Kids hotspot: het Spoorwegmuseum, veel meer dan treinen kijken

Kids hotspot: het Spoorwegmuseum, veel meer dan treinen kijken

Het Spoorwegmuseum? Dat is toch zeker alleen leuk voor mensen die van treinen houden? Zeker niet! Wij bezochten dit fijne museum op een regenachtige dag en werden blij verrast.

Gluren in oude koffers
De entree, of eigenlijk is dit de weg naar het museum toe, beloofd al veel goeds. Die bevindt zich namelijk in het oude Maliebaanstation (1874). Loop hier niet te snel doorheen, want er is genoeg te ontdekken. Zo gluurden wij door kleine openingen van oude, opgestapelde koffers, namen we een kijkje in de koninklijke wachtkamer en gingen we plassen op een houten toilet met gat er in, een hit bij de kids.

Eenmaal buiten kan het feest beginnen. We lopen langs verschillende treinen richting de daadwerkelijke ingang van het museum. Even op een bankje zitten in de trein vindt onze tweeling fantastisch. We grappen dat we wel weer naar huis kunnen, maar besluiten toch maar verder te lopen ;-).

We beginnen bij de Treinen door de tijd. Binnen lopen we onder een gigantische locomotief door richting nog meer treinen. Onze tweeling wil overal in, maar helaas is er maar een trein waar we binnen mogen kijken. Wel zijn er op gezette tijden demonstraties. Buiten zijn nog meer treinen te vinden, maar ook hier mogen we nergens in.

Op reis met de Orient express
Onze kinderen spotten van die Thomas de trein karretjes, je-weet-wel, waar je geld in moet stoppen ;-). Dat geeft ons mooi de gelegenheid om koffie te drinken en een route uit te stippelen. We besluiten om 11:00 een theatervoorstelling te bezoeken. Een theater in een museum? Ja echt! Met elk uur een voorstelling en ongeveer 4 verschillende. Dus je kan meerdere keren per dag. Het overkoepelend thema is de Oriënt express. De one man show over Maurice is leuk, maar onze kinderen blijken toch nog iets te klein (3 jaar).

Donker ritje
We lopen verder richting de Stalen Monsters. We moeten even wachten tot we in een soort mijnkarretje mogen stappen. Het voelt alsof we in een pretpark beland zijn in plaats van een museum. We rijden door het donker. Pas op! Er komt een trein op ons af. Gelukkig schieten we er net op tijd onderdoor. Wat spannend voor de kids. Onze dochter vindt het prachtig, onze zoon komt er huilend uit.

Lunch
De horeca in het museum is echt dik in orde. De koffie was al prima en ook de verse broodjes stellen niet teleur. Voor de kids hebben ze een bolletje kaas en ham op een stokje met een beker siroop. Top!

Buitenspelen
Het hoogtepunt van het museum, voor onze kids dan, ligt buiten en is het kleine treintje waar ze bij mee mogen. Alhoewel, onze dochter vindt het prima, onze zoon schreeuwt alles bij mekaar omdat hij perse op het voorste stoeltje wil zitten. Peuterpubers, zucht. Ook leuk is het heen en weer bootje naar een klein eilandje met vuurtoren. Of glijden van de glijbanen natuurlijk! Bij echt warm weer kan er gerend worden langs fonteintjes. Wij worden vandaag vooral nat van de regen en druipen weer af naar binnen toe.

Teletijdmachine
Hier wacht namelijk nog een laatste ‘attractie’ op ons: De Grote Ontdekking. Een audiotour die ons terug neemt in de tijd. We stappen in een lift. Het heftige heen en weer schudden is wederom spannend voor de kids. We stappen uit onder de grond. We komen terecht in een totaal andere wereld. Alsof we regelrecht uit een teletijdmachine komen. We lopen door een oud straatje naar een oude stoomtrein. Blinkend staat deze te wachten op zijn eerste ritje. We verbazen ons wederom dat dit zich bevindt in een museum!

Als laatste lopen we naar het winkeltje (weet waar je aan begint). De kids kiezen allebei een treintje uit om vervolgens terug te lopen naar de auto. Vijf uur hebben we ons vermaakt op deze fijne plek, die zoveel meer is dan alleen maar een museum. Een perfect uitje voor op een regenachtige dag!

Praktische informatie
Entree €16,- kids t/m 4 jaar gratis
Geopend dinsdag t/m zodag 10:00 – 17:00
Parkeren €7,- of de pendeltrein vanaf Utrecht Centraal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*