niet de reputatie om heel erg duur te zijn? En gaan we wel voldoende kunnen wandelen met twee kindjes van 3 en 5?
Dat viel allemaal geweldig goed mee! Het weer was schitterend: we hadden warm weer en een stralende zon. Af en toe onweer, maar dat was snel voorbij. Eén keer is de temperatuur snel gezakt, gingen de wolken laag hangen en konden we amper iets zien door de mist. Maar de volgende dag klaarde alles weer op.
De (basic) campings in Zwitserland zijn niet duurder dan die in België of Nederland. De kleine supermarkten in de bergen zijn inderdaad heel erg duur dus daar gingen we enkel heen als we nog iets kleins nodig hadden. We deden al onze inkopen in het dal in grote supermarkten en we kookten zelf bij onze tent. Dan vallen de prijzen heel goed mee.
Wandelen met kinderen in de Zwitserse bergen is een absolute aanrader! Er is altijd wel iets te zien en de uitzichten zijn prachtig. Ook op kindermaat zijn er heel veel mooie wandelingen te ontdekken. Oscar (5) heeft heel veel zelf gestapt. Hoe moeilijker en steiler het pad, hoe gemotiveerder hij was! Daar hielden we met plezier rekening mee. Ella (3) zat in de draagzak en genoot op haar manier mee van de buitenlucht.

Is Zwitserland kindvriendelijk?
Zwitserland is absoluut kindvriendelijk. De basic campings die wij uitgekozen hadden, hadden vaak een kleine speeltuin. De wandelingen in de bergen krijgen vaak een thema mee – bijvoorbeeld ‘Op zoek naar Charlotte de marmot’ – zodat de kindjes een extra motivatie hebben tijdens de wandeling.
Wij hebben heel erg genoten van de buitenlucht en de besneeuwde bergtoppen, van slapen in onze tent en vuur maken. Een echte aanrader om te gaan kamperen in Zwitserland!
Tip: Combineer Zwitserland met de Franse Vogezen.
Beniewd naar meer reisverhale van Ella en haar gezin? Bezoek dan haar website: www.simpelweg.blog. Of volg haar op Instagram of Facebook.
Leuk om je reisverslag van Zwitserland te lezen Elke. Komende zomer gaan wij een week naar Zwitserland (in combinatie met Frankrijk). We verblijven in La Fouly, op dezelfde camping als jullie. Heb je nog tips wat echt leuk is om te doen in deze omgeving? We gaan met onze twee dochters van 2 en 6 jaar.