Er op uit in eigen land: Kasteel de Haar met kinderen

Er op uit in eigen land: Kasteel de Haar met kinderen

Stel je eens een kasteel voor. Met eindeloos veel torentjes. Knalrode luiken. Een gracht en bruggetjes. Een kasteel waar ridders en prinsessen wonen. Met een tuin vol geurende rozen. Denk je dat ik het over een sprookje heb? Dan heb je kasteel de Haar nog nooit gezien.

Geurende rozen in de kasteeltuin

Door een prachtige rozentuin lopen we richting de ingang van het kasteel. Het ruikt hier zo lekker dat we af en toe stoppen om onze neus in de kleurrijke bloemen te stoppen. Onze kinderen kunnen er ook geen genoeg van krijgen. We gaan zitten op een van de knalrode bankjes en genieten van het spectaculaire gebouw wat voor ons ligt. Strak in de verf. Prachtig onderhouden. Wat is dit gaaf! En dat gewoon in Nederland.

Een stukje geschiedenis

Hoewel je anders zou vermoeden is het huidige kasteel de Haar pas eind 19e eeuw gebouwd. In opdracht van een vermogende baronale familie. Het oorspronkelijke kasteel stamt uit de 13e eeuw. Maar werd in de loop der eeuwen flink aangetast door diverse oorlogen en stormen. Dit maakt het kasteel echt niet minder indrukwekkend. Het is gigantisch. Het grootste van Nederland. Vergeet niet naar het dak te kijken. Daar vind je namelijk een ‘echte’ ridder staand bij de torenspits.

Speurtocht Zoo-k het dier van de Haar

Om het kasteelbezoek voor onze kinderen leuker te maken besluiten we een speurtocht te doen. We vragen bij de kassa welke speurtocht geschikt is voor twee kleuters. De dame achter de balie adviseert ons ‘de Zoo-k het dier van de Haar’. We gaan dieren spotten in het om het kasteel. Leuk!

We starten in het kasteel. Bij de grote entreetrappen liggen al twee leeuwen en grifioenen op ons te wachten. ‘Mogen we ze aaien mam?’ Dat begint al goed. De speurtocht leidt ons door de grote entreehal, de bibliotheek, de ridderzaal, de balzaal, verschillende slaapkamers, een kapsalon (ja echt) en de keuken. En overal zitten dieren verstopt om ontdekt te worden. In de ornamenten op het plafond. In prachtige wanddoeken. Opgezette beesten in kasten. De vragen worden begeleid met wat info over de ruimtes waar we ons in bevinden. Leerzaam en leuk. Er wordt geen moment geklaagd dat het saai is of dat ze moe zijn. En ook wij hebben de tijd om rustig om ons heen te kijken.

Herten aaien en picknicken

Eenmaal buiten spotten we een ijskarretje. Lekker, want we hebben een warme voorjaarsdag uitgekozen voor ons kasteelbezoek. We besluiten spontaan te picknicken. En we zijn zeker niet de enigen. Overal zien we gezinnen op kleedjes met zelf meegebrachte boterhammen en drinken. En geef ze eens ongelijk. De gigantische kasteeltuin leent zich er prima voor. Er staan zelfs diverse picknicktafels op het terrein.

Na deze pitstop lopen we naar het hertenkamp. En wat is er nou leuker dan eindeloos gras plukken en deze aan de vriendelijke herten voeren. We krijgen de kinderen met moeite weg en besluiten nog een stuk te lopen. Langs de kasteelvijver en het doolhof. Waar we uiteraard even in moeten.

Na deze wandeling van bijna 2 kilometer (!) zijn de benen moe en beginnen de kinderen te zeuren. We hebben het drie uur volgehouden. Met gemak. Maar nu is het tijd om naar huis te gaan. Kasteel de Haar, wat ben je mooi!

Kasteel de Haar met kinderen praktisch

Waar vind je kasteel de Haar?

Kasteel de Haar ligt aan de Kasteellaan 1 in Haarzuilens. Zo’n 20 kilometer ten westen van Utrecht.

Openingstijden

Het park is elke dag geopend van 09:00 tot 17:00. Het kasteel opent haar deuren om 11:00.

Kosten kasteel de Haar

Een bezoek aan het kasteel is best prijzig. Zo betaal je, voor een het kasteel en de tuin, voor volwassene €18, kinderen t/m 12 jaar €12,50 en zijn kinderen tot 4 jaar gratis. Alleen de tuin bezoeken kan ook. Dit kost €6 voor volwassenen en €4 voor kinderen. Wil je een speurtocht doen? Die kost je nog eens €2,50 extra.

Parkeren kost €5. De parkeermunt is te koop bij de kassa.

Kasteel de Haar is gratis te bezoeken met een museumjaarkaart.

Kasteel de Haar met kleine kinderen

Wij bezochten de Haar met een tweeling van vier. Ze vonden het prachtig. Mede door de leuke speurtocht met als thema ‘dieren’. Ook de tuin met doolhof en hertenkamp was een hit. Of rennen door de rozentuin en aan de bloemen ruiken. Jammer genoeg is het kasteel zelf niet buggy proof. In de tuinen vind je grindpaden. Hier kom je met een goede buggy wel overheen.

Ook fijn is dat er voldoende toiletten aanwezig zijn. In de invalidetoilet is ruimte om een baby te verschonen.

Eten en drinken bij kasteel de Haar

Er zijn twee restaurants bij het Kasteel. Een voor de entree en een in de tuin. Daarnaast zijn er ook voldoende bankjes en picknickplekken. Dus neem gerust je eigen lunchspullen mee en ga lekker in het gras zitten.

Check voor meer informatie de website van kasteel de Haar.


Dit bericht is op geen enkele manier gesponsord. Wij bezochten kasteel de Haar op eigen initiatief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*